Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Οι επενδυτές πρέπει να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τον πληθωρισμό

Bridgewater: Οι επενδυτές πρέπει να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τον πληθωρισμό
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν τόσο ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί παροδικός όσο και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα χρειαστεί να υποχωρήσουν, όμως…
Σχετικά Άρθρα

Η τάση στις αγορές, τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, αλλά και οι αντιδράσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, υποδεικνύουν ένα πράγμα, σύμφωνα με την Bridgewater:
Οι επενδυτές πρέπει να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τον πληθωρισμό.
Η αμερικανική οικονομία σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, με την πιο «σφιχτή» αγορά εργασίας και τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες, παρά την προσφάτως διαπιστωθείσα επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Delta της Covid-19, η οποία αντικατοπτρίζεται στα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της τελευταίας Παρασκευής του Αυγούστου.
Από την άλλη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν τόσο ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί παροδικός όσο και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα χρειαστεί να υποχωρήσουν... από την τρέχουσα στρατηγική τους.
Σύμφωνα με την Bridgewater, όμως, το τελευταίο σενάριο, μάλλον, είναι απίθανο.

Είναι παροδικός ο πληθωρισμός;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επενδυτικός οργανισμός, «δεν περιμένουμε να διατηρηθούν οι υψηλές αποτιμήσεις, που αντικατοπτρίζονται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τις αρχές του τρέχοντος έτους».
Αλλά η επιθετική δημοσιονομική πολιτική (συμπεριλαμβανομένων άλλων 2-3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πιθανότατα θα «περάσουν» πριν από το τέλος του έτους),τροφοδοτεί τη ζήτηση χωρίς ανάλογη προσφορά.
Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ είναι γεμάτα μετρητά και επωφελούνται από το χαμηλό κόστος δανεισμού.
Ξοδεύουν σε μια εποχή που οι προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες.
Αυτό το ισχυρό καταναλωτικό σκηνικό έχει επίσης ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να προσλαμβάνουν, με τις θέσεις εργασίας να ξεπερνούν τον αριθμό των ατόμων που αναζητούν εργασία – κάτι που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση μισθών.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι πληθωριστικές τάσεις που είδαμε τα τελευταία τρίμηνα οδήγησαν σε αύξηση της αναμενόμενης νομισματικής σύσφιξης, με δύο αυξήσεις 0,25 ποσοστιαίων μονάδων να προεξοφλούνται τα επόμενα δύο χρόνια και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να μειωθούν στις αρχές του 2023.
Αλλά η αλλαγή στην αναμενόμενη σύσφιξη είναι μέτρια σε σχέση με οποιονδήποτε προηγούμενο κύκλο.
Ταυτόχρονα, η καμπύλη του πληθωρισμού εκφεύγει από την κανονικότητα, ενώ τα ονομαστικά και τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Τελικά, η Fed θα αντιδράσει, γεγονός που θα μας οδηγήσει σε άλλη φάση…

Θα υποχωρήσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες αμφισβητούνται κατά ασυνήθιστο τρόπο, καθώς δυσκολεύονται να χαρτογραφήσουν τις συνθήκες και να λάβουν αποφάσεις, αναφέρει η Bridgewater.
Αυτή η δυσκολία σε ό,τι αφορά τη Fed είναι εμφανής στην ολοένα και πιο έντονη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας των συνθηκών της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού.
Τα πρακτικά από τη συνάντηση της FOMC τον Ιούλιο του 2021 τόνισαν, για παράδειγμα, ότι η απασχόληση παρέμεινε πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να προσλάβουν εργαζόμενους, αυξάνοντας έτσι τους μισθούς ή παρέχοντας επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ή διατήρηση εργαζομένων.
Τόσο με την εργασία όσο και με τον πληθωρισμό, η Fed τα έχει μπλέξει.

Σύσφιξη

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed είπαν ότι μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουν τον κύκλο σύσφιξης νωρίτερα και με γρηγορότερο ρυθμό από ό, τι προεξοφλείται σήμερα
Προς το παρόν, αυτή είναι μια άποψη μειοψηφίας.
Περισσότερα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των σημερινών ψηφοφόρων της FOMC και του προέδρου Jay Powell, θα προτιμούσαν να περιμένουν να υποχωρήσουν οι στρεβλώσεις που σχετίζονται με την πανδημία προτού κρίνουν εάν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι επίμονες και όχι παροδικές.
Πάντως, σύμφωνα με την Bridgewater, η σφιχτή νομισματική πολιτική θεωρείται μεγαλύτερος κίνδυνος από την άνοδο του πληθωρισμού.
«Αναμένουμε ότι η Fed θα πρέπει τελικά να κάνει περισσότερα από το να "υποχωρήσει" στα επιτόκια», με τους επενδυτές να απαιτείται να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τον πληθωρισμό…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης