Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η χείρα βοηθείας της Moody’s στους αντασφαλιστές και τα καυτά θέματα του 2021

Η χείρα βοηθείας της Moody’s στους αντασφαλιστές και τα καυτά θέματα του 2021
Τα θέματα που καίνε εν όψει των συνεδρίων του Baden - Baden και του Μόντε Κάρλο
Σχετικά Άρθρα

Τιμολόγια, κερδοφορία, ίδια κεφάλαια, πληθωρισμός, κίνδυνοι και οικονομία τα θέματα που καίνε τους αντασφαλιστές εν όψει συνεδρίων του Baden – Baden και του Μόντε Κάρλο
Με θετικές προοπτικές ξεκινά η σαιζόν για τους αντασφαλιστές.
Η Moody’s Investor Services μελετώντας τις προοπτικές έδωσε χείρα βοηθείας μετατρέποντας τις προοπτικές του κλάδου από θετικές σε αρνητικές επικαλούμενη το θετικό μομέντουμ της οικονομίας αλλά και τον ρυθμό των εμβολιασμών ανά την υφήλιο.

Στους ρυθμούς της οικονομίας οι αντασφαλιστές

Σύμφωνα με τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις, η οικονομία των χωρών του G20 θα αναπτυχθεί με ρυθμούς που φτάνουν το 6,2% in 2021 και 4,5% το 2022 μετά από συρρίκνωση 3,2% το 2020.
Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η ασφαλιστική αγορά θα αναπτυχθεί με ρυθμούς που ξεπερνούν το 3,3% το 2021 και 3,9% το 2022, με τον κόσμο γύρω μας να αντιλαμβάνεται περισσότερο την έννοια του κινδύνου και πώς ο κίνδυνος αυτός επιδρά στις εμπορικές και βιομηχανικές γραμμές των επιχειρήσεων σύμφωνα με την Swiss Re.
Τούτων λεχθέντων οι εμπορικές και βιομηχανικές ασφαλίσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν το 10% των επιπέδων του 2019.
Με άλλα λόγια η ανάκαμψη της οικονομίας τροφοδοτεί την ζήτηση για πρωτασφαλίσεις, κατά συνέπεια και αντασφαλίσεις.

Τιμές αντασφαλίστρων και συνιστώσες

Στα δεδομένα αυτά βασίζει και η Moody’s την νέα αξιολόγηση για τον κλάδο των αντασφαλειών όπως επίσης και στην προσδοκία ότι οι τιμές των αντασφαλίστρων θα αυξηθούν στηρίζοντας την κερδοφορία του κλάδου. Ένα άλλο σημείο αναφοράς για την Moody’s είναι το επίπεδο κεφαλαιοποίησης του κλάδου το οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υγιή επίπεδα ενδυναμώνοντας την ισχύ των αντασφαλιστών.
Η αβεβαιότητα της κερδοφορίας απέναντι στον πληθωρισμό, ωστόσο παρά την εκστρατεία των εμβολιασμών παραμένει, όπως επίσης και απέναντι στις καταστροφές που αυξάνονται λόγω της αλλαγής στο κλίμα.
Με αυτά τα δεδομένα και ότι η ανάκαμψη της οικονομίας τροφοδοτεί την ζήτηση για αντασφάλειες η Moody’s εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια περιουσίας και ατυχημάτων, διατηρώντας υγιή την κερδοφορία του κλάδου. Αν και αφήνει κάποιες αιχμές για το underwriting καθώς επίσης και για το ύψος απόδοσης κεφαλαίων το οποίο όπως γράφει είναι χαμηλό σε σχέση με τον κίνδυνο. Ο οίκος αξιολόγησης κάνει για μία ακόμα φορά λόγο για το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων που επηρεάζει τις αποδόσεις επί των επενδύσεων.
Αναφερόμενη στα εναλλακτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια, αυτά διευκρινίζει ότι επιστρέφουν στην κερδοφορία και στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ορισμένοι από τους κλάδου που θα γράψουν σημαντικές αυξήσεις είναι οι Ευθύνες και οι Cyber κίνδυνοι, όπως επίσης και οι Ευθύνες Διευθυντών και Στελεχών.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης