Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ψυχρός πόλεμος» μετά τη συμμαχία AUKUS - Οργισμένοι Γάλλοι και Κινέζοι - Σε αχαρτογράφητα νερά η Αυστραλία

«Ψυχρός πόλεμος» μετά τη συμμαχία AUKUS - Οργισμένοι Γάλλοι και Κινέζοι - Σε αχαρτογράφητα νερά η Αυστραλία
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία
Σχετικά Άρθρα

Έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Γαλλία και Ρωσία έχει προκαλέσει το νέο σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία που εν πολλοίς στοχεύει στο να αναχαιτιστεί η απειλή και η επιρροή της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού.
Κατά την χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και οι πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson και της Αυστραλίας, Scott Morrison ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας, με την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών και τεχνολογίας, με απώτερο στόχο να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές» και να οικοδομηθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή του Ειρηνικού.
Το σημαντικότερο όμως μέρος της συμφωνίας είναι ότι η Αυστραλία θα αναπτύξει με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Θα είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως, μετά τη Μεγάλη Βρετανία το 1958, που θα έχει πρόσβαση στην πυρηνική τεχνολογία των ΗΠΑ προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Η συνεργασία των τριών κρατών ονομάστηκε AUKUS, ακρωνύμιο από τα αρχικά των Αυστραλίας (Australia), Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States).
Οι εξελίξεις αυτές όμως προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
Αφενός στην Κίνα, η οποία κάλεσε τις τρεις χώρες να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη κίνηση που βάζει σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και αφετέρου στη Γαλλία, η οποία είδε να ακυρώνεται εν μια νυκτί η σύμβαση που είχε με την Αυστραλία για την κατασκευή 12 υποβρυχίων, ύψους 56 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean Ives Le Drian έκανε λόγο για πισώπλατη μαχαιριά.
«Αυτή η μονομερής, ωμή, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο Trump.
Αισθάνομαι θυμό, μαζί με πολλή πικρία.
Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης.
Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε» υποστήριξε ο Le Drian, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε υπογράψει το «συμβόλαιο του αιώνα» με την Αυστραλία.

Ρωσία: Πόθεν η οργή και η λύπη για AUKUS;

Η Μόσχα με αφορμή την ευρεία σύμπραξη ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, την οποία ανακοίνωσε χθες η Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει διαμορφώσει τη στάση της έναντι της τριμερούς αυτής συνεργασίας που πήρε την ονομασία AUKUS, αλλά μελετάει προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες.
Παράλληλα υπενθύμισε στο Παρίσι, το οποίο δεν έκρυψε την οργή του για την ακύρωση εκ μέρους της Αυστραλίας της συμφωνίας με την Γαλλία για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων, την ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Μόσχα το 2015 για την κατασκευή δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral.
«Κατ' αρχήν πρέπει να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της συμμαχίας.
Αναμφισβήτητα μελετάμε προσεκτικά τις πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Dmitri Peskov, προσθέτοντας ότι «για να διαμορφώσουμε την θέση μας, πρέπει να καταλάβουμε τους στόχους, τις δεσμεύσεις, τα μέσα.
Κατ' αρχήν πρέπει να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα.
Προς το παρόν οι πληροφορίες είναι ελάχιστες».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zaharova, δήλωσε ότι εξεπλάγην με την αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Jean Yves LeDrian με αφορμή την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει την συμφωνία με το Παρίσι για την κατασκευή υποβρυχίων, υπενθυμίζοντας την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όταν η Γαλλία ακύρωσε τη συμφωνία με την Ρωσία για την παράδοση δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral.
«Πόθεν η οργή και η λύπη;
Η διακοπή συμβολαίων για την Γαλλία, είναι μάλλον μια συνήθης υπόθεση.
Το 2015 το Παρίσι ακύρωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral.
Ή μήπως είναι κακά εκείνα τα μαχαίρια, όταν τα νοιώθεις στην πλάτη σου», έγραψε στο κανάλι της στο Telegram, η Zaharova.
H Ρωσία και η Γαλλία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral, τον Ιούνιο του 2011.
Το πρώτο η Γαλλία έπρεπε να το παραδώσει τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Olande αποφάσισε την ακύρωση της συμφωνίας. Το καλοκαίρι του 2015 η συμφωνία ακυρώθηκε.
Το Παρίσι κατέβαλε στην Μόσχα το πόσο των 949,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ελικοπτεροφόρα στη συνεχεία πωλήθηκαν στην Αίγυπτο.

Αντίδραση Κίνας - Υπονομεύεται η περιφερειακή ειρήνη

Έντονη όμως ήταν η αντίδραση και από το Πεκίνο, το οποίο κάνει λόγο για μια εξαιρετικά ανεύθυνη πώληση πυρηνοκίνητων αμερικανικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, στο πλαίσιο μιας νέας σύμπραξης στην οποία περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία στα πυρηνικά υποβρύχια υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian.
Όπως είπε, οι τρεις χώρες επιδεικνύουν «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και χρησιμοποιούν το πυρηνικό όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς, ενώ κατηγόρησε την Αυστραλία πως η απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Αυστραλίας όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών.
Νωρίτερα η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ είχε ζητήσει από ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Αυστραλία να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία.
«Οι χώρες δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων.
Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη» ανέφερε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στις ΗΠΑ.

Η Αυστραλία σε άγνωστα νερά

Η αιφνίδια ανακοίνωση της συγκρότησης στρατηγικής σύμπραξης με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο με την απόκτηση από την Αυστραλία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και αμερικανικών πυραύλων ενισχύει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, με κίνδυνο να κλιμακώσει την ένταση με το Πεκίνο, που χαρακτήρισε ανεύθυνο το εγχείρημα.
Χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος, ο πρωθυπουργός Morisson πέρασε στον πυρηνικό κόσμο, όχι στα πυρηνικά όπλα, αλλά στην ανάπτυξη ενός στόλου τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων τεχνολογίας αιχμής σε σύμπραξη με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μέχρι πολύ πρόσφατα - μέχρι πριν από 12 ώρες ίσως- η ιδέα θα είχε θεωρηθεί περιθωριακή», σύμφωνα με τον Sam Roggeveen, του Lowy Institute του Σίδνεϊ.
Εκτός της άμεσης συνέπειας αυτής της στρατηγικής σύμπραξης που ήταν η ακύρωση του συμβολαίου με την Γαλλία για την κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων και η οργή του Παρισιού, ο S. Morisson τίναξε στον αέρα σειρά πολιτικών ταμπού της Αυστραλίας: κατά πρώτον, την παραδοσιακή απαγόρευση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αλλά επίσης την πολύ προσεκτική προσέγγιση που είχε υιοθετήσει η Καμπέρα απέναντι στην Κίνα για την αποφυγή της έντασης με το Πεκίνο.
«Η συνεργασία αυτή για τα πυρηνικά υποβρύχια βλάπτει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.
Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε από κοινού από τον J. Biden, τον B. Johnson και τον αυστραλό ομόλογό του, θα επιτρέψει στην αυστραλιανή ήπειρο να αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός, την οποία ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί σε στενούς της συμμάχους, όπως το Ισραήλ.
Ο πρώην πρωθυπουργός P. Kitting θεωρεί ότι η απόφαση αναγκάζει την Αυστραλία να συμμετέχει «σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά της Κίνας» και θέτει τέλος στον διάλογο δεκαετιών με τους ασιάτες γείτονές της.
«Κάπου 240 χρόνια αφού εγκαταλείψαμε την Μεγάλη Βρετανία, προσπαθούμε και πάλι να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας στην Ασία μέσω του Λονδίνου», λέει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης