Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ElvalHalcor: Η ζήτηση παραμένει ισχυρή – Στον πελάτη περνάει η αύξηση στα κόστη

tags :
ElvalHalcor: Η ζήτηση παραμένει ισχυρή – Στον πελάτη περνάει η αύξηση στα κόστη

Όσο η ζήτηση παραμένει ισχυρή η εταιρεία μπορεί και μεταφέρει το αυξημένο ενεργειακό κόστος στον πελάτη

Σχετικά Άρθρα
Αισιόδοξο ήταν και το μήνυμα της διοίκησης της ElvalHalcor στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα.

Όπως και αρκετές άλλες εισηγμένες εταιρείες με δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους, δίνουν αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια έτσι και ο οικονομικός διευθυντής της ElvalHalcor, Σπύρος Κοκκολής, ανέφερε πως η ζήτηση είναι πολύ ισχυρή και δεν υπάρχουν σημάδια υποχώρησης.
Μάλιστα σημείωσε πως δεν οφείλεται στην επαναλειτουργία της οικονομίας, αφού ακόμα και τώρα η ζήτηση, όχι μόνο για τον όμιλό του αλλά για όλους στον κλάδο δε δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Η ζήτηση αυτή βοηθάει την εισηγμένη να μπορέσει να μετακυλίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος στον πελάτη.
Παράλληλα με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που επηρεάζει τα κόστη του ομίλου, συνεχίζεται και η αύξηση των τιμών των μετάλλων, η οποία βοηθάει τα δημοσιευμένα EBITDA.

Αύξηση παραγωγικής δυνατότητας

Συνεχίζεται και η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας με στόχο να πιάσει τους 520 χιλ. τόνους το 2023 στον κλάδο του αλουμινίου.
Σήμερα η παραγωγική δυναμικότητα αυξάνεται στους 360 χιλ. τόνου.
Σε ερώτηση αναλυτή για το ύψος του καθαρού δανεισμού στο τέλος του 2021 η διοίκηση ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει κάποια εκτίμηση καθώς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι τιμές των μετάλλων.
Τόνισε όμως πως όσο η ζήτηση παραμένει ισχυρή και αυξάνεται και η παραγωγική δυναμικότητα, θα υπάρχουν ανάγκες για κεφάλαια.
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος για το πρώτο εξάμηνο εμφάνισε EBITDA σε δημοσιευμένη βάση 122,7 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα EBITDA 85,2 εκατ. ευρώ από 67,8 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη μαζί με τα έκτακτα ανήλθαν στα 85,7 εκατ. ευρώ από 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη (αποτίμηση αποθεμάτων, αποτίμηση Cenergy) τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 32,2 εκατ. ευρώ από 17,2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα αποτελεί μία μικρή αγορά για την ElvalHalcor καθώς δημιουργεί μόλις το 9% των πωλήσεων.
Οι μηδενικοί δασμοί στις ΗΠΑ βοήθησαν στην αύξηση πωλήσεων, αλλά αύξηση καταγράφθηκε σε όλες τις αγορές στον κλάδο αλουμινίου.
Λόγω πανδημίας ο κλάδος χαλκού σε Ιταλία και Γαλλία είχε υποχώρηση επηρεάζοντας τις ευρωπαϊκές πωλήσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης