Τελευταία Νέα
Διεθνή

AUKUS - Βαθαίνει η κρίση: Πίσω από την πλάτη του Macron στην G7 στην Κορνουάλη κλείστηκε η συμφωνία - Πως θα κινηθεί ο Biden

AUKUS - Βαθαίνει η κρίση: Πίσω από την πλάτη του Macron στην G7 στην Κορνουάλη κλείστηκε η συμφωνία - Πως θα κινηθεί ο Biden
Οι εφημερίδες Telegraph και Guardian αποκάλυψαν ότι οι συνομιλίες για τη συμφωνία AUKUS διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα, πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον κ. Macron ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Σχετικά Άρθρα

(upd) Βαθαίνει η κρίση που προκάλεσε η συμφωνία AUKUS μεταξύ των «συμμάχων» Γαλλίας, Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη πως κλείστηκε στην G7 στην Κορνουάλη πίσω από την πλάτη του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, J. Biden, με τον  Ε. Macron, στο πλαίσιο της οποίας ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις.
Πάντως, οι  λεπτομέρειες της τριμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, η οποία σήμανε την ακύρωση της σύμβασης που είχαν υπογράψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Telegraph.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, παρών στη σύνοδο, κρατήθηκε στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας.
Ο βρετανός τότε υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab (πλέον υπουργός Δικαιοσύνης) είχε προειδοποιηθεί πως η συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις με την Κίνα και τη Γαλλία.
Οι λεπτομέρειές της λεγόμενης AUKUS συζητήθηκαν πάντως λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7.
Όλα τα έγγραφα γι’ αυτήν είχαν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph.
Η εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε χθες Σάββατο 18/9, πως οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον κ. Macron πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Επικοινωνία Biden με Macron τις επόμενες ημέρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden ζήτησε να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Ε. Macron, μετά την ακύρωση μιας παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία και «θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες», όπως ανέφερε την Κυριακή 19/9 ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Gabriel Attal .
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Gabriel Attal σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron θα διατυπώσει «ένα αίτημα για διευκρινίσεις».
«Θέλουμε εξηγήσεις» σχετικά με αυτό που «μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο σημείωσε ο Gabriel Attal.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ανακάλεσε την Παρασκευή 17/9 τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με αφορμή την τριμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (AUKUS) που περιλαμβάνει τις δύο αυτές χώρες και τη Βρετανία.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη 15/9 μια στρατηγική συνεργασία έναντι της Κίνας, τη συμφωνία AUKUS, η οποία περιλαμβάνει την παροχή αμερικανικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.
Την οργή του Παρισιού προκάλεσε η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ των αμερικανικών υποβρυχίων.

Η Αυστραλία περνά στην αντεπίθεση: Η Καμπέρα ήταν «ειλικρινής» με τη Γαλλία ενώ η κρίση συνεχίζεται

Η Αυστραλία ήταν «ειλικρινής, ανοικτή και έντιμη» με τη Γαλλία για τις ανησυχίες σε σχέση με τη συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, καθώς η συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία συνεχίζει να τροφοδοτεί τη διεθνή διπλωματική κρίση.
Η Αυστραλία εγκατέλειψε τη συμφωνία του 2016 με τον γαλλικό όμιλο Naval για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων, ανακοινώνοντας την Πέμπτη το σχέδιό της να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια, τη λεγόμενη AUKUS.
Η κίνηση εξόργισε τη Γαλλία, σύμμαχο των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, και την οδήγησε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ενώ ενόχλησε την Κίνα, τη μεγάλη δύναμη στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.
Η συμφωνία οδήγησε την Ουάσινγκτον σε άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση με το Παρίσι, που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά διαρκείας στη συμμαχία των ΗΠΑ με τη Γαλλία και την Ευρώπη, θέτοντας επίσης εν αμφιβόλω το ενωμένο μέτωπο που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση του Biden απέναντι στην Κίνα.

Βρετανία: Το Λονδίνο υπερασπίζεται την προσέγγισή του 

Tην προσέγγιση του Λονδίνου στην αμυντική συμφωνία που σύναψε με την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα, η οποία προκάλεσε την οργή του Παρισιού, μετά την ακύρωση από την Αυστραλία ενός μεγάλου συμβολαίου για υποβρύχια, υπερασπίστηκε την Κυριακή 19/9 η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Liz Truss.
Όπως η ίδια έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Telegraph, η συμφωνία αυτή δείχνει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να «επιδείξει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας» και τη «δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».
Στο άρθρο της, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν αναφέρθηκε στην ένταση με τη Γαλλία και πρόκρινε το σύνθημα της «Παγκόσμιας Βρετανίας» (Global Britain) αναφορικά με τη θέση της χώρας της διεθνώς, στη μετά το Brexit εποχή.


Πισώπλατη μαχαιριά η ακύρωση της συμφωνίας

Το Παρίσι χαρακτήρισε την ακύρωση της συμφωνίας πισώπλατη μαχαιριά, με τον υπουργό Εξωτερικών Jean Yves LeDrian να δηλώνει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία εισήλθαν σε «κρίση».
Μολαταύτα, ο υπουργός Άμυνας Peter Dutton δήλωσε σήμερα ότι η Αυστραλία εξέφραζε τις ανησυχίες της στη Γαλλία αναφορικά με την παραγγελία – αποτιμήθηκε στα 40 δισεκ. δολάρια το 2016, θεωρήθηκε ότι θα κόστιζε πολύ περισσότερα σήμερα – επί περίπου 2 χρόνια.
«Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Ντάτον στο Sky News.
Ο πρωθυπουργός Scott Morrison δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σημαντικές ανησυχίες» για τη συμφωνία στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron τον Ιούνιο και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αυστραλία «θα χρειαστεί να λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό μας συμφέρον».
Ο υπουργός Οικονομικών Simon Birmingham δήλωσε ότι η Αυστραλία είχε ενημερώσει τη Γαλλία για τη συμφωνία αλλά σε σημερινές του δηλώσεις αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μυστικές, δεδομένου του πόσο ευαίσθητο ήταν το ζήτημα.
Ο Dutton και ο Birmingham αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το κόστος της νέας συμφωνίας, πάντως ο Ντάτον παραδέχθηκε ότι «δεν πρόκειται να είναι ένα φθηνό πρόγραμμα» εξοπλισμών.

Επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean – Yves Le Drian, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 το Σάββατο (18/9/2021), έκρινε ότι «αυτό που συνέβη» θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Όταν ρωτήθηκε για την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ο Le Drian δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι «υπάρχει μια σοβαρή κρίση μεταξύ μας».
«Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ανακαλούμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας, είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει την ένταση της σημερινής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης με την Αυστραλία», είπε. Η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε άσκοπη:
«Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών, ειρωνεύτηκε ο Γάλλος υπουργός, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «ρεζέρβα» της τριμερούς πρωτοβουλίας.

Καμία επικοινωνία Macron – Biden

Την Παρασκευή (17/9/2021), η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με αφορμή την τριμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (AUKUS) που περιλαμβάνει τις δύο αυτές χώρες και τη Βρετανία.
Ο Le Drian τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεν έχει συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Joe Biden, για το θέμα των υποβρυχίων.

«Τεράστιο λάθος η Αυστραλία»

Η Αυστραλία έκανε ένα «τεράστιο» διπλωματικό λάθος, δήλωσε το Σάββατο (18/9/2021) ο πρεσβευτής της Γαλλίας, τον οποίο ανακάλεσε το Παρίσι, αφότου η Καμπέρα αποσύρθηκε από μια παραγγελία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων γαλλικών υποβρυχίων για να συνάψει μια εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
«Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, μια πολύ, πολύ καλή διαχείριση της εταιρικής σχέσης, διότι δεν ήταν ένα συμβόλαιο, ήταν μια εταιρική σχέση, η οποία υποτίθεται ότι βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και την ειλικρίνεια», δήλωσε ο πρεσβευτής Jean-Pierre Thebault σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.
«Θα ήθελα να βρεθώ σε μια μηχανή του χρόνου, εάν θα ήταν δυνατόν, και σε μια κατάσταση, όπου δεν θα καταλήγαμε σε μια τόσο απίστευτη, αδέξια, ακατάλληλη, κατά της Αυστραλίας κατάσταση», είπε ο Thebault.
«Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να φύγω, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες επανεκτιμήσεις».
Η Αυστραλία δήλωσε πως λυπάται για την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή κι ότι εκτιμάει τη σχέση με τη Γαλλία.

Έντονες οι αντιδράσεις

Λύπη για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι εξέφρασε η διπλωματία της Αυστραλίας, ενώ «σύμμαχο ζωτικής σημασίας» θεωρεί η διπλωματία των ΗΠΑ τη Γαλλία και ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για τις αντιδράσεις της Αυστραλίας και των ΗΠΑ λίγες ώρες μετά την απόφαση της Γαλλίας να καλέσει για εξηγήσεις τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η ανακοίνωση της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS.

Αυστραλία για AUKUS: Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα

Λύπη για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψε με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε η διπλωματία της Αυστραλίας , διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.
«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου.
«Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (...). Θα επιδιώξουμε να διεξάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αυστραλιανού ΥΠΕΞ.

Γαλλική συμμαχία με Ινδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε απόψε (18/9/2021) το Παρίσι.
Ο Jean – Yves Le Drian και ο Subrahmanyam Jaishankar συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Την Παρασκευή (17/9) η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, επιλέγοντας να συνάψει αμυντική συμφωνία με τους Αμερικανούς και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης