Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η Γαλλία: Σοβαρή η κρίση με τις ΗΠΑ, θα έχει επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ – Καιροσκόποι οι Βρετανοί

Στα άκρα η Γαλλία: Σοβαρή η κρίση με τις ΗΠΑ, θα έχει επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ – Καιροσκόποι οι Βρετανοί
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση» που προκλήθηκε από τον τορπιλισμό της συμφωνίας για τα υποβρύχια
Σχετικά Άρθρα

Η Γαλλία θεωρεί ότι βρίσκεται σε «κρίση» με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean – Yves Le Drian, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 το Σάββατο (18/9/2021).
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση» που προκλήθηκε από τον τορπιλισμό αυτής της συμφωνίας, καταγγέλλοντας «τα ψέματα (…) τη διπλοπροσωπία (…) μια σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης» και την «περιφρόνηση» εκ μέρους των συμμάχων της Γαλλίας.

Επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός έκρινε εξάλλου ότι «αυτό που συνέβη» θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Όταν ρωτήθηκε για την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ο Le Drian δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι «υπάρχει μια σοβαρή κρίση μεταξύ μας».
«Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ανακαλούμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας, είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει την ένταση της σημερινής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης με την Αυστραλία», είπε. Η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε άσκοπη:
«Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών, ειρωνεύτηκε ο Γάλλος υπουργός, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «ρεζέρβα» της τριμερούς πρωτοβουλίας.

Καμία επικοινωνία Macron – Biden

Την Παρασκευή (17/9/2021), η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με αφορμή την τριμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (AUKUS) που περιλαμβάνει τις δύο αυτές χώρες και τη Βρετανία.
Ο Le Drian τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεν έχει συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Joe Biden, για το θέμα των υποβρυχίων.

«Τεράστιο λάθος η Αυστραλία»

Η Αυστραλία έκανε ένα «τεράστιο» διπλωματικό λάθος, δήλωσε το Σάββατο (18/9/2021) ο πρεσβευτής της Γαλλίας, τον οποίο ανακάλεσε το Παρίσι, αφότου η Καμπέρα αποσύρθηκε από μια παραγγελία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων γαλλικών υποβρυχίων για να συνάψει μια εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
«Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, μια πολύ, πολύ καλή διαχείριση της εταιρικής σχέσης, διότι δεν ήταν ένα συμβόλαιο, ήταν μια εταιρική σχέση, η οποία υποτίθεται ότι βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και την ειλικρίνεια», δήλωσε ο πρεσβευτής Jean-Pierre Thebault σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.
«Θα ήθελα να βρεθώ σε μια μηχανή του χρόνου, εάν θα ήταν δυνατόν, και σε μια κατάσταση, όπου δεν θα καταλήγαμε σε μια τόσο απίστευτη, αδέξια, ακατάλληλη, κατά της Αυστραλίας κατάσταση», είπε ο Thebault.
«Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να φύγω, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες επανεκτιμήσεις».
Η Αυστραλία δήλωσε πως λυπάται για την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή κι ότι εκτιμάει τη σχέση με τη Γαλλία.

Έντονες αντιδράσεις

Λύπη για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι εξέφρασε η διπλωματία της Αυστραλίας, ενώ «σύμμαχο ζωτικής σημασίας» θεωρεί η διπλωματία των ΗΠΑ τη Γαλλία και ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για τις αντιδράσεις της Αυστραλίας και των ΗΠΑ λίγες ώρες μετά την απόφαση της Γαλλίας να καλέσει για εξηγήσεις τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η ανακοίνωση της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS.

Αυστραλία για AUKUS: Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα

Λύπη για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψε με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε η διπλωματία της Αυστραλίας , διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.
«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου.
«Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (...). Θα επιδιώξουμε να διεξάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αυστραλιανού ΥΠΕΞ.

Γαλλική συμμαχία με Ινδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε απόψε (18/9/2021) το Παρίσι.
Ο Jean – Yves Le Drian και ο Subrahmanyam Jaishankar συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Την Παρασκευή (17/9) η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, επιλέγοντας να συνάψει αμυντική συμφωνία με τους Αμερικανούς και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης