Αν και η εικόνα των κρουσμάτων δείχνει ύφεση της πανδημίας οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για μία νέα έξαρση της πανδημίας.
Δεν λείπουν οι εκτιμήσεις των ειδικών για ένα δύσκολο χειμώνα, αλλά και οι προβλέψεις για μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι τα Χριστούγεννα, αν και θεωρούν ότι μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας.
Ανησυχία επικρατεί για την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, η οποία την Κυριακή (19/9/2021) με 226 κρούσματα σχεδόν έφτασε την Αττική, που κατέγραψε 230 μολύνσεις.
Πάντως, το τείχος ανοσίας αυτή τη στιγμή κινείται γύρω στο 60%, με τις προβλέψεις βάσει των τωρινών δεδομένων να εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεπεράσουμε το 65%
Στο μεταξύ τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για την χορήγηση της γ’ δόσης στα άτομα άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.
Θεμιστοκλέους: Η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική
Η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση, ξακαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που πρόκειται να γίνουν τη Δευτέρα 20/9, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, σχετικά με τι θα ισχύσει για την τρίτη δόση του εμβολίου και ποιους ακόμη θα αφορά.
Δίνοντας το περίγραμμα των ανακοινώσεων που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα δοθεί σύσταση να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση οι πολίτες από ένα ηλικιακό όριο και πάνω, διευκρινίζοντας πως θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως για τους υγειονομικούς.
Πάντως, όπως είπε, θα πρέπει ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών.
Κλείστηκαν περίπου 10.000 ραντεβού για τρίτη δόση
Ακόμη, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ήδη έχουν κλειστεί περίπου 10.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Τέλος, σημείωσε ότι καθημερινά κλείνονται 15-25 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμούς, η πλειοψηφία των οποίων είναι από νέους ανθρώπους.
Τρέχει η τρίτη δόση για ευπαθείς ομάδες από τις 14/9- Ποιούς αφορά
Ήδη, έχει ξεκινήσει από τις 14/9, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 με την τρίτη δόση του εμβολίου, που αφορά ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 285.000.
Μάλιστα,οι πολίτες αυτοί λαμβάνουν υπενθυμιστικό sms στο κινητό τους για να κλείσουν τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.
Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:
- Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
- Καρκίνος υπό αγωγή.
- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
- Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
- Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
Βασιλακόπουλος για τρίτη δόση
«Κάθε νέα δόση είναι σαν μια «φοροελάφρυνση» γιατί οδηγεί σε βελτίωση», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε αναφορά στη χορήγηση τρίτης δόσης, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σύμφωνα με τις όποιες σχετικές μελέτες.
Όπως είπε, «το μόνο που μας κάνει η τρίτη δόση είναι ότι αυξάνει τα αντισώματα και τα κύτταρα για να πολεμήσουμε τον ιό».
Δημόπουλος: Τα υψηλότερα ποσοστά ανεμβολίαστων στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα
Ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους πολίτες και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόβλημα το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες, καθώς που είναι κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Κάνοντας αναφορά στα εμβόλια, αφού σημείωσε ότι το κόστος σε σχέση με το όφελος είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμβολιασμών, τόνισε πως «νομίζω ότι σε άτομα άνω των 60 ετών η χορήγηση εμβολίων mRNA έχει ελάχιστα προβλήματα».
«Γνωρίζουμε ότι με τους αδενοιούς σε νεαρότερες γυναίκες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, καθώς και σπάνια επεισόδια περικαρδίτιδας σε εφήβους. Στα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουμε τέτοια επεισόδια με τα εμβόλια mRNA», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Δημόπουλος υπενθύμισε ότι η αμερικανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στον FDA την Παρασκευή 17/9 να χορηγηθεί η 3η δόση σε άτομα άνω των 65, σε άτομα που δεν μπορούν αναπτύξουν ανοσολογική απόκριση , αλλά και στους υγειονομικούς, προσθέτοντας ότι πιθανότατα το όριο αυτό θα διερευνηθεί τις επόμενες βδομάδες.
ΕΟΔΥ: 1.305 κρούσματα και 33 νεκροί στις 19 Σεπτεμβρίου
Πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων σημειώθηκε σήμερα Κυριακή 19/9, με 1.305 νέα να έχουν επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο, ενώ έχασαν τη ζωή τους 33 συμπολίτες μας.
Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 348, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές ήταν 192.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 318 (91.38%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.62%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.305 , εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 630.784 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.111 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.466 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (63.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 318 (91.38%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.62%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.087 ασθενείς.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 198 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 29 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 36 κρούσματα
Δυτική Αττική: 9 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 35 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 60 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 24 κρούσματα
Πειραιάς: 33 κρούσματα
Νήσοι: 4 κρούσματα
Αναλυτικά ο αριθμός των κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα:
Σχόλια αναγνωστών