Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Ζήτησε βελτίωση προσφορών για το σύστημα αποδοχής καρτών - Η εμπλοκή J P Morgan στην Vivawallet

Eurobank: Ζήτησε βελτίωση προσφορών για το σύστημα αποδοχής καρτών - Η εμπλοκή J P Morgan στην Vivawallet

Κινητικότητα στα συστήματα πληρωμών με Εθνική – Evo payments, Vivawallet

Σχετικά Άρθρα

Βελτιωμένες προσφορές έχει ζητήσει, η Eurobank, από τούς δυο υποψήφιους για την εξαγορά του κλάδου αποδοχής πιστωτικών καρτών (Worldline και Nexi), σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές.
Η συμφωνία πώλησης αναμένεται να είναι στρατηγική ενώ η τράπεζα θα παραμείνει διατηρώντας σημαντικό μετοχικό ποσοστό.
Η πώληση, όμως, του κλάδου αποδοχής καρτών έχει καταστεί “μήλο” της έριδος για δυο από τους μεγαλύτερους ομίλους συστημάτων πληρωμών καθώς το μερίδιο αγοράς της Eurobank στην ελληνική αγορά φθάνει το 28%.
Μετά τις συμφωνίες της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα στα συστήματα πληρωμών καθώς και η Εθνική Tράπεζα εξετάζει, όπως διευκρίνισε, την συνεργασία με την αμερικανική EVO payments στον κλάδο αποδοχής καρτών.

Επίσης, η αμερικανική τράπεζα JP Morgan διερευνά την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών Vivawallet αναδεικνύοντας το διεθνές ενδιαφέρον για τον κλάδο – αν και σ αυτή την περίπτωση το αντικείμενο εξαγοράς είναι πιθανότατα το ευρωπαϊκό δίκτυο της εν λόγω εταιρείας.
Σ ότι αφορά την Eurobank, οι σύνθετες παράμετροι της συμφωνίας με τον αγοραστή για τα ποιά εμπορικά δικαιώματα θα διατηρηθούν ( πωλήσεις, διανομή κα) καθυστερούν την συμφωνία, αν και η πώληση έχει οριοθετηθεί από την τράπεζα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, πριν από την σύσταση της κοινής εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί απόσχιση του κλάδου.
Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση της Eurobank έχει επισημάνει πως ο κλάδος αποδοχής καρτών απαιτεί από τις τράπεζες υψηλές και συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία. Πανευρωπαϊκά, αλλά και διεθνώς, η τάση που ακολουθείται από τις τράπεζες είναι οι πωλήσεις με απόσχιση της δραστηριότητας και η σύναψη στρατηγικών συμφωνιών με εταιρείες πληρωμών και τεχνολογίας.
Μια ανάλογη τέτοια συμφωνία υπέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Τράπεζα Πειραιώς η οποία πώλησε τις υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών προς την Euronet, έναντι 300 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπογράφτηκε και αποκλειστική συνεργασία πωλήσεων και διανομής, για μια αρχική περίοδο 10 ετών.

Ποιες είναι η Worldline και Νexi

Οι δυο μονομάχοι για τον κλάδο αποδοχής καρτών είναι από τις κορυφαίες εταιρείες στα συστήματα πληρωμών. Η μια εκ των δυο υποψηφίων, η Γαλλική Worldline, είχε εξαγοράσει την εταιρεία Carlink της Quest (Όμιλος Φέσσα), καταβάλλοντας 93 εκατ. ευρώ.
H Cardlink είναι από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου καθώς διαθέτει 240.000 POS (40% των συνολικών συναλλαγών) ενώ υπολογίζεται ότι, σε ετήσιο επίπεδο πραγματοποιούνται 500 εκατ. συναλλαγές ή το 53% της συνολικής αγοράς. H Wordlink είναι η 4η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στις υπηρεσίες πληρωμών διαθέτοντας 45 χρόνια εμπειρία και παρουσία σε 50 χώρες.
Τα ετήσια έσοδα ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, οι έμποροι που εξυπηρετούνται ξεπερνούν το 1 εκατ. ενώ ο όμιλος συνεργάζεται με 1200 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
H Νexi Spa (Ιταλία) δραστηριοποιείται επίσης στις υπηρεσίες πληρωμών και το 2020 πραγματοποίησε έσοδα 1 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 601,4 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω των δικτύων της Nexi ανήλθαν σε 417 δισ. ευρώ.
Πριν από λίγους μήνες, η Nexi προχώρησε σε απορρόφηση της επίσης Ιταλικής SIA που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία πληρωμών και στις υπηρεσίες υποδομών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης