Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Νικητής και του 3ου debate o Scholz – Πιο κοντά στην καγκελαρία

Γερμανία: Νικητής και του 3ου debate o Scholz – Πιο κοντά στην καγκελαρία
Οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στην πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Νικητής και του τρίτου και τελευταίου τηλεοπτικού debate αναδείχθηκε ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Olaf Scholz, ο οποίος διατηρεί προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Scholz αναδείχθηκε νικητής και αυτού του debate.
Όπως ανακοίνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ProSieben, SAT 1 και Kabel 1 που φιλοξένησαν την τρίτη και τελευταία τηλεμαχία ενόψει των φετινών εκλογών, στο ερώτημα «ποιον υποψήφιο θεωρήσατε περισσότερο αξιόπιστο», το 37% όσων παρακολούθησαν την συζήτηση επέλεξε τον Scholz, ενώ το 29% δήλωσε ότι πείστηκε περισσότερο από την υποψήφια των Πρασίνων Annalena Baerbock και το 28% από τον Armin Laschet της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).
Σε ό,τι αφορά το «ποιος κέρδισε την τηλεμαχία στο σύνολό της», το 42% των τηλεθεατών επέλεξε τον Olaf Scholz, το 27% τον Armin Laschet και το 25% την Armin Laschet.
Ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος ήταν πάντως εκείνος που μίλησε περισσότερο χθες το βράδυ, 21΄, έναντι 19΄ της υποψήφιας των Πρασίνων και 17΄ του εκπροσώπου του SPD.
Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild am Sonntag, το SPD εξακολουθεί να προηγείται με 26%, έναντι 21% των CDU/CSU και 15% των Πρασίνων στις προθέσεις ψήφου.
2_107.JPG
Τι θα γίνει μετά τις εκλογές


Στην εμφάνισή τους χθες το βράδυ οι υποψήφιοι του SPD και των Πρασίνων ξεκαθάρισαν ότι η πρώτη τους επιλογή μετεκλογικά θα ήταν η συνεργασία μεταξύ τους, με το CDU στην αντιπολίτευση.
Εξάλλου, ο Olaf Scholz και η Annalena Baerbock δήλωσαν ότι το μόνο κόμμα με το οποίο δεν θα συνεργάζονταν είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνασπισμού με την Αριστερά.

Φορολογική πολιτική

Βασικό σημείο αντιπαράθεσης στη χθεσινή συζήτηση ήταν η φορολογική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, με τον Armin Laschet να αντιτίθεται στην αύξηση των φόρων και να υποστηρίζει την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.
Από την πλευρά του ο Olaf Scholz και η Annalena Baerbock τάχθηκαν υπέρ της επιπλέον επιβάρυνσης των υψηλών εισοδημάτων, αλλά και της αύξησης των κοινωνικών επιδομάτων.
«Τα επιδόματα δεν είναι επάγγελμα», αντέταξε ο Armin Laschet και τόνισε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στο σκέλος της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, η υποψήφια των Πρασίνων δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση «πρέπει να είναι κυβέρνηση για το κλίμα», ενώ φάνηκε να υπάρχει ταύτιση απόψεων με το SPD και για την αύξηση του κατώτερου μισθού.
Ο Scholz πάντως άσκησε κριτική στους Πράσινους για τον περιορισμένο αριθμό ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στα κρατίδια όπου το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά της η Baerbock του ζήτησε «σαφείς απαντήσεις» για την υπόθεση της λειτουργίας της υπηρεσίας για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος - η οποία προκάλεσε έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών του Olaf Scholz.

Όχι στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Στο θέμα της ασφάλειας, ο Armin Laschet παραδέχθηκε ότι έχει «πάθος με την ενσωμάτωση» των μεταναστών, αλλά ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση κατάχρησης της προστασίας που τους παρέχεται, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται απελάσεις και έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή» στην τρομοκρατία.
Οι τρεις υποψήφιοι ζήτησαν ακόμη από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, απέρριψαν ωστόσο το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Η Baerbock ζήτησε ακόμη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγαλύτερη κινητοποίηση στην κατεύθυνση της απλούστευσης της πρόσβασης των πολιτών στον εμβολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης