Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καθολική πτώση και ευθυγράμμιση με τις ξένες αγορές 

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καθολική πτώση και ευθυγράμμιση με τις ξένες αγορές 
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με δυνατό τζίρο ξεκίνησε η συνεδρίαση και γρήγορα ο γενικός δείκτης έφτασε να γράφει απώλειες άνω του 2%. Ωστόσο, οι συναλλαγές έπεσαν σημαντικά στη συνέχεια, αλλά προς το τέλος πάλι είδαμε όγκο. Χωρίς άμυνες σήμερα η συνεδρίαση. Όλα κάτω και εύκολα. Σε κάποια μάλιστα χαρτιά είδαμε και μεγάλους όγκους. Που να μην έβγαζαν και τέτοια κέρδη, ορισμένα.

Τόσο καιρό χάναμε χρόνο και ενώ είχαμε καταλύτες συσσωρεύαμε κοιτώντας τα ξένα στα ιστορικά υψηλά τους. Σήμερα, τα ακολουθήσαμε με χαρά στην πτωτική τους κίνηση. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή, γιατί κανείς δεν ξέρει αν βρισκόμαστε στην αρχή μίας διόρθωσης ή απλά είναι μία βραχυπρόθεσμη κίνηση και θα ανακτήσουν το έδαφος στη συνέχεια.

Τελικά έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2,27% και στις 892,13 μονάδες με το τζίρο να είναι στα 70 εκατ. ευρώ ο καθαρός και την συντριπτική πλειονότητα των μετοχών με απώλειες. Πρώτες σε απώλειες οι τράπεζες αν και δεν πήγαν σημαντικά καλύτερα τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά. Τις μικρότερες απώλειες στον FTSE 25 είχαν τα ΕΛΠΕ και ακολούθησε ο ΟΤΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χρόνια το περιμένουν το rerating οι αναλυτές και το κλείσιμο του discount έναντι των ομοειδών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Παλιότερα το περιμένανε και έναντι όλων των ευρωπαϊκών. Όμως δεν έρχεται… Και προς το παρόν πάλι οι επενδυτές που έπαιξαν τράπεζες φέτος έστω και τις συστημικές, μία από τις τέσσερις σχεδόν τους μηδένισε.

Και όπως μας ανέφερε καλός συνάδελφος από γειτονικό μέσο, «γιορτάζουμε» την επέτειο από τα ιστορικά υψηλά του Γενικού Δείκτη, αλλά κανείς δε μας λέει ότι του τραπεζικού δείκτη τα ιστορικά υψηλά είναι στις 1.500.000 μονάδες (προσαρμοσμένες τιμές) και σήμερα είναι στις 550 μονάδες.

Ισχυρή πίεση στην Εθνική σήμερα και έκλεισε στο -5,68%, κάτω 4,27% η Alpha Bank, έχασε 3,32% η Πειραιώς και 2,90% η Eurobank. Δεν έχουν σπάσει κρίσιμα σημεία, επομένως μέχρι στιγμής η διόρθωση είναι φυσιολογική. Την έκτασή της βέβαια θα την καθορίσουν οι ξένες αγορές.

AEGEAN: Οι αναλυτές βρήκαν καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα και έμειναν ικανοποιημένοι από τις ταμειακές ροές. Αισιόδοξο το μήνυμα από τη διοίκηση μάλιστα θα πάρει νωρίτερα τα νέα αεροπλάνα και ξανακάνει την Αθήνα κέντρο της. Κέρδη που θα καλύψουν τις ζημιές του δευτέρου τριμήνου περιμένει στο τρίτο. Άρα στο 9μηνο θα έχει τις ζημιές του πρώτου τριμήνου.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Με μεγάλο όγκο η πτώση. Πρώτα τις κερδοφόρες θέσεις «χώνουν» κάποιοι και κρατάνε τις ζημιογόνες και μάλιστα τις στηρίζουν. Που να μην είχε βγάλει τέτοια κέρδη και να μην ήταν και αδάνειστη. Μας έκανε εντύπωση η πορεία της σήμερα. Στα 7,15 ευρώ και στο -5,92% με 235 χιλ. τεμάχια. Πλησιάζει τον εκθετικό κινητό μέσο των 100 ημερών.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε ξεχωριστά σε μετοχές σήμερα. Όλες είχαν πωλητές και όπου η εμπορευσιμότητα ήταν καλύτερη ήταν μεγάλος και ο όγκος. Μεγάλες απώλειες για Intralot, Frigoglass, Έλτον, Intracom, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Centric κ.α. Το θέμα βέβαια είναι πως δεν έχουν όλες την ίδια απόδοση. Είδαμε μεγάλες απώλειες από μετοχές που δεν έχουν δώσει κέρδη στους επενδυτές. Από την άλλη εξηγεί και κάπως τις διαθέσεις να βάλουν stop οι επενδυτές και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: Λίγες σήμερα κατάφεραν να ενισχυθούν και ξεχώρισε η Κορδέλλου η οποία με όγκο 201 χιλ. τεμάχια ενισχύθηκε 3,59%. Καλή εικόνα για Cenergy, όπου η αγορά περιμένει καλά αποτελέσματα, αλλά και από ΦΒΜΕΖΖ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης