Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι εκλογές στη Γερμανία η ευκαιρία του Macron για την Ευρώπη

Politico: Οι εκλογές στη Γερμανία η ευκαιρία του Macron για την Ευρώπη
Κύριο μέλημα της Γαλλίας δεν είναι ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος αλλά πόσο θα χρειαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Ως μια ευκαιρία να ενισχύσει το λόγο και το ρόλο του και να γίνει ο πρωταγωνιστής στην Ευρώπη προβάλλουν για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron οι εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
Ευκαιρία που έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή τόσο για τη Γαλλία όσο και για την ΕΕ, η οποία αναζητά κατεύθυνση όσον αφορά την ασφάλεια της ιδιαίτερα μετά τους τριγμούς που προκάλεσε στο σύνολο της Δύσης το σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας (AUKUS).

Ανησυχίες και ευκαιρίες

Σύμφωνα με το Politico, ο Macron δεν ανησυχεί για το ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.
Αντιθέτως, η ανησυχία του εστιάζει στο πόσο καιρό θα χρειαστεί ο νέος καγκελάριος να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας καθώς και ποιοι θα τοποθετηθούν σε κρίσιμα υπουργεία.
Οι εκλογές αυτές αποτελούν μια ευκαιρία για τον Macron προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στην Ευρώπη, μια και η Angela Merkel ύστερα από 16 χρόνια αποχωρεί από το πολιτικό σκηνικό.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον Macron ως πιο έμπειρο «ηγέτη» κράτους ανεξάρτητα από όποιον γίνει καγκελάριος.
Γεγονός που από μόνο του φέρνει τον Γάλλο πρόεδρο σε θέση ισχύος στον περίφημο γαλλο-γερμανικό άξονα που οδηγεί την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία θα παραμείνει η οικονομική υπερδύναμη.

Η επιθυμία

Η Γαλλία γνωρίζει πως δεν πρόκειται να γίνουν πολλά στην Ευρώπη, όσο παραμένει σε εκκρεμότητα ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία.
Και με τον χρόνο να πιέζει δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2022 η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, ο Macron, ο οποίος θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, επιθυμεί να έχει τον Γερμανό ομόλογό του στη θέση του το ταχύτερο δυνατό.
Άλλωστε είναι κοινή πλέον η παραδοχή πως «η Γαλλία δεν μπορεί να κάνει χωρίς τη Γερμανία, όπως και η Γερμανία δεν μπορεί χωρίς τη Γαλλία».

Χωρίς προτίμηση

Ο Macron δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση για το εάν ο Olaf Scholz από τους Σοσιαλδημοκράτες ή ο Armin Laschet από τους Χριστιανοδημοκράτες θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, καθώς γνωρίζει πως και οι δύο είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν στενά με το Παρίσι για το μέλλον της Ευρώπης.
Ακόμα και η επικεφαλής των Πρασίνων, Anna Baerbock – το κόμμα της είναι τρίτο σε ποσοστά και αναμένεται να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση – δεν είναι άγνωστη στο Macron, ο οποίος είχε μαζί της μια εκτεταμένη συζήτηση τον περασμένο Φεβρουάριο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Προεδρία ΕΕ

Κύριο μέλημα για το Παρίσι είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί να σχηματιστεί κυβέρνηση καθώς και το ποιοι θα αναλάβουν τα υπουργεία.
Εάν οι συνομιλίες στο Βερολίνο κρατήσουν σε βάθος χρόνου, το Παρίσι θα χάσει πολύτιμο έδαφος για να ετοιμάσει και να υλοποιήσει τα σχέδια της για την Ευρώπη με την ανάληψη της προεδρίας.
Παράλληλα η Γαλλία θα παρακολουθεί με προσοχή ποιοι αναμένεται να αναλάβουν τα υπουργεία – «κλειδιά», όπως π.χ. το υπουργείο Οικονομικών.
Για παράδειγμα εάν το υπουργείο Οικονομικών αναλάβει ο Christian Lindner, o επικεφαλής των Φιλελεύθερων προκειμένου να συναινέσει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους – σενάριο εξαιρετικά πιθανό -, τότε η Γαλλία θα βρει απέναντι της έναν πολέμιο των ιδεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως είναι π.χ. η αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και του χρέους.
Επίσης, έχει τεράστια σημασία για τη Γαλλία – ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία AUKUS – το πώς η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα ανταποκριθεί στο όραμα Macron για μια αυτόνομη πορεία στα διεθνή θέματα και για τη δημιουργία ευρωστρατού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης