Πολιτική

Γκάφα… Ελπιδοφόρου με φιέστα Erdogan – Δυσφορία σε Αθήνα, Λευκωσία – Τι λέει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Γκάφα… Ελπιδοφόρου με φιέστα Erdogan – Δυσφορία σε Αθήνα, Λευκωσία – Τι λέει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης
Σχετικά Άρθρα

Δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη φιέστα που έστησε στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan με αφορμή τα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», στα οποία παρών ήταν και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar.
Η παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου (δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεση του να δώσει το παρών στην εκδήλωση) προκάλεσε αναταράξεις αλλά και έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο καθώς αυτή αφήνει να διαφαίνεται μια μορφή νομιμοποίησης του ηγέτη των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.
Ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, επικαλούμενος «το βεβαρημένο πρόγραμμά του».
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως την απόφαση αυτή ο κ.Αναστασιάδης την έλαβε κατόπιν και των αντιδράσεων που υπήρξαν στην κυπριακή ομογένεια, η οποία προσανατολίζεται στο να εκδώσει και καταδικαστικές αποφάσεις για την παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στη φιέστα Erdogan.

Θα τον δει ο Μητσοτάκης

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, προβληματισμός επικράτησε και στην Αθήνα για το κατά πόσο η προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής 23/9 συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο πρέπει να πραγματοποιηθεί ή να ακυρωθεί.
Τελικά όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ.Ελπιδοφόρο στο Ground Zero της Νέας Υόρκης, όπου και θα τον ξεναγήσει στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.

Τι αναφέρει η Αρχιεπισκοπή

Μετά το επεισόδιο αυτό, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανέφεραν πως ο κ.Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο - και ειδικά της Τουρκίας - τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν, πως κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Το tweet

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Erdogan για τα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, (που έκανε) μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Guterres.
Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας» ανέφερε ο κ.Ελπιδοφόρος με ανάρτησή του στο Twitter.
432222.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης