Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini: Σε παγίδα χρέους έχουν πέσει οι κεντρικές τράπεζες - Ορατός ο κίνδυνος νέας κρίσης όπως το 2008

Roubini: Σε παγίδα χρέους έχουν πέσει οι κεντρικές τράπεζες - Ορατός ο κίνδυνος νέας κρίσης όπως το 2008
Όταν οι κεντρικές τράπεζες θελήσουν να αποσύρουν σταδιακά τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος ενός κραχ στην αγορά ομολόγων, στην πιστωτική αγορά, στη χρηματιστηριακή αγορά, στην οικονομία, τόνισε στο Bloomberg ο N.Roubini
Σχετικά Άρθρα
Οι συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα στις διεθνείς αγορές είναι τέτοιες που ο επιφανής οικονομολόγος Nouriel Roubini προβλέπει μια πιθανή επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008,γιατί βρισκόμαστε σε «μια νέα παγίδα χρέους», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, ανήσυχος διευκρίνισε: «Όταν οι κεντρικές τράπεζες θελήσουν να αποσύρουν σταδιακά τις μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος ενός κραχ στην αγορά ομολόγων, στην πιστωτική αγορά, στη χρηματιστηριακή αγορά, στην οικονομία και συνεπώς θα βρεθούν σε αυτή την παγίδα χρέους και δεν θα είναι σε θέση να ομαλοποιήσουν τα επιτόκια», υποστήριξε o ίδιος.
Η πανδημία και οι τριγμοί της παγκόσμιας οικονομίας έκριναν ως αναγκαίο εργαλείο για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος τη δρομολόγηση χαλαρών νομισματικών πολιτικών και επεκτατικών δημοσιονομικών στρατηγικών.
Όμως, τα αποτελέσματα έφτασαν σε ακραίο σημείο, όπως σημείωσε.

Ακραίες συνθήκες

«Έχουμε εισέλθει σε έναν εξαιρετικά μεγάλο κύκλο χρέους» επεσήμανε, εξηγώντας πως και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες έχουν πέσει στην παγίδα αυτή.
«Λένε (οι κεντρικές τράπεζες) πως θα ομαλοποιήσουν τα επιτόκια, όμως με αυτά τα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, αν προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό, θα σημειωνόταν κραχ στην αγορά, οικονομικό κραχ και ως εκ τούτου η πιο εύκολη επιλογή είναι η εξάλειψη της πραγματικής αξίας του ονομαστικού χρέους σε σταθερά επιτόκια με υψηλότερο πληθωρισμό» εξήγησε.
Με τον καιρό είναι αναπόφευκτο πως οι αγορές θα δουν υψηλότερα επιτόκια και χαμηλότερη ανάπτυξη και πιθανότατα συνθήκες στασιμοπληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Μάρτιο, ο κύριος Roubini είχε τονίσει πως η τότε φρενίτιδα στις αγορές θα ολοκληρωνόταν με… δάκρυα.
Σήμερα, η Wall Street -ειδικά τις τελευταίες ημέρες- δέχεται σημαντικές πιέσεις και, όπως όλα δείχνουν, ο Σεπτέμβριος θα ολοκληρωθεί με ζημιές, σε όλους τους επιμέρους δείκτες.
Σε κάθε περίπτωση, αφού αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί, ο κ. Roubini δεν θεωρεί τον εαυτό του ως... Κασσάνδρα, αλλά ως «Dr. Realist», ισχυριζόμενος πως οι απόψεις του είναι σκληρές, αλλά πάντα ρεαλιστικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης