Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγός Milley: Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump γνώριζαν για τις «μυστικές» επαφές με την Κίνα

Στρατηγός Milley: Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump γνώριζαν για τις «μυστικές» επαφές με την Κίνα
Οι αποκαλύψεις για τις μυστικές επαφές του Στρατηγού Milley με την Κίνα, έχουν προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Donald Trump ήταν ενήμεροι για τις επαφές του στρατηγού Mark Milley, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Ο στρατηγός απέκρουσε χθες, Τρίτη, ίσως τις πιο προσωπικές και άμεσες επιθέσεις, που έχει δεχτεί στην καριέρα του από μέλη του Κογκρέσου, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι του επιτέθηκαν σφοδρά για τα τηλεφωνήματά του στην Κίνα και τις συνεντεύξεις του για βιβλία, που περιγράφουν την προεδρία του Trump, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο 63χρονος Milley παρέμεινε ψύχραιμος, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούσαν την παραίτησή του, στη διάρκεια μιας ήδη εριστικής ακρόασης, η οποία είχε ως στόχο να επικεντρωθεί στη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά επανειλημμένα επικεντρώθηκε σε ερωτήσεις σχετικά με το στρατηγό.

Επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις

Όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο Milley παραδέχτηκε ότι μίλησε στον Bob Woodward από την εφημερίδα «The Washington Post» για ένα βιβλίο σχετικά με την παρουσίαση του ρόλου που είχε ο στρατηγός στην προσπάθειά του να αποτρέψει μία κρίση, αναφορικά με τους φόβους των Κινέζων ότι ο Τραμπ ήταν ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Πεκίνο κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του.
Το βιβλίο παρουσίασε λεπτομερώς υποτιθέμενα «μυστικά» τηλεφωνήματα με τον στρατηγό Li Zuocheng του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στις 30 Οκτωβρίου του 2020, αλλά και στις 8 Ιανουαρίου. Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης, ότι ο Milley υποσχέθηκε να προειδοποιήσει πρώτα την Κίνα, στην περίπτωση που ο ίδιος δέχονταν διαταγή για να επιτεθεί.
Ο Μίλεϊ επιβεβαίωσε τα τηλεφωνήματα και είπε ότι δεν ήταν μυστικά σε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι ο ίδιος ενεργούσε ακολουθώντας οδηγίες μερικών από τους υψηλόβαθμους βοηθούς του Trump για την αποκλιμάκωση κρίσεων.
Ο στρατηγός παραδέχθηκε ότι προσπαθούσε να στείλει ένα μήνυμα στο Πεκίνο ότι «δεν θα σας επιτεθούμε» μετά από πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Κίνα φοβόταν για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας αμερικανικής επίθεσης.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Dan Sullivan προκάλεσε τον Milley, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εκτελεστεί για αυτού του είδους τη συμπεριφορά απέναντι στην Κίνα.
«Αν ο αρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σας καλούσε και σας έλεγε, ‘Κοίτα, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε στην Ταϊβάν' και ο (Κινέζος πρόεδρος) Xi Jinping το ανακάλυπτε αυτό, θα εκτελούνταν» είπε ο Σάλιβαν, κάνοντας αναφορά στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.
Ο Milley υποστήριξε ότι τα τηλεφωνήματα ήταν συμβατά με το καθήκον που έχει για τη διασφάλιση της στρατηγικής ισορροπίας.
«Γνωρίζω, είμαι σίγουρος, ότι ο πρόεδρος Trump δεν είχε πρόθεση να επιτεθεί στους Κινέζους και είναι διατεταγμένη ευθύνη μου να διαβιβάζω προεδρικές διαταγές και προθέσεις», δήλωσε ο Μίλεϊ στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Στην αντεπίθεση ο Trump

Ο Trump με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «δεν σκέφτηκε ποτέ να επιτεθεί στην Κίνα».
Αλλά μετά τις αρχικές αναφορές για τα τηλεφωνήματα του Milley στην Κίνα και τη δημοσιότητα γύρω από αυτά, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο Milley θα πρέπει να απολυθεί αν αποδεχτεί ότι έγιναν.
Μετά τη λήξη της ακρόασης του στρατηγού ο Trump εξέδωσε μία ανακοίνωση γελοιοποιώντας τον Milley.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν μία μεγάλη καταστροφή.
Ο Milley πέρασε όλο το χρόνο του μιλώντας σε αυτούς τους συγγραφείς των ψευδών βιβλίων», ανέφερε ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης