Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο 8% αναθεωρεί την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 η UniCredit - Στο +3% το 2022

Στο 8% αναθεωρεί την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 η UniCredit - Στο +3% το 2022
Οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες τόσο στο μέτωπο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών υποδεικνύουν επίσης ισχυρές επιδόσεις του ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα

Στο 8% αναθεωρεί την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 η UniCredit, από 5,7% προηγουμένως, ενώ επιβεβαιώνει την εκτίμηση του 3% για το 2022.
Όπως αναφέρει η UniCredit στο Economics Chartbook του Σεπτεμβρίου 2021, η αύξηση του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες της το 2ο τρίμηνο του έτους, καθώς αυξήθηκαν κατά 3,4% στο τρίμηνο (μετά από +4,5% το 1ο τρίμηνο), ξεπερνώντας το προ πανδημίας επίπεδο.

Οι πρόδρομοι δείκτες υποδεικνύουν την ισχυρή ανάκαμψη

Όπως διαπιστώνει η UniCredit, οι ανθεκτικές επενδύσεις παγίων (οι οποίες ξεπέρασαν το επίπεδο του τελευταίου τριμήνου του 2019) και η συσσώρευση αποθεμάτων αντιστάθμισε τον αντίκτυπο της εξάπλωσης της παραλλαγής Delta στις δαπάνες των νοικοκυριών (που μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο το 2ο τρίμηνο του 2021) και του τουρισμού (τα έσοδα ήταν υποτονικά τον Απρίλιο-Μάιο, αλλά ενισχύθηκαν τον Ιούνιο).
Επιπλέον, πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες τόσο στο μέτωπο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών υποδεικνύουν επίσης ισχυρές επιδόσεις του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες και της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού.
Image

Εστίαση και διαμονή

Ο κύκλος εργασιών σε υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων αυξήθηκε τον Ιούλιο, μειώνοντας το έλλειμμα από το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 στο -20% έναντι -60% τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο.
Επίσης, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η διαφορά στις εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 ήταν οι μικρότερη στην Ελλάδα (-7%).
Image
Η επαναλειτουργία της οικονομίας και η ανάπτυξη σε βασικές αγορές του εξωτερικού έχουν επίσης ενισχύσει την παραγωγική δραστηριότητα παρά την αυξανόμενη συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις - ο ελληνικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών τον Αύγουστο λόγω της ισχυρής βελτίωσης τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες.
Συνολικά, αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν τις προσδοκίες της UniCredit ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται με σταθερούς ρυθμούς - αν και πιθανότατα όχι τόσο ισχυρούς όσο το πρώτο εξάμηνο του 2021 - τα επόμενα τρίμηνα, επωφελούμενοι από δημοσιονομικά κίνητρα, επενδύσεις και ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.
Image

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα απροσδόκητα υψηλότερα από το αναμενόμενο έσοδα για να επεκτείνει τα σχέδιά της για περικοπές φόρων (με επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2021 και 2,4 δισ. ευρώ το 2022), ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος στιςαυξήσεις τιμών που σχετίζονται με το φυσικό αέριο (πακέτο 3,4 δισ. ευρώ).
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει τη μείωση του ΦΠΑ που εισήχθη στα πρώτα στάδια της πανδημία ως μορφή οικονομικής στήριξης και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% το χειμώνα για την αντιμετώπιση της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Ο ιδιωτικός τομέας θα παραμείνει απαλλαγμένος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όλο το 2022, ενώ και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση.
Η ανακοίνωση αυτών των γενναιόδωρων δημοσιονομικών μέτρων έχει αναζωπυρώσει τις εικασίες ότι ο Μητσοτάκης σκέφτεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν το τέλος της θητείας του, δεδομένου και του δημοσκοπικού του προβαδίσματος.
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης μέχρι στιγμής έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά μπορεί να το επανεξετάσει εάν το καταφέρει να ενισχύσει την εικόνα του κόμματός του.


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης