Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΗSBC Ελλάδος από τη Eurobank

Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΗSBC Ελλάδος από τη Eurobank
Η Eurobank θα ενισχύσει περαιτέρω, τον τομέα του private banking προσθέτοντας ένα σοβαρό πελατολόγιο
Σχετικά Άρθρα

Με τα στοιχεία του ισολογισμού της 31-12-2020 θα κλείσει η εξαγορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων της HSBC Ελλάδος από την Eurobank, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Αν και στις επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Eurobank και της διοίκησης του Λονδίνου σημειώθηκαν συνεχείς καθυστερήσεις υπαιτιότητα της βρετανικής διοίκησης, η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το επόμενο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο και η συμφωνία δεν προχώρησε καθώς η βρετανική πλευρά σε όλο αυτό το διάστημα υπαναχωρούσε σχετικά με στοιχεία της πώλησης στην Ελλάδα.

Διπλό όφελος

Η εξαγορά της HSBC για την Eurobank, θα της προσφέρει διπλό όφελος αφού αφενός πρόκειται να προσθέσει ένα χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων (εταιρικά, ναυτιλιακά, λιανική) ύψους 3 δισ. ευρώ και αφετέρου θα αποκτήσει πρόσβαση σε καταθέσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Τα δε κέρδη προ φόρων σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό (2019) είχαν ανέλθει σε 2,55 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά, μάλιστα τα δάνεια της λιανικής (στεγαστικά) πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με χαμηλό δείκτη καθυστέρησης καθώς η αγγλική τράπεζα πάντοτε στόχευε προς τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.
Από την άλλη πλευρά, η Eurobank θα ενισχύσει περαιτέρω, τον τομέα του private banking προσθέτοντας ένα σοβαρό πελατολόγιο ιδιωτών καταθετών και επενδυτών.
Ειδικότερα, η Eurobank, ήδη έχει προχωρήσει σε ενοποίηση του Wealth management και private σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία στο εξωτερικό (Κύπρος, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία, Αγγλία ), αλλά και στην Ελλάδα.
Μάλιστα, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας οι πελάτες της θα αποκτούν πρόσβαση σ όλες τις επενδυτικές λύσεις, καταθέσεις, χορηγήσεις.

Η HSBC, η οποία δραστηριοποιείται από το 1981 στην Ελλάδα, διαθέτει ένα δίκτυο 15 καταστημάτων στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 14 καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και 1 στην Θεσσαλονίκη.


Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, σύμφωνα με το σχέδιο της Eurobank τα περισσότερα θα κλείσουν καθώς βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτει η ελληνική τράπεζα.
Το προσωπικό της τράπεζας ανέρχεται σε 355 εργαζόμενους, οι οποίοι θα απορροφηθούν από την Eurobank αφού πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει τραπεζική πηγή, δεν υφίσταται κανένα θέμα σ ότι αφορά τις αποζημιώσεις υψηλόβαθμων στελεχών.
Εδώ και ένα χρόνο η HSBC βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από μια σειρά αγορών που δεν της προσθέτουν υψηλά κέρδη στην λιανική.
Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε πώληση των δραστηριοτήτων της στη Γαλλία προς το fund Cerberus ενώ τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε πώληση του μεγαλύτερου μέρους των καταστημάτων λιανικής στις ΗΠΑ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης