Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Υποτονικό ξεκίνημα με ελάχιστο τζίρο – Συνεχίζεται η συσσώρευση

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Υποτονικό ξεκίνημα με ελάχιστο τζίρο – Συνεχίζεται η συσσώρευση
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με ελάχιστο τζίρο ξεκίνησε η συνεδρίαση και ήπιες απώλειες. Η στάση αναμονής συνεχίζεται και οι επενδυτές μάλλον περιμένουν την πορεία των ξένων αγορών, πριν αποφασίσουν να «εμπλακούν» ξανά στο ΧΑ. Στα βαριά χαρτιά οι μικροί όγκοι δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια συμπέρασμα στα πρώτα λεπτά. Σημειώνουμε πως ο τζίρος στα πρώτα 10 λεπτά ήταν στις 720 χιλ. ευρώ!!

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ήπιες απώλειες και για τις 4 συστημικές. Η Attica Bank υποχωρεί περίπου 3% και είναι στα 4 ευρώ. Η Ελλάδος στα 16,22 ευρώ με οριακές απώλειες.

JUMBO: Αναλυτές αποδίδουν τη χθεσινή πτώση της μετοχής σε ανησυχίες για τα αποθέματα από τα προβλήματα που υπάρχουν στον εφοδιασμό παγκοσμίως. Απώλειες άνω του 1% για τη μετοχή.

ΑΔΜΗΕ: Την έχουν φτάσει κοντά στα 2,30 ευρώ πλέον! Τρομερή απαξίωση για μία εταιρεία που έχει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και δίνει μέρισμα στους μετόχους της.

CENERGY: Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε αυτά που είχαμε γράψει πριν μερικές μέρες για τη συνεργασία με την Orsted. Όπως αναφέρει εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ.

Η συνεργασία, η οποία βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης των όρων της, τελεί υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια Πολιτεία - ανάθεση που αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η στήλη μαθαίνει πως προχωράει το project και ήδη γίνονται εργασίες. Γύρω από τα 2,54 ευρώ που ήταν το χθεσινό κλείσιμο κινείται η μετοχή.

INTRACOM: Συνεχίζει ανοδικά και σήμερα και προς τα 2,20 ευρώ.

ΣΙΔΜΑ: Στα 3,04 ευρώ με την αποτίμηση στα 41 εκατ. ευρώ.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Έχουμε κάνει αρκετές αναφορές στις επιπτώσεις που προκαλεί η αύξηση των ναύλων, των πρώτων υλών και της ενέργειας. Οι λογιστικές καταστάσεις αρκετών εταιρειών αναφέρουν πολλά πάνω σε αυτό το θέμα. Δείτε ένα ακόμα παράδειγμα από τις αναφορές των διοικήσεων των AVE και Πλαστικά Κρήτης.

AVE: Η διοίκηση αναφέρει πως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προβλέπεται μείωση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων λόγω περιορισμού των παραδόσεων από τους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακών προϊόντων ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας έλλειψης πρώτων υλών στην βιομηχανία (microchips, ημιαγωγοί, χαλκός).

Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα και η πρόοδος των εμβολιασμών, μειώνουν την πιθανότητα εκ νέου αρνητικών επιπτώσεων από την πανδημία , χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί το αντίθετο. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι οι πωλήσεις του ομίλου για το 2021 θα είναι αυξημένες κατά 10% σε σχέση με χρήση 2020.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Από τις αρχές του έτους υπάρχει μια έλλειψη πρώτων υλών που προκαλεί την εκτόξευση των τιμών τους, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί έως και 100% σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσυνής χρονιάς κι έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η Εταιρεία, με την κατάλληλη πολιτική αποθεματοποίησης και αγορών, έχει εξασφαλίσει επάρκεια πρώτων υλών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περνάει στις τιμές πώλησης των προϊόντων το αυξημένο κόστος ώστε να διατηρήσει το μικτό κέρδος. Επιπρόσθετα, έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα κόστη μεταφοράς των προϊόντων, ιδιαίτερα από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά που αποτελούν τις πιο σημαντικές εξαγωγικές αγορές του εργοστασίου της Σαγκάης, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους της Εταιρείας στην Κίνα, Shanghai HiTeC Plastics.

Αναμένεται μεγάλη αύξηση στο κόστος ενέργειας που θα επηρεάσει ανοδικά το κόστος παραγωγής το επόμενο διάστημα. Η διοίκηση επισημαίνει ότι, λόγω περιορισμών και καθυστερήσεων που υπάρχουν στην Κίνα εξαιτίας της πανδημίας, η έναρξη της λειτουργίας του νέου εργοστασίου στην περιφέρεια Anhui μετατέθηκε για το 2022.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (απάντηση): Στις επιλογές της στήλης με τιμή 1,41 ευρώ. Από την αρχή του έτους στο +19% αλλά κάποιοι έχουν παράπονο, επειδή έπεσε τις τελευταίες μέρες. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης