Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η DG Comp ελέγχει το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC - Η εμπλοκή και οι σκέψεις του CVC για τον κλάδο Υγείας στην Ελλάδα

Η DG Comp ελέγχει το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC - Η εμπλοκή και οι σκέψεις του CVC για τον κλάδο Υγείας στην Ελλάδα
Πηγές στην Εθνική Τράπεζα αναφέρουν ότι το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC δεν αμφισβητείται, αλλά θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, πιθανόν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022
Σχετικά Άρθρα
Σοβαρή εμπλοκή με τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC έχει ανακύψει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το bankingnews.gr.
Το deal το οποίο πριν από εβδομάδες ολοκληρώθηκε στα 455 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, DG Comp, μετά από καταγγελίες του ιατρικού κλάδου στην Ελλάδα, που αναφέρουν ότι το CVC ελέγχοντας τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας, την Εθνική Ασφαλιστική, και τα μεγαλύτερα θεραπευτήρια - ιδιωτικές κλινικές της χώρας, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Οι ιατρικοί σύλλογοι αναφέρουν ότι η Εθνική Ασφαλιστική ελέγχει το 29% των νοσοκομειακών συμβολαίων των Ελλήνων.
Επίσης, στην DG Comp προσέφυγαν και άλλη ασφαλιστική εταιρεία και άλλο ιδιωτικό νοσοκομείο, εγείροντας θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Οπότε εγείρεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Εστάλη επιστολή από τους ιατρικούς συλλόγους στη DG Comp η οποία διερευνά το deal, ωστόσο όπως πάλι είχε αποκαλύψει το Bankingnews.gr το αμερικανικό fund CVC εξετάζει ακόμη και την πώληση των νοσοκομείων που έχει αγοράσει με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια με την DG Comp.
Πηγές στην Εθνική Τράπεζα αναφέρουν ότι το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC δεν αμφισβητείται, αλλά θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, πιθανόν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022.
Το bankingnews.gr σε επικοινωνία με την DG Comp επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή ελέγχου του deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC, ωστόσο όπως αναφέρθηκε από αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού "αποτελεί πάγια τακτική της DG Comp όταν έχει καταγγελίες για ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού να τα ελέγχει με μεγάλη προσοχή".
Η Εθνική Τράπεζα δεν προδικάζει κάποια αρνητική εξέλιξη στο deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC και φαίνεται ότι αυτό έχει βάση απλά θα καθυστέρησε η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τι έγραφε το www.bankinngews.gr στις 8 Οκτωβρίου 2021

Πρόβλημα με το deal CVC - Εθνικής Ασφαλιστικής; - Για «αρχική προσέγγιση» μιλά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού

Ασαφές εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC, καθώς 7 μήνες μετά τις ανακοινώσεις εξαγοράς από την Εθνική τράπεζα, δεν έχει υποβληθεί επίσημα προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού (DGComp) ερώτημα για έγκριση της πώλησης, παρά μόνο ενημέρωση για την «αρχική προσέγγιση».
Το θέμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ κολλάει τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και στην Ελληνική, αφού ως γνωστόν έχουν εγερθεί θέματα «υπερσυγκέντρωσης» από τον αγοραστή, ιδιωτικών κλινικών παροχών υγείας.
Ενδεχόμενα, όλη αυτή η αναβλητικότητα, ερμηνεύεται και από την απροθυμία της διοίκησης να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που έχουν προχωρήσει, εδώ και δύο μήνες, σε πρόσκληση για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση.
Τελικά το ραντεβού κλείστηκε για τις 2 Νοεμβρίου.
Πάντως, ο νέος μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό όπως διαμορφώνεται από τις εξαγορές που έκαναν Generali και NN Hellas.
Με την πρώτη να παίζει πλέον και στον τομέα του Bancassurance, μετά την συνεργασία με την Alpha Bank, ενώ η δεύτερη με την εξαγορά της Metlife ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο την ήδη εμβληματική παρουσία της στον κλάδο ζωής και υγείας.

Τι λένε οι Ευρωπαίοι

Σε απαντητική επιστολή προς το σύλλογο η Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού αναφέρει ότι «Από την στιγμή που η προτεινόμενη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC θα γνωστοποιηθεί προς την Ε.Ε., η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια περίληψη στην επίσημη εφημερίδα (Series C) προσκαλώντας ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη για σχόλια (πχ. τον Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής).
Μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί μια τέτοια περίληψη στο επίσημο φύλλο της εφημερίδας, λόγω του ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Ε.Ε.».
Να σημειωθεί τέλος, ότι συνδικαλιστική παράταξη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής ρίχνει “καρφιά” για την επιλογή του αγοραστή στο πρωθυπουργικό περιβάλλον με αφορμή, όπως ισχυρίζεται, την πρόσληψη της κόρης του Πρωθυπουργού στα γραφεία της CVC στο Λονδίνο, λίγο καιρό μετά την συμφωνία της πώλησης.

Τι έγραφε το www.bankinngews.gr στις 1 Οκτωβρίου 2021

Διεθνής επενδυτής… έχει προσεγγίσει το CVC για να αγοράσει το Υγεία και Metropolitan περί τα 300 εκατ ευρώ;

Με βάση μια φημολογία που κυκλοφορεί εσχάτως και έχει διαχυθεί στον κλάδο… αναφέρει ότι διεθνής επενδυτής έχει προσεγγίσει το CVC το Αμερικανικό fund με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα για να αγοράσει έναντι 300 εκατ ή περίπου 300 εκατ τα νοσοκομεία Υγεία και Metropolitan.
Αν και η φήμη δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο έχει κυκλοφορήσει σε κύκλους που έχουν πολύ ισχυρή παρουσία και ρόλο στον κλάδο υγείας, οπότε εάν υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά αλλά ωστόσο το CVC δεν επιβεβαιώνει.
Θυμίζουμε ότι το CVC έχει αγοράσει έναντι σχεδόν 200 εκατ ευρώ το θεραπευτήριο Υγεία, ο όμιλος Υγεία είναι ένα αξιόλογο και ισχυρό περιουσιακό στοιχείο και θυμίζουμε ήταν η αιχμή του δόρατος του ομίλου MIG επί εποχής αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου.
Το αμερικανικό fund CVC έχει αναπτύξει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, καθώς πέραν από το Υγεία, έχει αγοράσει την Vivartia στον κλάδο τροφίμων και την Εθνική Ασφαλιστική ενώ έδειξε ενδιαφέρον και για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου.
Για να μην υπάρξει παρερμηνεία, δεν είναι σαφές εάν πουλάει ή εάν θέλει να πουλήσει το CVC το Υγεία… ωστόσο οι αναφορές – φήμες ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος για τον κλάδο Υγείας αποδεικνύει ότι το Υγεία είναι ένα ισχυρό brand name στον χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης