Τελευταία Νέα
Speculator

Αυστηρές συστάσεις... στις τράπεζες από την Αρχή Ξεπλύματος για Private Banking και θυρίδες

Αυστηρές συστάσεις... στις τράπεζες από την Αρχή Ξεπλύματος για Private Banking και θυρίδες
Τι συζητήθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου σε συνάντηση της Αρχής Ξεπλύματος με τους επικεφαλής της Κανονιστικής Συμμόρφωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής
Σχετικά Άρθρα

Αυστηρές συστάσεις στις τράπεζες για τον τρόπο που χειρίζονται τα θέματα ξεπλύματος απηύθυνε χθες η Αρχή Ξεπλύματος επικεντρώνοντας τις παρατηρήσεις στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναφορές για πελάτες του Private Banking και θυρίδων υπονοώντας σαφώς ότι οι τράπεζες κλείνουν τα μάτια στις συγκεκριμένες κατηγορίες πελάτων.
Η συστάσεις έγιναν σε χθεσινή συνάντηση στην οποία συμμετείχε η ηγεσία της Αρχής Ξεπλύματος και οι επικεφαλής μετά των επιτελείων τους των Τμημάτων Κανονιστικής Συμμόρφωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) και της Τράπεζας Αττικής.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Εταιριών κ. Πάσχα αλλά τον κ. Άγγελο Τσιριμιάγκο.

Οι … παρατηρήσεις
Η ηγεσία της Αρχής για το Ξέπλυμα πέραν του ζητήματος της μη ύπαρξης αναφορών από τους τομείς του Private banking και των θυρίδων εστίασε τις παρατηρήσεις της στην ποιότητα των αναφορών που υποβάλλονται από τις τράπεζες και ειδικά στο θέμα της παροχής στοιχείων για τροφοδότες λογαριασμούς αλλά και διαδικασίες που έχουν αποτέλεσμα την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση στους ελέγχους που πρέπει να διεξαχθούν.
Επιπλέον έθεσε το θέμα της αξιολόγησης των πελατών που οι τράπεζες αναφέρουν στην αρχή η οποία ενώ υπάρχει όπως ισχυρίστηκαν οι τράπεζες δεν γνωστοποιείται, στο fishing και την αργή διαδικασία των τραπεζών στο σκέλος της δέσμευσης λογαριασμών ειδικά μάλιστα σε επείγουσες επιπτώσεις όπου η Αρχή διαβιβάζει τις σχετικές εντολές σε μεταμεσημβρινές ώρες.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους έθεσαν το ζήτημα του feedback από την Αρχή για τις υποθέσεις που διαβάζουν ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα για περιπτώσεις ξεπλύματος αν και όπως αναφέρουν στελέχη της αρχής το feedback είναι άνευ ουσιαστικού νοήματος καθώς σε περιπτώσεις ξεπλύματος οι τράπεζες ενημερώνονται εμμέσως δια της διαδικασίας της δέσμευσης λογαριασμών και ουσιαστικά μπορούν να ταυτοποιήσουν από τα δικά τους στοιχεία τις περιπτώσεις. Άξιο προσοχής είναι πάντως ότι η πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στη συζήτηση που έγινε κατά τη συνάντηση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης