Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τριμερής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου για ενέργεια, ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

Τριμερής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου για ενέργεια, ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό
Συναντήσεις Μητσοτάκη με Ν. Αναστασιάδης και Abdel Fatah al Sisi
Σχετικά Άρθρα

Η ενέργεια και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, στη Συρία και στη Λιβύη αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν σήμερα Τρίτη 19/10 στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fatah al Sisi στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Σύνοδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Οι εργασίες της Συνόδους θα γίνουν στο ξενοδοχείο Χίλτον, γεγονός που σηματοδοτεί σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Επιδίωξη Μητσοτάκη

Επιδίωξη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας - όπως έδειξε ήδη το διμερές Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Οι τρεις ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, στη Συρία και τον Λίβανο.

Κοινή Διακήρυξη

Επιπλέον, αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται ακόμη να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων.

Η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση

Σημειώνεται, ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση, υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές, έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.

Οι συναντήσεις

Βάσει του προγράμματος και πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 09:30 το πρωί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fatah al Sisi στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις 11:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου ενώ στις 13:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fatah al Sisi, θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.
Στη συνέχεια οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.
Τέλος, στις 19:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης