Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έφτασε (ξανά) η ώρα του Παπανδρέου; - Οι υποστηρικτές, οι στρατηγικές των φαβορί, τα ΜΜΕ και οι ανατροπές στα κόμματα

Έφτασε (ξανά) η ώρα του Παπανδρέου; - Οι υποστηρικτές, οι στρατηγικές των φαβορί, τα ΜΜΕ και οι ανατροπές στα κόμματα
Μεγαλόσχημα στελέχη του χώρου θέλουν Παπανδρέου για το ΚΙΝΑΛ
Σχετικά Άρθρα

Η ώρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ έχει φτάσει.
Έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη βάση από σημαντικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ που τον πιέζουν να κατέβει και, πλέον, τυχόν πισωγύρισμα θα απογοητεύσει πολλούς.
Πολλοί εκτιμούν σήμερα ή αύριο απόγευμα που τελειώνει η προθεσμία, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Το γραφείο του στη Βουλή ξαφνικά δέχεται καθημερινά κόσμο.

Μεγαλόσχημα στελέχη του χώρου θέλουν Παπανδρέου για το ΚΙΝΑΛ

Στην συλλογή υπογραφών υπέρ του Παπανδρέου από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής (χρειάζεται 45) έχουν υπογράψει 7-8 σημερινοί βουλευτές ενώ υπάρχουν στελέχη με μεγάλη βάση που τον πιέζουν να βγει μπροστά σε αυτή τη δύσκολη φάση του ΚΙΝΑΛ όπως ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης που είχε στηρίξει παλαιότερα τον Β. Βενιζέλο, ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Καμίνης που προφανώς δεν ξεχνάει ότι ο Γ.Παπανδρέου του έδωσε κάποτε το χρίσμα να γίνει δήμαρχος Αθήνας.
Στελέχη του όπως ο Γιώργος Ελενόπουλος, στενός του συνεργάτης στο ΚΙΔΗΣΟ είναι συνεχώς στα τηλέφωνα με στελέχη σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να έχει εικόνα των τοπικών στελεχών και τοπικών οργανώσεων. «Μετράει» τη δυναμική Παπανδρέου στην παράταξη.
Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπάρξει και κοινό ανακοινωθέν ή έστω επιστολή στήριξης της υποψηφιότητάς του που θα υπογράφουν στελέχη από όλη τη επικράτεια τα οποία συσπειρώνονται ακόμα λόγω του ονόματός του.

Τι προβληματίζει τον Γιώργο Παπανδρέου για να ανακοινώσει την υποψηφιότητα;

Στους προβληματισμούς του είναι ότι κάποιοι από τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς του δεν έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους.
Τον προβληματίζει που δύο «δικοί» του δεν έχουν κάνει πίσω όπως ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Καστανίδης.
Και οι δύο βρίσκονται κοντά στο να μαζέψουν τις υπογραφές που υπολείπονται για να είναι νόμιμες οι υποψηφιότητές τους.
Ωστόσο, παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουν υπάρξει μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα – υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να το κάνουν αργότερα ενώ τρέχει ο προεκλογικός αγώνας και παράλληλα να τον στηρίξουν ενδυναμώνοντας τον αγώνα του.
Το ίδιο και ο Β. Κεγκέρογλου που έχει παγώσει την υποψηφιότητά του αλλά και ο Παύλος Χρηστίδης που στηρίζεται σε νέα πρόσωπα.
Άλλωστε, μιλάμε για αδύναμες υποψηφιότητες που δεν έχουν τύχη.

Τα 3 μεγάλα φαβορί και οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν


Πάντως, 3 είναι τα μεγάλα φαβορί αυτού του αγώνα.
Ο Γ. Παπανδρέου, ο Α. Λοβέρδος και ο Ν. Ανδρουλάκης.
Και εφόσον καταθέσει υποψηφιότητα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκεί θα επικεντρωθούν οι εκλογές.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει μαζέψει κοντά του στελέχη που δεν θέλουν την επιστροφή Παπανδρέου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήθελε να γίνουν οι εκλογές αυτές τώρα.
Ήθελε να τελειώσει η θητεία του στην Ευρωβουλή για ευνόητους λόγους.
Παρόλο που έχει πει ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του, μαζεύει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές προκειμένου έτσι να κάνει επίδειξη της δύναμή του στο κόμμα.
Εκτιμούν κάποιοι ότι στο τέλος, θα ενδώσει σε κάποιου είδους συμφωνία προκειμένου να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποφασίσει να συνεχίσει τον αγώνα του κάθε μέρα μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2021.
Στόχος του είναι να φτάσει στον δεύτερο γύρο και να μιλήσει ξεκάθαρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τους ρόλους τους στην παράταξη. Όλα επαφίονται στο αν τελικά θα ενδώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε κάποιους είδους συμφωνία με τον Γ.Παπανδρέου ή με τον Α.Λοβέρδο.
Πάντως, η εκτίμησή μας είναι ότι εάν επικρατήσει ο Παπανδρέου θα υπάρξουν άμεσες διαγραφές με πρώτο και καλύτερο τον Α.Λοβέρδο, ενέργεια που θα συμφέρει και τον ίδιο για να αλλάξει στρατόπεδο.

Ο ρόλος των ΜΜΕ και οι ισορροπίες που δεν θέλουν να αλλάξουν τα εκδοτικά συμφέροντα


Σε αυτή τη φάση, το γεγονός ότι φίλια στη κυβέρνηση ΜΜΕ στηλιτεύουν την «επιστροφή Παπανδρέου» μόνο καλό κάνει στον πρώην πρωθυπουργό.
Δημιουργούν το αντισυστημικό κλίμα στο οποίο πολιτικές κινήσεις όπως π.χ ΣΥΡΙΖΑ κ.α πήραν σάρκα και οστά.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα εκδοτικά συμφέροντα έχουν υποστηριχτεί από αυτή τη κυβέρνηση με 40 εκατ. ευρώ με πρόσχημα την καμπάνια και δεν θέλουν να πειραχθούν οι σημερινές ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα.
Γι’ αυτό θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να αποδυναμώσουν την όποια δυναμική.
Είδαμε κύριο άρθρο καθημερινής εφημερίδας να λοιδορεί την επιστροφή Παπανδρέου, είδαμε παρουσιαστές λάτρεις του Κ. Σημίτη να τον επικρίνουν, διαβάσαμε ιστοσελίδες να τον παρομοιάζουν με προδότη της χώρας αναφερόμενες στην ένταξή μας στα μνημόνια, σε πρώιμες επαφές με το ΔΝΤ, σε δηλώσεις του στο Νταβός κ.α.
Η ιστορία θα τον κρίνει. Εφόσον, όμως, εκλεγεί στο ΚΙΝΑΛ θα σημαίνει ότι υπάρχει κόσμος που πιστεύει σε αυτόν και κυρίως, ότι πιστεύει ότι αδικήθηκε από τα γεγονότα.

Τι θα πράξουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ


Μαξίμου και Α. Τσίπρας δεν θέλουν να πάρουν θέση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ αλλά είναι ξεκάθαρο ποιον προτιμούν.
Ο Α.Τσίπρας προτιμάει Παπανδρέου, εάν όχι τον Ν.Ανδρουλάκη.
Έχουν μιλήσει μαζί, έχουν κουβεντιάσει για την Κεντροαριστερά και την ατζέντα του χώρου, βρίσκονται, όμως, σε διαφορετικά στρατόπεδα.
Η ΝΔ θα βολευόταν αρκετά με τον Α.Λοβέρδο που διατηρεί ένα Αντι-ΣΥΡΙΖΑ προφίλ.
Η ΝΔ έχει επιβάλει σιωπητήριο και θα σηκώσει το γάντι μόνο εάν προκληθεί από το ΚΙΝΑΛ.
Ο Α.Τσίπρας στην χθεσινή του 19/10 συνέντευξη στον Αlpha τόνισε εκ νέου το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά απέφυγε να μπει σε ονοματολογία.
Γνωρίζει, επίσης, ότι στο πλαίσιο των διαφωνιών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε πασοκογενή και στελέχη της Ομπρέλας, ενδεχομένως μία επικράτηση Παπανδρέου οδηγήσει κάποιους στην επιστροφή στην Χ.Τρικούπη.
Είναι αποφασισμένος να το ρισκάρει, θεωρώντας ότι «καλύτερα να χάσει κάποιους» αλλά να πραγματωθεί η προοδευτική διακυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜΕΡΑ25 και άλλους πρόθυμους.
Διότι ξέρει καλά ότι αυτό θα κλείσει το κεφάλαιο Μητσοτάκης.
Άλλωστε, γνωρίζει ότι η ατζέντα και οι επαφές Παπανδρέου θα τραβήξουν κόσμο και από τη ΝΔ ή έστω θα κλείσουν τη μεγάλη ροή ψηφοφόρων.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης