Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ακραία στρέβλωση - Η ανάπτυξη στην Ελλάδα αφορά ελάχιστους – Μόλις το 7,5% των εταιριών είναι επιλέξιμες για δανεισμό

Ακραία στρέβλωση - Η ανάπτυξη στην Ελλάδα αφορά ελάχιστους – Μόλις το 7,5% των εταιριών είναι επιλέξιμες για δανεισμό
Κατά τα άλλα τα αρμόδια υπουργεία αναφέρουν ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα ισόρροπη και μακροχρόνια ανάπτυξη… προφανώς αυτό είναι ένας στατιστικός μύθος αφού η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν είναι επιλέξιμη για δανεισμό.
Σχετικά Άρθρα

Μια ακραία στρέβλωση συνεχίζει να υφίσταται στην Ελλάδα πρωτοφανής για την οικονομία και απόδειξη ότι η ανάπτυξη αφορά ελάχιστους…
Σε σύνολο 800.000 εταιριών πάσης φύσεως μόλις το 7,5% είναι επιλέξιμες για δανεισμό δηλαδή 60.000 και για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι 30.000 και θα γίνουν προσεχώς 60.000.
Οι 30.000 εταιρίες ουσιαστικά αναλογούν στο 3,75% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και δυστυχώς τόσο οι τράπεζες, όσο και το κράτος στοχεύουν στο 3,75% αφήνοντας εκτός του υπόλοιπο 96,25%.
Αντί οι τράπεζες να αναπτύξουν πολιτικές πως θα δανείσουν ξανά τους κόκκινους δανειολήπτες, τις κόκκινες εταιρίες… στην πράξη τι έχει γίνει;
Τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια μεταφέρθηκαν εκτός των ισολογισμών των τραπεζών στις εταιρίες διαχείρισης NPEs, η εξυγίανση είναι βραδεία και σχεδόν 1,5 με 1,6 εκατ πολίτες και εταιρίες είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού.
Κατά τα άλλα τα αρμόδια υπουργεία αναφέρουν ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα ισόρροπη και μακροχρόνια ανάπτυξη… προφανώς αυτό είναι ένας στατιστικός μύθος αφού η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν είναι επιλέξιμη για δανεισμό.
Δυστυχώς το θέμα αυτό δεν έχει αξιολογηθεί με την δέουσα προσοχή, πάρκαραν οι τράπεζες 100 δισεκ. NPEs προβληματικά ανοίγματα εκτός ισολογισμών και ξαφνικά νομίζουμε ότι επιλύθηκε το πρόβλημα.
Κανένα πρόβλημα δεν επιλύθηκε τα 100 δισεκ. ως πρόβλημα ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να υφίστανται.

Εικονική πραγματικότητα

Εδώ και πολύ καιρό το bankingnews έχει αναπτύξει μια επιχειρηματολογία που αναφέρει ότι όσο δεν υπάρχει πρόβλεψη να διαχυθεί η ανάπτυξη και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε όλη την οικονομία, οι βασικοί οικονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν.
Οι στατιστικοί στόχοι θα επιτευχθούν αλλά θα είναι το μείγμα ανάκαμψης ανισομερές με σχεδόν 740.000 εταιρίες πάσης φύσεως να παραμένουν εκτός τραπεζικών κριτηρίων, άρα να μην είναι επιλέξιμες για δανεισμό.
Σε ερώτηση που έθεσε το BN στους έλληνες τραπεζίτες τι πρόκειται να συμβεί με το μείζον αυτό ζήτημα λάβαμε την εξής απάντηση

Θα αυξηθεί η περίμετρος των επιλέξιμων εταιριών για δανεισμό από 32.000 σε 60.000... 

Η άποψη των τραπεζιτών είναι ότι «η περίμετρος των επιλέξιμων εταιριών για δανεισμό θα αυξηθεί από 32.000 σε 60.000 σχεδόν θα διπλασιαστούν.
Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα ο διπλασιασμός των επιλέξιμων εταιριών.
Ωστόσο στην Ελλάδα οι συνολικές εταιρίες είναι 800.000 οπότε ακόμη υπάρχουν 740.000 εταιρίες που μένουν εκτός τραπεζικού δανεισμού.
Για την ώρα θα δώσουμε κίνητρα ώστε πολλές από αυτές τις εταιρίες να οργανωθούν, να συντάσσουν ισολογισμούς, να δημιουργούν έσοδα και να αποκαλύπτουν τα έσοδα τους.
Πιστεύουμε ότι σε ένα βάθος 2-3 ετών οι 60.000 επιλέξιμες για δανεισμό εταιρίες θα διπλασιαστούν σε 120.000 οπότε σταδιακά η περίμετρος των επιλέξιμων για δανεισμό εταιριών θα αυξάνεται.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν εταιρίες χωρίς να έχουν διασφαλίσει ότι δεν θα ανοίξει ένας νέος κύκλος προβληματικών δανείων.

Πόσα είναι τελικά τα NPEs της πανδημίας;

Με βάση τα τωρινά δεδομένα τα νέα NPEs είναι 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προβλέψει αρχικά ότι θα φθάσουν στα 20 δισεκ.
Εν συνεχεία μείωσε την πρόβλεψη στα 10 δισεκ. αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εάν θα φθάσουν στα 2 με 2,5 δισεκ. το μέγιστο προβλέπουν οι έλληνες τραπεζίτες.
Με βάση την κερδοφορία του 2021 αυτές τις νέες προβλέψεις μπορεί να τις καλύψουν πλήρως και χωρίς καμία αρνητική επίδραση στους ισολογισμούς;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης