Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι άγνωστες υποθέσεις του ολλανδού Henry Holterman του Ελλάκτωρ – Πως στήνει παιχνίδια και χρησιμοποιεί μαριονέτες

Οι άγνωστες υποθέσεις του ολλανδού Henry Holterman του Ελλάκτωρ – Πως στήνει παιχνίδια και χρησιμοποιεί μαριονέτες
Οι πρακτικές Holterman στο μικροσκόπιο των αρχών της Ολλανδίας
Σχετικά Άρθρα

Οι αποκαλύψεις για την ανορθόδοξη δομή διοίκησης της Ελλάκτωρ με την δραστηριοποίηση ως «αφανούς» Διευθύνοντος Συμβούλου του «ανεξάρτητου μη εκτελεστικού» μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, Κ. Τούμπουρου, προκαλεί πολλά ζητήματα αρμοδιότητας των εποπτικών αρχών της αγοράς.
Ιδιαίτερα μάλιστα το γεγονός ότι εκτός των άλλων ο κ. Τούμπουρος ενημερώνει, καθημερινά όπως αποκάλυψε ανώτατο στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει, τον επικεφαλής της Reggeborgh Henry Holterman (Χένρι Χόλτερμαν) ανοίγει και σοβαρά θέματα εταιρικής διακυβέρνησης σε μια εισηγμένη εταιρεία ενδεχομένως και ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση.

Φαίνεται όμως ούτε οι αποκαλύψεις αυτές δεν είναι ικανές να ενεργοποιήσουν την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς που προτιμά να αγνοεί την πραγματικότητα.
Άλλωστε ο Henry Holterman (Χ. Χόλντερμαν) έχει εμπλακεί σε αρκετές υποθέσεις οικονομικών ερευνών, παρά την προϋπηρεσία του εργαζόμενος ως φορολογικός ελεγκτής του ολλανδικού ΣΔΟΕ.
Επιβεβαιώνεται ότι το «επενδυτικό στυλ» Χόλτερμαν είναι σχεδόν πανομοιότυπο:
επιλέγει στελέχη με τα οποία «κτίζει» προνομιακή σχέση, κερδίζει και φεύγει αφήνοντας πίσω του συντρίμμια.

Οι πρακτικές Holterman στο μικροσκόπιο των αρχών της Ολλανδίας

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Χόλντερμαν είχε βρεθεί στη θέση του ερευνώμενου για υπόθεση πιθανής εσωτερικής πληροφόρησης από την AFM, την ολλανδική αρχή εποπτείας της κεφαλαιαγοράς, μετά από καταγγελίες της ένωσης επενδυτών Vereniging van Effectenbezitters (VEB) που συνοδεύονταν μάλιστα με απαίτηση αποζημίωσης.
Τον Απρίλιο του 2020 η κατασκευαστική εταιρεία της Reggeborgh, η VolkerWessels υποχρεώθηκε να αποζημιώσει επενδυτές που ζημιώθηκαν από την απότομη άνοδο της τιμής της μετοχής της κατασκευαστικής εταιρείας που μπήκε – βγήκε στα χρηματιστήρια μερικές φορές…
Η υπόθεση όμως που προκάλεσε πάταγο στην Ολλανδία αφορά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, της γνωστής εταιρείας διαδικτύου WorldOnLine.
Η Reggeborgh, ήταν από τις λίγες εταιρείες που κέρδισαν σημαντικά ποσά από την ταραχώδη διαδρομή της μετοχής.
Η τιμή της ξεκίνησε από 43 ευρώ με χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας 12 δισ. ευρώ αλλά σε λίγες μέρες προσγειώθηκε σε 5 δισ. ευρώ.
Το «μικρό» προβληματάκι ήταν ότι η Νίνα Μπρινκ που είχε ιδρύσει την εταιρεία είχε πωλήσει το ποσοστό της, γεγονός που δεν γνώριζαν οι επενδυτές που είχαν αγοράσει μετοχές.
Ευτυχώς η Reggeborgh είχε προλάβει να πωλήσει τις μετοχές που διέθετε ενδεχομένως επειδή είχε φροντίσει να έχει σύμβουλο, τους σχεδιαστές της IPO.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Νίνα Μπρινκ υποστήριξε και με στοιχεία που τεκμηρίωναν την αξίωσή της ότι ενώ ήταν επικεφαλής της WoldOnLine η Reggeborgh της είχε υποσχεθεί μπόνους!
Ήταν σαν να λέμε, ο… Τούμπουρος της Ελλάκτωρ που έχει καθημερινή διαβούλευση με τον ολλανδό επενδυτή…
Πάντως η συνέχεια δεν ήταν αναίμακτη για τον Χόλντερμαν καθώς η Μπρινκ έκανε αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση 182,7 εκατ. ευρώ.
Τελικά έγινε συμβιβασμός και ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους «επιλύσαμε την διαφορά με φιλικό τρόπο» χωρίς να αποκαλύψουν το ύψος της αποζημίωσης που κατέβαλλε η Reggeborgh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης