Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΒΑ: Μόλις 10 ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις με τη Βασιλεία ΙΙΙ

ΕΒΑ: Μόλις 10 ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις με τη Βασιλεία ΙΙΙ
Η επίδραση μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από τα 52,2 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει το 2020 η ΕΒΑ
Σχετικά Άρθρα

Μόλις 10 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιθανό να χρειαστούν να αντλήσουν κεφάλαια ως αποτέλεσμα της εισαγωγής των νέων παγκόσμιων κανονισμών, ενώ το κενό που θα πρέπει να καλύψουν μπορεί να είναι μικρότερο από 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Η επίδραση μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από τα 52,2 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει το 2020 η ΕΒΑ, σημάδι ανακούφισς  για έναν κλάδο που την τελευταία δεκαετία εμφανίζει χαμηλά κέρδη και ακόμη ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Τι προβλέπει η Βασιλεία ΙΙΙ

Το προσχέδιο της οδηγίας της Βασιλείας ΙΙΙ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  που έχει στόχο να αποτρέψει το ξέσπασμα μίας νέας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης αντίστοιχης του 2008, θέτει την αύξηση στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ε.Ε. για τις τράπεζες μεταξύ 0,7% και 2,7% μέχρι το 2025 και 6,4% με 8,4% μέχρι το 2030.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EBA, αυτό μπορεί να οδηγήσει έναν περιορισμένο αριθμό μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (10 από συνολικά 99 τράπεζες που συμμετέχουν στη μελέτη) να πρέπει συνολικά να αντλήσουν λιγότερα από 27 δισ. ευρώ», σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters.
Η EBA αναφέρει ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα προέρχονται από 17 ευρωπαϊκές χώρες και αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην Ε.Ε.
Οι τράπεζες είχαν πιέσει για μια πιο ευέλικτη ερμηνεία του «κατώτατου ορίου», η οποία περιορίζει τη διακριτική τους ευχέρεια να καθορίσουν τις δικές τους κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά οι επιθυμίες τους δεν εκπληρώθηκαν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την έγκριση των κανόνων, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει το μπλοκ να μην ξεφύγει από τα πρότυπα που έχουν ήδη συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η οδηγία, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, δίνει στις ρυθμιστικές αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν απαιτήσεις σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους, ενώ θα επιβλέπουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών στην Ε.Ε.
Ειδικότερα, για τα ξένα υποκαταστήματα, τα οποία εμφάνιζαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 510 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους και είναι συγκεντρωμένα σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο, οι οδηγίες προβλέπουν ότι θα υπόκεινται πλέον σε ενιαίες διαδικασίες έγκρισης.
Θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις στα κεφάλαια, τη ρευστότητα, τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση ρίσκου, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης