Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Μεγάλη η σημασία της Αν. Μεσογείου για την Ενέργεια - Η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις των επιλογών της

Μητσοτάκης: Μεγάλη η σημασία της Αν. Μεσογείου για την Ενέργεια - Η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις των επιλογών της
Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Είχαμε μία πυκνή συζήτηση είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε:
«Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».
Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.
«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.
Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου.
Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».
«Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: Της ειλικρινούς συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου ή αυτόν της προκλητικότητας.
Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της.
Η Ελλάδα είναι δύναμη ωριμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Για κορωνοϊό, Merkel και πυρηνική ενέργεια


Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την πανδημία του κορωνοϊού και έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ακόμη κάνει.
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξηγήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι η σωστή επιλογή», είπε.
Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη της Angela Merkel στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ικανοποιημένος για την αποδοχή της πρόσκλησής του και εκτίμησε ότι θα είναι ευκαιρία και για εκείνη και τον ίδιο να κάνουν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Επισήμανε δε, ότι η κυρία Μέρκελ έχει αναγνωρίσει ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες, αλλά σε κρίσιμες στιγμές πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της.
Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, πράγμα που αφορά άλλες χώρες.
Η Ελλάδα είπε δεν έχει πολλές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση να παίξει ρόλο η χώρα μας ενεργειακού κόμβου, απάντησε ότι η ανταπόκριση των ομολόγων του ήταν θετική

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης