Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Akar (Τουρκία): Η ελληνογαλλική συμμαχία βλάπτει το ΝΑΤΟ - Θα προκαλέσει ζημιά το πάθος της Ελλάδας για εξοπλισμούς

Akar (Τουρκία): Η ελληνογαλλική συμμαχία βλάπτει το ΝΑΤΟ -  Θα προκαλέσει ζημιά το πάθος της Ελλάδας για εξοπλισμούς
Είχαμε μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου ο Τούρκος ΥΠΑΜ - Αναμένουμε να θετικά αποτελέσματα αυτής μας της συνάντησης τις ερχόμενες ημέρες
Σχετικά Άρθρα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar είχε μια «θετική» συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε το Σάβατο 23 Οκτωβρίου στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
"Είχαμε μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο”, ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου.
"Αναμένουμε να θετικά αποτελέσματα αυτής μας της συνάντησης τις ερχόμενες ημέρες”, πρόσθεσε ο κ. Akar.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπ. Άμυνας επανέλαβε ότι οι προκλητικές ενέργειες και η προκλητική ρητορική που ενδυναμώνουν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες "δεν είναι ευεργετικές”.
Αναφορικά με την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές του μήνα, ο κ. Akar ανέφερε ότι από τη στιγμή που και οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία) είναι μέλη του ΝΑΤΟ αυτού του είδους οι συμμαχίες απειλούν να "βλάψουν τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και τις διμερείς σχέσεις και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη”.

Πόθος για εξοπλισμούς

«Αυτά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δεν θα έχουν κάποιο όφελος, πρέπει να το ξέρουν.
Διότι εμείς με την Ελλάδα στα πλαίσια της καλής γειτονίας, θέλουμε να ζούμε μαζί με την Ελλάδα και να εκμεταλλευόμαστε μαζί τον πλούτο κι ευχόμαστε οι χώρες μας να ζουν σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας», πρόσθεσε.
Επιπλέον, είπε ότι «αυτός ο πόθος για εξοπλισμούς όπως και η αναζήτηση συμμαχιών ενώ είμαστε εντός του ΝΑΤΟ, θα προκαλέσουν ζημιά και στις διμερείς σχέσεις μας όπως και στο ΝΑΤΟ».
«Θα πλήξουν την αξιοπιστία και θα είναι σπατάλη. Για την Ελλάδα θα είναι σπατάλη.
Στην Ελλάδα όπως το λένε και οι πολιτικοί τους υπάρχει ένα οικονομικό πρόβλημα, όταν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα το να μπαίνουν σε περιπέτειες πρέπει να δουν πως αυτό θα δυσκολέψει τη ζωή του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Αν μεταξύ των συμμάχων δημιουργηθεί διαφορετική συμμαχία αυτό είναι ενάντια και στο όραμα του ΝΑΤΟ για το 2030.
Το ΝΑΤΟ μιλάει για ένωση , για συνύπαρξη εσείς αν βγείτε από αυτό, τότε κι αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα. Κι αυτό φθείρει το ΝΑΤΟ , δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό», δήλωσε.
«Έχει ξεκινήσει η αγάπη για εξοπλισμούς, ανταγωνισμός για εξοπλισμούς, προσπάθεια για εξοπλισμούς», πρόσθεσε.
«Λένε πως δεν είναι εναντίον της Τουρκίας. Ε, τότε λένε ότι είναι εναντίον ποιου;
Oι αξιωματούχοι μας δεν βρίσκουν την απάντηση εναντίον ποιων είναι;
Εμείς λέμε πως η Τουρκία δεν είναι απειλή για τους συμμάχους της», κατέληξε.



Ξεκίνησαν οι επαφές για τα F-16


Σύμφωνα με το Reuters, o Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι ότι "έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές επαφές” για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper από τις ΗΠΑ, καθώς και για την αναβάθμιση τουρκικών F-16.
Πάντως από την πλευρά της Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιωθεί η είδηση, την οποία ανέφερε πρώτος ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ πρότειναν στην Άγκυρα την αγορά των αεροπλάνων, ως επιστροφή των χρημάτων από την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Ως γνωστό η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Κλιμάκωση τον Νοέμβριο

Την ίδια ώρα στο προσκήνιο επανέρχεται το μεγάλο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τους διπλωμάτες να εκτιμούν ότι θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τον Νοέμβριο όπου υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν νέες γεωτρήσεις σε κυπριακό οικόπεδο.
Οι παρενοχλήσεις ερευνητικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ η Τουρκία εξακολουθεί και παραβλέπει εμφατικά τις παρεμβάσεις της Ε.Ε.
Δεν είναι και λίγοι αυτοί που βλέπουν ότι μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής και της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και το σκληρό κείμενο κατά της Τουρκίας από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η Άγκυρα αντί να μειώνει τις προκλήσεις, τις αυξάνει.
Σε τέτοιο επίπεδο, που πολλοί δεν αποκλείουν ακόμα και θερμό επεισόδιο το επόμενο διάστημα.
Capture_117.JPG
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης