Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Δεν αλλάζουν γνώμη οι πολίτες για το Brexit – Θα ψήφιζαν το ίδιο 9 στους 10

Βρετανία: Δεν αλλάζουν γνώμη οι πολίτες για το Brexit – Θα ψήφιζαν το ίδιο 9 στους 10

Παραμένει ο διχασμός στην Γηραιά Αλβιώνα

Σχετικά Άρθρα

Εμμένει το χάσμα στο εσωτερικό της βρετανικής κοινωνίας αναφορικά με το Brexit, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του βρετανικού κοινού θα ψήφιζε και σήμερα το ίδιο, μην έχοντας αλλάξει γνώμη για το «διαζύγιο» με την ΕΕ ανεξαρτήτως των συνεπειών που ακολούθησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα εθνική έρευνα (British Social Attitudes), 9 στους 10 Βρετανούς θα ψήφιζαν το ίδιο, είτε ανήκουν στο στρατόπεδο του Remain ή των Brexitiers.

Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση

Επίσης, αν και η έξοδος από την Ε.Ε. έφερε μια ώθηση της εμπιστοσύνης προς τη βρετανική κυβέρνηση και μάλιστα στο υψηλότερο σημείο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η άνοδος αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε ψήφους από το στρατόπεδο των Brexitiers.
«Από τα στοιχεία της έρευνας καταλαβαίνουμε πως η Βρετανία παραμένει κομμένη στα δύο, με το ένα μισό της χώρας να συμφωνεί με το διαζύγιο και να αισθάνεται καλύτερα από τον τρόπο που κυβερνάται και το άλλο μισό που είναι πιο δυσαρεστημένο από ποτέ» σχολιάζει ο σερ John Paulson, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Καθοδική πορεία

Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση θεσμικά βρισκόταν σε σταθερά καθοδική πορεία εδώ και χρόνια.
Ενδεικτικά το 1987 το 47% του κοινού είχε δηλώσει πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ένα ποσοστό που το 2019 είχε πέσει στο ναδίρ του 15% για να ακολουθήσει ένα εντυπωσιακό άλμα στο 23% το 2020.
Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως σε οπαδούς του Brexit, οι οποίοι τώρα εμπιστεύονται την κυβέρνηση σε ποσοστό 31% έναντι 12% το 2019, όταν οι οπαδοί του Remain παραμένουν σταθερά επιφυλακτικοί με ποσοστό 14%.

Κοινωνικές ανισότητες και κράτος πρόνοιας

Πάντως, είναι ενδιαφέρον πως η έρευνα καταδεικνύει επίσης την επιρροή που άσκησε η πανδημία στην κοινωνία, με την ανησυχία της κοινής γνώμης για τα επίπεδα ανισότητας να διαμορφώνεται στο υψηλότερο σημείο από το 1998, μαζί με μια κάθετη αύξηση στη στήριξη προς το κράτος πρόνοιας και τα επιδόματα.
Τα δύο τρίτα του βρετανικού κοινού, ήτοι 64%, ανησυχεί για τις ανισότητες, σε σχέση με το 57%, πριν δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης