Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (YΠΟΙΚ ΗΠΑ): Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το β’ εξάμηνο του 2022

Yellen (YΠΟΙΚ ΗΠΑ): Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το β’  εξάμηνο του 2022
Αντιμετωπίζονται σταδιακά οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, επισήμανε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen
Σχετικά Άρθρα

Καθησυχαστική για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίστηκε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, σε σημερινές δηλώσεις της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg 24 Οκτωβρίου 2021.
Επιπροσθέτως η ίδια επέμεινε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί και να επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα από το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς, όπως δηλαδή έχει υποστηρίξει και η Federal Reserve στην τελευταία τοποθέτησή της όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

.Δεν χάνουμε το έλεγχο

«Δεν νομίζω ότι χάνουμε τον έλεγχο του πληθωρισμού» ξεκαθάρισε η Yellen, σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε με αντικείμενο τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η οικονομίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.
«Σε δωδεκάμηνη βάση, ο δείκτης του πληθωρισμού θα παραμείνει ψηλά μέχρι και την ερχόμενη χρονιά εξαιτίας των όσων συνέβησαν ήδη.
Όμως, αναμένω βελτίωση από τα μέσα της επόμενης χρονιάς, από το δεύτερο εξάμηνο» τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός.

Δημοσιονομικά μέτρα

Πάντως, η Yellen απέφυγε να αναφερθεί στον αντίκτυπο που αναμένεται να έχουν τα πακέτα στήριξης στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοι του Λευκού Οίκου, προτιμώντας να δώσει έμφαση στη θετική επιρροή των πακέτων που δρομολόγησε η κυβέρνηση Biden για τη στήριξη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.

Εφοδιαστική αλυσίδα

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα πλήττοντας το λιανεμπόριο στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.
Η Αμερικανίδα υπουργός υποστήριξε πως, όσο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη πρόοδος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα αποκλιμακώνεται, καθώς στην αμερικανική αγορά και όχι μόνο θα επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας αλλά και οι συνθήκες θα βελτιώνονται.

Στηρίζει Powell

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell εξέφρασε την ανησυχία του για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, καθώς κατέστησε σαφές ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της σύντομα, αλλά δεν θα σπεύσει για αύξηση των επιτοκίων.
Η Yellen αρνήθηκε επιβεβαιώσει την πρότασή της στον προεδρο Biden να διορίσει εκ νέου τον Powell.
Ωστόσο, είπε ότι η ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών  «ενισχύθηκε σημαντικά» υπό τη θητεία του Powell, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας της και επί του προκατόχου της, Ben Bernanke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης