Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλαγές στο ΚΕΑΟ με προτεραιότητα στους μεγαλοοφειλέτες άνω των 200.000 ευρώ

Αλλαγές στο ΚΕΑΟ με προτεραιότητα στους μεγαλοοφειλέτες άνω των 200.000 ευρώ
Η αναδιοργάνωση θα πρέπει να εκκινήσει κατά προτεραιότητα για τους μεγάλους οφειλέτες
Σχετικά Άρθρα

Σε οργανωτικές αλλαγές προχωρά το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με στόχο την καλύτερη και αποδοτικότερη εισπραξιμότητα αλλάζει άρδην και η στόχευση, καθώς στο μικροσκόπιο μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα οι οφειλέτες άνω των 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, στη νέα οργανωτική δομή των υπηρεσιών ΚΕΑΟ, το φυσικό αρχείο της υπηρεσίας αναδιοργανώνεται και τηρείται εφεξής κατά οφειλέτη (ΑΜΟ) και όχι κατά θεματική κατηγορία (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, ανακοπές, πτωχεύσεις, κλπ).
Η εν λόγω αναδιοργάνωση θα πρέπει να εκκινήσει κατά προτεραιότητα για τους μεγάλους οφειλέτες (άνω των 200.000€), ενώ παράλληλα, με αφορμή νέα συμβάντα (εγγραφή κατάσχεσης, πτώχευση, ανακοπή, κλπ), ή, αναδιοργάνωση, θα πραγματοποιείται και για κάθε άλλον οφειλέτη στον οποίον αφορούν.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί άμεσα για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, στο συντομότερο - εύλογο - χρονικό διάστημα.

Ψηφιακή Υπογραφή Κατασχετηρίων

Τα αρμόδια όργανα των περιφερειακών διευθύνσεων θα πρέπει να μεριμνήσουν για την απόκτηση των απαιτούμενων ψηφιακών πιστοποιητικών (USB memory stick) προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να υπογράφουν ψηφιακά τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια εις χείρας Πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Εφόσον στο παρελθόν έχουν ολοκληρώσει την προαναφερθείσα διαδικασία και διαθέτουν τα εν λόγω πιστοποιητικά, δεν απαιτείται η επανάληψη της διαδικασίας κι η ψηφιακή υπογραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς άλλη ενέργεια.

Εκτύπωση Μηνύσεων και Παράδοση στην Εισαγγελία.

Οι παραχθείσες από τη ροή μηνυτήριες αναφορές εν συνεχεία θα εκτυπώνονται (κάθε 11¬12 κάθε μήνα) από τις πλησιέστερες στην αρμόδια εισαγγελία υπηρεσίες ΚΕΑΟ ή Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ και θα παραδίδονται σε αυτήν.
Διευκρινίζεται ότι, προσωρινά και μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μηχανογραφικές προσαρμογές στο λογισμικό των μηνύσεων στο ΟΠΣ, η εκτέλεση της ροής των μηνύσεων, η εκτύπωση τους, η παράδοση στην Εισαγγελία Αθηνών και η παράσταση στο δικαστήριο θα συνεχιστεί από το Τμήμα Υποστήριξης Ποινικής Διαδικασίας Αθηνών της Δ/νσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης.
Προκειμένου οι υπάλληλοι οι οποίοι παρίστανται ως μάρτυρες κατηγορητηρίου να προετοιμάζονται κατάλληλα για να αντικρούσουν τους (αβάσιμους πολλές φορές) νομικούς ισχυρισμούς των μηνυομένων προσώπων.

Τμήμα Διαχείρισης Ποινικής Διαδικασίας

Κύρια αρμοδιότητα του τμήματος αποτελεί η παραγωγή, έκδοση, παρακολούθηση, διαχείριση και υποστήριξη της ποινικής διαδικασίας κατά των οφειλετών οι οποίοι υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα των εισαγγελιών που εδρεύουν στην περιφέρεια του ΚΕΑΟ και διαπράττουν τα αδικήματα του Α.Ν. 86/1967 και το αδίκημα της παραβίασης κατάσχεσης (άρθρο 177 ΠΚ). Η ποινική δίωξη ασκείται από τους κατά τόπο Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών κατόπιν υποβολής σχετικής μηνυτήριας αναφοράς.
Με την εξάπλωση των ΠΥΣΥ σε πλήρη λειτουργική ανάπτυξη και την έναρξη λειτουργίας Τοπικών Δ/νσεων του ΕΦΚΑ, οι Τοπικές Διευθύνσεις δεν θα πραγματοποιούν καμία ταμειακή συναλλαγή και η είσπραξη των εσόδων θα διενεργείται στις ΠΥΣΥ. Σε αυτή τη περίπτωση, η είσπραξη των εσόδων θα πραγματοποιείται με τους εξής τρόπους:

  • με σχετική πληρωμή από τον οφειλέτη είτε μέσω Διαδικτύου (Internet Banking) είτε μέσω Τραπέζης (διαδικασία ΔΙΑΣ) με τη χρήση ταυτότητας οφειλέτη.
  • κατ' εξαίρεση, με την προσέλευση του οφειλέτη στο ΚΕΑΟ (Περιφερειακή Δ/νση), θα εκδίδεται παραστατικό σειράς ΔΣ, το οποίο θα φέρει σχετικό αριθμό RF, με το οποίο ο οφειλέτης θα προσέρχεται στην Τράπεζα και θα πραγματοποιεί την καταβολή.


Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης