Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ναυάγησε το deal Rescueline – Hellas Direct με την Mapfre Asistencia στην Ελλάδα

Ναυάγησε το deal Rescueline – Hellas Direct με την Mapfre Asistencia στην Ελλάδα
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών διακόπηκαν το deal διαλύθηκε παρά το γεγονός ότι η Ισπανική Ασφαλιστική αφήνει πίσω της την Ελλάδα στοχεύοντας τις μεγάλες αγορές
Σχετικά Άρθρα

Δεν θα ενώσει τις δυνάμεις της η Rescueline Line Auto Services Ltd – Hellas Direct με την οδική βοηθείας του Ομίλου Mapfre, Mapfre Asistencia στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών διακόπηκαν το deal διαλύθηκε παρά το γεγονός ότι η Ισπανική Ασφαλιστική αφήνει πίσω της την Ελλάδα στοχεύοντας τις μεγάλες αγορές.

Μένει εντός συνόρων η Resculine

H εταιρεία οδικής βοήθειας στην Κύπρο, επ’ ονόματι Resculine το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο ανακοίνωσε την συμφωνία εξαγοράς του υποκαταστήματος της Mapfre Asistencia στην Ελλάδα. Η Κυπριακή εταιρεία ήθελε να αποκτήσει την Ισπανική Mapfre Assitencia, από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές μπράντες στον κλάδο παροχής υπηρεσιών βοήθειας, στοχεύοντας σε τρία πράγματα: να ενισχύσει την φήμη, το χαρτοφυλάκιο της και να αποκτήσει δραστηριότητες σε μία νέα γεωγραφική περιοχή. Και τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει στην ανταλλαγή γνώσεων τεχνολογίας ωστόσο κάτι παραπάνω για την εξαγορά δεν είχε γίνει γνωστό.
Οι δηλώσεις των Επικεφαλής Resculine και Maprfe δεν έπιασαν τόπο καθώς τέσσερις σχεδόν μήνες μετά το deal διαλύθηκε κατά τον ίδιο τρόπο που διαλύθηκε το deal με την Interpartner της ΑΧΑ SA που τα μάζευε για να φύγει από την Ελλάδα λόγω των στρατηγικών της στόχων και των χαμηλών πωλήσεων που πετύχαινε η Ελλάδα, αν και μεγάλο μέρος αυτών μέσω του bancassurance.

Το μοίρασμα της πίτας και τα σχέδια αποχώρησης

H πίτα πάντως των μεγάλων ασφαλιστικών βοηθείας μοιράζεται στην Ελλάδα μεταξύ των μεγάλων πρωτασφαλιστών, οπότε το ενδιαφέρον αυτή την στιγμή επικεντρώνεται στο ποιοι θα είναι αυτοί που θα πάρουν το χαρτοφυλάκιο της Mapfre Assistencia.
Στην Mapfre SA στην οποία ανήκουν οι: Mapfre Espana, η Mapfre Life, η Mapfre RE, η Mapfre International, η Mapfre Assistencia και λοιπές άλλες μικρές εταιρείες. Στην Ελλάδα η Mapfreέχει παρουσία στην Ελλάδα επί σειρά 25 ετών παρέχοντας υπηρεσίες σε 1,5 εκατ. περίπου ασφαλισμένους.
Στο κλείσιμο της οικονομικής χρήσης 2020 ο δείκτης Φερεγγυότητας ΙΙ της Mapfre έκλεισε χαμηλά στο 183,5%, ωστόσο η εταιρεία έλαβε την έγκριση από την Ισπανική Εποπτική Αρχή για να κάνει χρήση εσωτερικού μοντέλου στον υπολογισμό του Solvency II. Στην ενίσχυση του δείκτη κατά πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες θα συμβάλλει και η αποχώρηση της Bankia από τον ισολογισμό του Ομίλου Mapfre. Προκειμένου δε, ο δείκτης να φτάσει στο 225% που αποτελεί και στόχο του Ομίλου, η Ισπανική ασφαλιστική έχει ξεκινήσει ξεκινά να εφαρμόζει σχέδια συγκέντρωσης. Στόχος της οι μεγάλες αγορές της Ισπανίας, της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και του Μεξικού. Παράλληλα, ο Όμιλος στοχεύει στην ενίσχυση των εσόδων από τα ψηφιακά κανάλια πώλησης όπου το 2020 σημείωσε αύξηση εσόδων 10,8% αλλά και μέσω επενδύσεων σε διαφοροποιημένες κατηγορίες κεφαλαίων
Τα συνολικά έσοδα της Mapfre το 2020 σημείωσαν πτώση 10,7% σε σχέση με το 2019, ενώ τα συνολικά ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 25,42 δισεκατομμύρια ευρώ από 20,48 δισεκατομμύρια το 2019, σημειώνοντας πτώση 11,1% σε σχέση με το 2019.
Στο εννεάμηνο τα συνολικά έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ, χάριν του αντασφαλιστικού κλάδου, ο οποίος συνεισέφερε κατά 6.4% στην ανάπτυξη (14,5%). Η Mapfre γύρισε τις περυσινές ζημιές των 20 εκατομμυρίων κυρίως λόγω της πανδημίας σε κέρδη 95 εκατομμυρίων φέτος .

Το όχημα θα ήταν η Eurosos Assistance


Στην περίπτωση που ‘περπατούσε’ το deal, h διαδικασία εκκαθάρισης της Mapfre Assistance και η μεταφορά των ασφαλιστηρίων συμβολαίων θα απαιτούσε περίπου ένα χρόνο ώστε να περάσει στην Eurosos Assistance και μετά το 100% στην Hellas Direct.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης