Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ας μη μας ανησυχεί ο πληθωρισμός, αλλά το ύψος των μισθών και οι αφόρητες ανατιμήσεις στα ενοίκια

Rabobank: Ας μη μας ανησυχεί ο πληθωρισμός, αλλά το ύψος των μισθών και οι αφόρητες ανατιμήσεις στα ενοίκια
Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πιο λαμπρό μυαλό-Γολιάθ στη Fed και στον Λευκό Οίκο ή στη Wall Street θα ανέμενε πληθωρισμό της τάξης του 6,1% τον Οκτώβριο του 2021
Σχετικά Άρθρα

Ας μας ανησυχούν οι μισθοί και τα ενοίκια, όχι ο πληθωρισμός, προτρέπει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank, που τα βάζει με τους «Γολιάθ-επικεφαλής»… οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις, όχι επ' ωφελεία των «Δαυίδ»…
Όπως αναφέρει η Rabobank, το «The Atlantic», σε ένα άρθρο του το οποίο επιγράφεται «Ο λαϊκισμός πάντα ακούγεται υπέροχος», κάνει ειδική μνεία σε έναν οδηγό φορτηγού ο οποίος κατίσχυσε σε εκλογές επί ενός γερουσιαστή.
Πρόκειται, αν μη τι άλλου, για μια ιστορία τύπου «Δαυίδ και Γολιάθ».
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πιο λαμπρό μυαλό-Γολιάθ στη Fed και στον Λευκό Οίκο ή στη Wall Street θα ανέμενε πληθωρισμό της τάξης του 6,1% τον Οκτώβριο του 2021 – ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 1990.
Και, βέβαια, έπεται συνέχεια, καθότι δεν αποκλείεται η άνοδος των τιμών να ξεπεράσει το 7%, ύψος το οποίο έχει να παρατηρηθεί από τον Ιούνιο του 1982.
Τα αίτια είναι γνωστά: η ενεργειακή κρίση αλλά και το σοκ ζήτησης έναντι της περιορισμένης προσφοράς που προκάλεσαν τα σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ωστόσο, τα χειρότερα θα έρθουν όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα ενοίκια, τομέας της οικονομικής δραστηριότητας όπου η ζήτηση είναι εκ των πραγμάτων ανελαστική.

Ο πληθωρισμός συρρικνώνει τους μισθούς

Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει η Rabobank, οι συνέπειες του πληθωρισμού και, γενικότερα, των ανατιμήσεων είναι γνωστές.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι που την «πληρώνουν» είναι οι εργαζόμενοι.
Στην περίπτωση των ΗΠΑ, με επίσημο πληθωρισμό 7%, δύσκολα θα βρει κανείς εργαζόμενο να έχει λάβει αύξηση στον μισθό πάνω από 3%, ενώ παράλληλα όσοι αλλάζουν εργασία συνήθως τυγχάνουν μιας αύξησης της τάξης του 5%.
Ως εκ τούτου, το ταμείο είναι μείον…
Για ψηφοθηρικούς λόγους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι ανατιμήσεις είναι παροδικές αν και επίμονες.
Ωστόσο, η βλάβη στην τσέπη είναι, από ό,τι φαίνεται, μόνιμη.
Υπάρχει το νομοσχέδιο για τις υποδομές, ύψους 1,75 τρισ. δολ., αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να ξεκινήσει.
Όπως υπογραμμίζει ο Matt Stoller, «Η παράδοση της ισχύος των αλυσίδων εφοδιασμών στα χέρια της Wall Street και η εξασθένηση του τρόπου με τον οποίο φτιάχνουμε και παράγουμε πράγματα για σαράντα χρόνια στο όνομα της αποτελεσματικότητας έχει κάνει την παγκόσμια οικονομία μας πολύ λιγότερο ανθεκτική σε κραδασμούς».
Η Freightwaves σημειώνει ότι μόλις 16 εταιρείες -όλες εκτός ΗΠΑ- ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας ναυτιλίας, την παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων και την ικανότητα μίσθωσης πλοίων.
Η οικονομική τους ισχύς αυξάνεται και δεν έχουν κανένα κίνητρο να μειώσουν τις τιμές.

Κίνα

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, η Evergrande έφτασε μέχρι το όριο της χρεοκοπίας προτού πραγματοποιήσει πληρωμές.
Καθώς φαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα (PBOC) θα βοηθήσει τους «καλές εταιρείες ακινήτων» να πουλήσουν ομόλογα σε κινεζικές τράπεζες για να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους σε γιουάν (με χαμηλότερα επιτόκια, παρά τον αυξανόμενο πιστωτικό κίνδυνο).
Ταυτόχρονα, η PBOC έκανε το σπάνιο βήμα να ανακοινώσει ότι ο ενυπόθηκος δανεισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε 348 δισ. CNY (54 δισ. USD) έναντι 247 δισ. CNY (38 δισ. USD) τον Σεπτέμβριο, παρά τους ισχύοντες ελέγχους.
Πάντως, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, το Πεκίνο στοχεύει σε μια ελεγχόμενη κατάρρευση της Evergrande, ξεπουλώντας ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και περιορίζοντας τις ζημιές σε αγοραστές κατοικιών και επιχειρήσεις».
Λιγότερη προσοχή φέρεται να δίνεται στους ξένους επενδυτές - αλλά αρκετή για να μην καταρρεύσει εντελώς η πίστη.
Κατά τ' άλλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, μιας από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Η σοβαρότητα της πρόκλησης καλεί τις δύο πλευρές να συνεργαστούν εποικοδομητικά για το κοινό καλό».

Γεωπολιτική

Όσον αφορά τη γεωπολιτική, η Ρωσία πετά πυρηνικά βομβαρδιστικά πάνω από τη Λευκορωσία καθώς η διαμάχη στα σύνορα με την Πολωνία φαίνεται να κλιμακώνεται.
Ο Donald Tusk έγραψε μια επιστολή στην οποία αναφέρει: «Απευθύνομαι σε εσάς, τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ με μια ειλικρινή έκκληση για πλήρη αλληλεγγύη με την Πολωνία και τη Λιθουανία ενόψει της αυξανόμενης κρίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Ανεξάρτητα από τις απόψεις σας σχετικά με τη μετανάστευση και την αξιολόγησή σας για την εσωτερική κατάσταση στην Πολωνία, πρέπει, υπογραμμίζω, να χρησιμοποιήσουμε ως πολιτική κοινότητα όλα τα διαθέσιμα μέσα πίεσης για να περιορίσουμε την κλιμάκωση της έντασης στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης…
Δεν υπάρχει πλέον χρόνος ούτε χώρος για δισταγμούς».
Βέβαια, πολλές κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και δεν θα αργήσουμε να μάθουμε τι θα συμβεί.
Παρεμπιπτόντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Φιλισταίοι και ο Γολιάθ σχετίζονταν με τον ελληνικό πολιτισμό της εποχής του χαλκού, και δεν είναι οι Δαυίδ των οποίων η αξιοπρέπεια καλύπτεται τώρα από τα πιο μικρά φύλλα συκής, καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης