Τελευταία Νέα
Speculator

Frigoglass: Αισιοδοξία παρά τις προκλήσεις - Η αποζημίωση στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης

tags :
Frigoglass: Αισιοδοξία παρά τις προκλήσεις - Η αποζημίωση στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης
Ικανοποιημένη για τη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση με τις ασφαλιστικές η διοίκηση, αφού μέσα σε τρεις μήνες από την πυρκαγιά έλαβε προκαταβολή 15 εκατ. ευρώ
Παρά τις προκλήσεις περιμένουμε αύξηση πωλήσεων και στους δύο κλάδους για το σύνολο της χρήσης επισήμανε η διοίκηση της Frigoglass στη χθεσινή (18/11) τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.
Παράλληλα ανέφερε πως είναι αισιόδοξη και για την επόμενη χρονιά παρά τις απαγορεύσεις που βάζουν πάλι οι κυβερνήσεις σε κάποιες χώρες, λόγω της πανδημίας, κυρίως στους ανεμβολίαστους.
Οι αναλυτές ζήτησαν λεπτομέρειες για το συνολικό ύψος της αποζημίωσης που εκτιμά ότι θα λάβει η εταιρεία από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας.
Η διοίκηση απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο αλλά, δήλωσε πως είναι ικανοποιημένη, αφού μέσα σε τρεις μήνες από την πυρκαγιά έλαβε προκαταβολή 15 εκατ. ευρώ.
«Εργαζόμαστε για να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους η διαπραγμάτευση για την καταστροφή του ακινήτου και η διαπραγμάτευση για τη διακοπή δραστηριοτήτων μέχρι το μέσο του 2022», ανέφερε ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.
Σημειώθηκε επίσης πως αν και το εργοστάσιο ήταν ηλικίας 25 ετών, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο έχει τον όρο «όλα καινούρια».
Η νέα μονάδα θα είναι παρόμοιας δυναμικότητας, αλλά πιο σύγχρονης τεχνολογίας και με καλύτερες δυνατότητες.
Σημειώθηκε επίσης πως 11 εκατ. ευρώ σε όρους net book value είναι η αξία των περιουσιακών στοιχείων που καταστράφηκαν στη Ρουμανία από την πυρκαγιά.
Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να είναι έτοιμο στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 (ίσως και νωρίτερα), με τις εργασίες να ξεκινούν στις αρχές του 2022.

Ανατιμήσεις λόγω αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορικού

Η διοίκηση ανακοίνωσε πως αναπροσαρμόζει τις τιμές της και λαμβάνει μέτρα μείωσης του κόστους προκειμένου να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στα κόστη και πως παρά την αύξηση στα μεταφορικά κόστη και στα κόστη των πρώτων υλών, περιμένει ήπια άνοδο του περιθωρίου EBITDA στο σύνολο του 2021.
Σημειώνεται πως περιμένει ότι τα αυξημένα κόστη θα παραμείνουν και το 2022.
Οι προοπτικές στους κλάδους που δραστηριοποιείται δείχνουν μέσο μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στις πωλήσεις ψυγείων και διψήφιο στην υαλουργία.
Η εκτίμηση για τις επενδυτικές δαπάνες παρέμεινε στα 15 εκατ. ευρώ (στη Ρουμανία 1-2 εκατ. ευρώ) και τονίστηκε πως ο όμιλος διατηρεί ισχυρή ρευστότητα.
Από τη ρευστότητα των 77 εκατ. ευρώ τα 32 εκατ. ευρώ είναι στη Νιγηρία με το 30% αυτών σε σκληρό νόμισμα.
Η είσπραξη της αποζημίωσης λόγω της πυρκαγιάς στη Ρουμανία μείωσε το ύψος του καθαρού δανεισμού στα 249 εκατ. ευρώ από 259,5 εκατ. ευρώ.
Στο τέταρτο τρίμηνο θα αυξηθούν τα αποθέματα με μέσο μονοψήφιο ρυθμό και θα υποχωρήσουν οι απαιτήσεις από πελάτες, επομένως θα χρειαστεί μικρότερο κεφάλαιο κίνησης (είναι και τρίμηνο με χαμηλές πωλήσεις λόγω εποχικότητας).
Αναφορικά με τις πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν έναντι του περσινού αντίστοιχου τριμήνου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης