Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διπλή προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο

Διπλή προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο
Έχει σημασία όμως να θυμίσουμε τα πρόσωπα του δράματος που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση
Σχετικά Άρθρα

Μια καραμπινάτη παράβαση των διαγωνισμών για δημόσια έργα έγινε χωρίς να γίνει ευρύτερα γνωστή στην περίπτωση της παραχώρησης της Εγνατίας.
Στον διαγωνισμό για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τω τελευταίων ετών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλλε και δεύτερη προσφορά αποσύροντας την πρώτη χωρίς η διοίκηση της Ακτωρ - που «αναγκάστηκε» αργότερα να αποσυρθεί - να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοφανή παράβαση κάθε έννοιας ορθών κανόνων ανταγωνισμού.
Τα δισεκατομμύρια των φορολογούμενων φαίνεται ότι επιτρέπεται να είναι ζαριές στα χέρια επιτήδειων χωρίς αυτό να ενοχλεί κανέναν…
Έχει σημασία όμως να θυμίσουμε τα πρόσωπα του δράματος που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση.
Είμαστε στην περίοδο που διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο Άρης Ξενόφος και νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ήταν η νομική εταιρεία του Γ. Μυλωνογιάννη.
(Ναι, είναι τα ίδια πρόσωπα που λίγους μήνες μετά τοποθετήθηκαν στις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Προέδρου της Ελλάκτωρ).
Ο διαγωνισμός γίνεται εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία προσώπων και η Roadiς που ήταν μέλος της κοινοπραξίας, ενημερώνει την Ακτωρ ότι προτείνει να παραταθεί ο διαγωνισμός για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η Ακτωρ ζητάει από το ΤΑΙΠΕΔ να αναβληθεί ο διαγωνισμός διότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι προεπιλεγέντες δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν προσφορές.
Παρά το αντικειμενικό πρόβλημα και το γεγονός ότι είχε καταστεί σαφές ότι η μόνη κοινοπραξία που θα υπέβαλε προσφορά ήταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το ΤΑΙΠΕΔ απορρίπτει το αίτημα για αναβολή και προχωράει την διαδικασία.
Όπως ήταν αναμενόμενο υποβάλλει προσφορά ένας μόνον διαγωνιζόμενος, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ παραλαμβάνει την προσφορά και ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει με αυτή τη μοναδική προσφορά. Η Ακτωρ προσφεύγει στο ΣτΕ με προσωρινή διαταγή και αίτηση Αναστολής την οποία κέρδισε και το ανώτατο δικαστήριο διέταξε να ανασταλεί η συνέχιση του διαγωνισμού μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως. Ενόψει της προφανούς ήττας στην αίτηση ακυρώσεως το ΤΑΙΠΕΔ με νέο πλέον Διευθύνοντα Σύμβουλο, καθώς έχει αποχωρήσει ο Α. Ξενόφος, αποφασίζει την αναβολή του διαγωνισμού προφανώς όχι την ακύρωση του προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους άλλους διαγωνιζόμενους να υποβάλλουν και αυτοί προσφορά.
Το εξωφρενικό και απολύτως παράτυπο είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ, επέστρεψε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την προσφορά που είχε υποβάλλει!
Είναι προφανές ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όταν υπέβαλε εκείνη την προσφορά ήξερε ότι δεν θα έχει ανταγωνισμό.
Έπρεπε λοιπόν για να κερδίσει τον διαγωνισμό όταν τελικά παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής προσφορών, να βρεθεί τρόπος να υποβάλει νέα προσφορά.
Και αυτό με κάποιο έγινε!

Πήρε πίσω την πρώτη προσφορά και υπέβαλε νέα προσαρμοσμένη στο γεγονός ότι πλέον θα είχε και άλλον διαγωνιζόμενο μα αντιμετωπίσει.
Με βάση όμως ποια διάταξη το ΤΑΙΠΕΔ επέστρεψε την πρώτη προσφορά αφού ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε;
Τηρείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων όταν επιτρέπεται σε ένα διαγωνιζόμενο να διορθώσει την προσφορά του ανάλογα με την εξέλιξη των δικαστικών αποφάσεων του συγκεκριμένου διαγωνισμού; Και γιατί η διοίκηση της Ακτωρ δεν αντέδρασε;
Γιατί δεν ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στον νέο;
Τώρα γνωρίζουμε ότι ο Γ. Περιστέρης αγόρασε τις μετοχές του Ολλανδού, όταν η ROADIS ανακοίνωσε στην ΑΚΤΩΡ ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν θα αντιμετώπιζε την Ακτωρ.

Και μάλιστα σε έναν διαγωνισμό που η Ακτωρ είχε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεδομένης της 16ετούς λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας.
Η σύμβαση της Εγνατίας θα περάσει σύντομα από τη Βουλή.
Εκεί περιμένουμε να ακουστούν διαφορά και να αποκαλυφθούν όλες οι πλευρές του σκανδαλώδους αυτού θέματος ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
Εκτός κι αν μέχρι τότε αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Ανταγωνισμού βάλουν τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαπλοκής της μεταπολίτευσης.
Σημειώνουμε ότι ούτε καν η Greenhill έχει ακόμα κάνει κάτι σε σχέση με το τεράστιο αυτό θέμα.
Ασχολείται με διάφορα αλλά μάλλον αποφεύγει οτιδήποτε πραγματικά θα εξέθετε τον Ολλανδό και την εγχώρια παρέα του που επιχειρούν να δημιουργήσουν μονοπώλιο στη κατασκευαστική αγορά, σε βάρος των φορολογούμενων.

Εκθέτοντας όμως και διεθνώς την Ελλάδα και τους εποπτικούς της μηχανισμούς που επιτρέπουν για παράδειγμα να αποκρύπτεται από του μετόχους επενδυτές της Ελλάκτωρ ότι το χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασίλειου απείλησε με διακοπή διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Ελλάκτωρ όταν πληροφορήθηκε από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου ότι ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Μπουλούτας είχε τέσσερεις καταδίκες χειραγώγησης σε δυο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Greenhill σιωπά προφανώς ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να βρει συναινετική λύση με τον Ολλανδό παίκτη των παρασκηνίων.
Υποθέτουμε ότι θα έχουν την μοίρα όλων όσων έως τώρα συνεργάστηκαν μαζί του.
Καλά ξεμπερδέματα ευχόμαστε αν και πολύ αμφιβάλουμε!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης