Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άλμα για το φυσικό αέριο μετά τις κυρώσεις ΗΠΑ στο Nord Stream 2 - Σφοδρή αντίδραση από Ρωσία

Άλμα για το φυσικό αέριο μετά τις κυρώσεις ΗΠΑ στο Nord Stream 2 - Σφοδρή αντίδραση από Ρωσία
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου μετά την επιβολή των τελευταίων κυρώσεων από τις Hνωμένες Πολιτείες που στοχεύουν στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2
Σχετικά Άρθρα

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου μετά την επιβολή των τελευταίων κυρώσεων από τις Hνωμένες Πολιτείες που στοχεύουν στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, κίνηση που το Κρεμλίνο λέει ότι είναι παράνομη.
To ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύεται 6,4%, στα 89,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα την Τρίτη έφτασε στα 91 ευρώ.
Αν και οποιαδήποτε ενέργεια κατά της ρωσικής σύνδεσης φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό, οι κυρώσεις πιθανότατα έρχονται πολύ αργά, καθώς η κατασκευή του αγωγού ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο - η πρώτη από τις δύο γραμμές είναι ήδη γεμάτη με φυσικό αέριο ενώ αν και οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις για το έργο, αυτό προχώρησε ανεξάρτητα.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 2 πλοία και 1 εταιρεία που σχετίζονται με τον Nord Stream 2

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την επιβολή νέων, συμβολικών κυρώσεων σε βάρος δύο πλοίων και μιας εταιρείας που συνδέονται με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Blinken ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν τιμωρητικά μέτρα στην Transadria Ltd, μια εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών που συνδέεται με τη Ρωσία και σε δύο πλοία.
Οι κυρώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες παρόμοιες που έχουν επιβληθεί σε μικρότερες εταιρείες.
Σε έκθεση που υπέβαλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αμερικανικό Κογκρέσο, βάσει του νόμου «Περί προστασίας της ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης» (Protecting European Energy Security Act, PEESA), αναφέρονται δύο πλοία και η εταιρεία Transadria Ltd που σχετίζονται με τον αγωγό Nord Stream-2.
Στην Transadria Ltd θα επιβληθούν κυρώσεις βάσει του PEESA, ενώ το πλοίο της Marlin θα καταχωρηθεί ως δεσμευμένη ιδιοκτησία, δήλωσε ο Blinken, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το δεύτερο πλοίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται το πρακτορείο TASS, πρόκειται για το πλοίο Blue Ship.
Όπως δηλώνουν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, το Blue Ship συμπεριελήφθη στον κατάλογο των κυρώσεων επειδή συμμετείχε «στις εργασίες του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού» αλλά κυρώσεις δεν του είχαν επιβληθεί καθώς ανήκει σε εταιρεία που έχει σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία Transadria έχει την έδρα της στην Κύπρο, αλλά «θεωρείται ρωσική εικονική εταιρεία».
Η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στον αγωγό αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη ρωσική περιοχή της Αρκτικής στη Γερμανία.
Snag_31ed027a.png


Ρωσία: Λάθος οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ για τον Nord Stream 2

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι πιθανές νέες κυρώσεις που προτίθενται να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι παράνομες και λανθασμένες, ειδικά σε μια εποχή που η Μόσχα και η Ουάσινγκτον προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον διάλογο.
«Οι κυρώσεις σε σχέση με τον Nord Stream 2, συνιστούν συνέχεια της γνωστής γλώσσας των κυρώσεων από την οποία δεν μπορεί πεισματικά να απαλλαγεί η Ουάσιγκτον.
Είναι η αγαπημένη γλώσσα της Ουάσιγκτον» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου D. Pescov.
Είναι αυτονόητο, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό εντελώς αρνητικά. «Μιλήσαμε αρκετές φορές γι’ αυτό.
Το θεωρούμε παράνομο και λανθασμένο, πολύ περισσότερο που τίθεται με φόντο τις εντατικές προσπάθειες να αναπτυχθεί ο χαμένος διάλογος» κατέληξε ο Pescov.

russian_gas_pipelines_into_europe_1.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης