Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής 24 – 25 Ιουνίου 2021: Η κοινή στάση με τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και η (γερμανική) παραφωνία του Nord Stream 2

Σύνοδος Κορυφής 24 – 25 Ιουνίου 2021: Η κοινή στάση με τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και η (γερμανική) παραφωνία του Nord Stream 2

Τι περιλαμβάνει το έγγραφο εργασίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 - 15 Ιουνίου 2021 – Και τα σχέδια των Γερμανών για να καθησυχάσουν τις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Παρότι πιέζεται ασφυκτικά από την αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Joe Biden στην πολυαναμενόμενη στρατηγική της Ε.Ε. για ανάσχεση της επιρροής της Ρωσίας δεν αναφέρει τίποτε για τον αγωγό Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.
Και όμως το θέμα έχει αποτελέσει κεντρικό δίλημμα της Ε.Ε. επί χρόνια, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Βloomberg (17/7).
Οι προσπάθειες της Ε.Ε. να εναντιωθεί στη Ρωσία έχουν προσκρούσει στην απόφαση της Γερμανίας να ολοκληρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου που περνάει από τη Βαλτική Θάλασσα.
Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει πως ο Nord Stream 2 είναι αναγκαίος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας που είναι εντελώς ανεξάρτητες από τις πολιτικές σχέσεις της με το
Χαρακτηριστικά ο διάδοχος της Angela Merkel στο CDU και διεκδικητής της καγκελαρίας στις επόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου Armin Laschet δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι «αναμένει ότι θα ρεύσει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού» από τη Ρωσία.
Επισης ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, δήλωσε στις 6 Ιουνίου ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να καταλήξoυν σε αποτελέσματα οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 έως τον Αύγουστο '
Σε ανακοίνωσή του σήμερα (18 Ιουνίου 2021) το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την περιοδεία του Antony Blinken σε Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη επισημαίνεται η προετοιμασία της επίσκεψης της καγκελάριο Merkel στο Λευκό Οίκο στις 15 Ιουλίου 2021.
Ένα από τα «καυτά θέματα» που θα συζητηθούν θα είναι οι εξελίξεις σε σχέση με τη δεύτερη γραμμή μεταφοράς του Nord Steram 2 που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο δίμηνο και σίγουρα η γερμανική πλευρά θα επιχειρήσει να κάμψει της αμερικανικές αντιρρήσεις και εντάσεις όσον αφορά την ενεργειακή εξέρηση της Γηραιάς Ηπείτου από ένα «αυταρχικό» καθεστώς όπως το έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει.

Xωρίς προτάσεις

Το σχετικό έγγραφο εργασίας που έχουν ζητήσει τα κράτη-μέλη ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα επιβεβαιώνει την πάγια στάση της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, αλλά δεν προτείνει ουσιαστικά λύσεις, μολονότι αναγνωρίζει ότι επιδεινώνονται οι σχέσεις με τη Μόσχα.
Το εν λόγω έγγραφο αναφέρει πως «η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα που γειτονεύει με την Ε.Ε. και παραμένει υπολογίσιμη δύναμη τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον κόσμο».

Σημεία έντασης

Παράλληλα, εντοπίζει ορισμένα σημεία έντασης στις σχέσεις με τη Μόσχα, από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων, την καταπίεση κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και τις διάφορες προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει μέλη της Ε.Ε. και γειτονικές τους χώρες στην ανατολική Ευρώπη.
Το έγγραφο εργασίας της ευρωπαϊκής στρατηγικής, πάντως, υπογραμμίζει ότι η Μόσχα αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο, ενώ οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές προκλήσεις παρά τις θεμελιώδεις διαφορές τους.

Κυρώσεις

Ο αγωγός αυτός, όμως, έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και έχει δημιουργήσει εντάσεις με την Ουάσιγκτον.
Ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Josep Borell, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα όταν του το έθεσαν κατά την παρουσίαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής. «Δεν είναι έργο της Ε.Ε. ο Nord Stream 2», τόνισε στους δημοσιογράφους και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για πρόγραμμα της Ε.Ε., ούτε χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., για να καταλήξει πως «είναι σχέδιο της Γερμανίας».
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό άρχισε τις δοκιμές την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη.

Μηχανισμός

Την Τρίτη 15 Ιουνίου, όταν ο πρόεδρος Biden ήταν στις Βρυξέλλες, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα μηχανισμό με τον οποίο θα συντονίσουν τη στάση τους προς τη Ρωσία.
Το σχετικό έγγραφο εργασίας για τη στρατηγική της Ε.Ε. προς τη Ρωσία τονίζει πως ο χειρισμός των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί «κρίσιμη πρόκληση στρατηγικής σημασίας».
Στα τελικά συμπεράσματά του, το σχετικό έγγραφο αναφέρει πως η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να εναντιώνεται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταγγέλλει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία, στη Γεωργία και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Αναφέρει επίσης ότι η Ε.Ε. ενδέχεται να εξετάσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.
Σύμφωνα με διπλωματικό μνημόνιο που διέρρευσε στο Bloomberg, πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν ζητήσει από την υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε. να συμπεριληφθούν στη σχετική έκθεση συγκεκριμένες προτάσεις και επιλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης