Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τουρισμός: Στους ρυθμούς της πανδημίας «χορεύει» το φινάλε του 2021

Τουρισμός: Στους ρυθμούς της πανδημίας «χορεύει» το φινάλε του 2021

Οι προσδοκίες για «ανοιχτά» Χριστούγεννα και η πλώρη για ένα «δυνατό» 2022

Σχετικά Άρθρα
Δύσκολο και απρόβλεπτο... προβλέπεται το φινάλε του 2021 για την τουριστική αγορά και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που καλούνται να διαχειριστούν με ψυχραιμία τα νέα δεδομένα που δημιουργεί μέρα με την ημέρα, η ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας.

Οι φόβοι του χειμώνα γίνονται όλο πιο έντονοι εξαιτίας της επιβάρυνσης που δέχονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους τα ήδη «πιεσμένα» καταλύματα των χειμερινών προορισμών, ενώ τα ξενοδοχεία πόλης πλήττονται ήδη από την αργή ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών και του city break.
Οι εξελίξεις στο υγειονομικό επίπεδο και οι «σκληροί» δείκτες αυξάνουν τους περιορισμούς στην Ευρώπη, αλλά τα... σημάδια σύμφωνα με τους επιχειρηματίες αποκλείουν και το «θαύμα» του να υπάρξει προ των Πυλών ένα πολύ ισχυρό εσωτερικό ρεύμα ώστε να κλείσει τις «πληγές» του 2020, ακόμα και αν το «απαγορευτικό» άλλων αγορών στρέψει τους Έλληνες στην ελληνική επαρχία.
«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια ανάσχεση και ο κόσμος είναι διστακτικός στο να ταξιδέψει, γιατί θέλει να πρώτα από όλα να προστατέψει την υγεία του, αλλά και να περάσει καλά. Φοβάται τα lockdown, ακόμη και αν αυτά αφορούν τους ανεμβολίαστους.
Είναι δύσκολο όταν μια περιοχή μπαίνει στο βαθύ κόκκινο, να έχει εκείνες τις αφίξεις που θα είχε σε μια πιο ήρεμη περίοδο», εξηγεί επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, μια από τις περιοχές που κύκλωσε από τις πρώτες, το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Προσθέτει ωστόσο, ότι δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί παρουσιάζουν μεν κινητικότητα για τα Χριστούγεννα, αλλά όπως λέει «υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το εάν τελικά η αγορά θα καταφέρει να κινηθεί τις γιορτινές μέρες ή για το εάν γίνει lockdown.
Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις αποφάσεις που θα ληφθούν και οι όποιες κρατήσεις βλέπουμε για την ώρα, δεν είναι φυσικά σίγουρες και εξασφαλισμένες».

Ρέτσος: «Θα φτάσουμε σίγουρα τα 10,-10,2 δισ. ευρώ»

Το δύσκολο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου επαναφέρει τις προβλέψεις στο ρεαλιστικό σενάριο. «Θα φτάσουμε σίγουρα τα 10,-10,2 δισ. ευρώ, που σημαίνουν συν 2 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Θα κινηθούμε στο 65% του 2019 το τελευταίο 3μηνο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος στο πλαίσιο του 3oυ συνεδρίου «Next is now 2021: Ελληνικός Τουρισμός, μια εθνική υπόθεση.
Δυνατότητες και Προοπτικές». Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας εστίασε στις τεράστιες όπως είπε δυνατότητες που έχει η χώρα μας και στις αυξημένες προοπτικές για να πρωταγωνιστήσει τουριστικά στη Μεσόγειο το 2022, όταν η υγειονομική ασφάλεια θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Από την άλλη πλευρά όμως, είναι και η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού που δεν αμφισβητήθηκε ούτε στην οικονομική κρίση, ούτε στην εποχή της πανδημίας που διανύουμε.
«Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ως χώρα ανάγκη να είμαστε πρωταθλητές στον τουρισμό. 1 στα 4 ευρώ της ελληνικής οικονομίας, το 25% δηλαδή του ΑΕΠ έρχεται έμμεσα ή άμεσα από τον τουρισμό μας», σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.
«Ο τουρισμός είναι η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας που δεν επηρεάζεται από αυτόν», εξήγησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Ιωάννης Μπρατάκος.
Ενώ και το ΙΝΣΕΤΕ έχει επισημάνει κατά καιρούς στις μελέτες του ότι «ο τουρισμός αποτέλεσε τα χρόνια της κρίσης το ανάχωμα στην ύφεση και την ανεργία και στη συνέχεια οδήγησε την χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επίσης, είναι ένας από τους τομείς που παρουσίασαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Λόγω δε της μεγάλης διασποράς των τουριστικών προορισμών ανά την χώρα παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του εισοδήματος σε πολλές Περιφέρειες».

Στα 15 δις ο πήχης τουριστικών εισπράξεων το 2022

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς προβλέπει κάλυψη του 80% των τουριστικών εσόδων του 2019, με παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν ότι ο στόχος των 15 δις όσον αφορά τις εισπράξεις, φαντάζει «απόλυτα εφικτός και ρεαλιστικός» (με «περιθώρια βελτίωσης» σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη) όπως δείχνουν οι προκρατήσεις για την επόμενη σεζόν που είναι αυξημένες κατά 30% και τα μηνύματα που εισέπραξε η χώρα μας στις σημαντικές τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.
Η ανάκαμψη όπως εκτιμά η αγορά, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση και συνεχιστεί η ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες – δεξαμενές από όπου ο ελληνικός τουρισμός αντλεί έσοδα.
Το υπουργείο Τουρισμού επενδύει σημαντικά στο κεφάλαιο «κρουαζιέρα», αφού ένας επιβάτης που φτάνει σε home port «κάνει για τέσσερις»: θα ξοδέψει περίπου τέσσερις φορές περισσότερα απ’ ό,τι σε transit.
Για πρώτη φορά η κρουαζιέρα θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου, με τον κλάδο να δείχνει τη δυναμική του ήδη από τη φετινή χρονιά, μετά από ένα έτος ακινησίας.
O ΟΛΠ εκτιμά ότι με βάση τις προκρατήσεις του 2022 αναμένονται πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 60%, αφορά homeporting στον Πειραιά, ενώ σημειώνει ότι το 2019 πριν την έναρξη της πανδημίας, εξυπηρετήθηκαν 622 κρουαζιερόπλοια.
Αλλά και ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΛΘ κ. Αθανάσιος Λιάγκος επιβεβαιώνει 49 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων μέσα το 2022 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που μπήκε στον κατάλογο του homeporting για έναρξη και τερματισμό κρουαζιέρας με δυνατότητα επιβίβασης / αποβίβασης. Μάλιστα φέτος η πληρότητα των 17 κρουαζιερόπλοιων που αφίχθηκαν από τα τέλη Ιουνίου, ξεπέρασε το 80%.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης