Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Βγαίνουν οι σκελετοί των ανασφάλιστων οχημάτων

Βγαίνουν οι σκελετοί των ανασφάλιστων οχημάτων

Οι αυξήσεις στο κόστος επισκευής στα συνεργεία και οι αυξήσεις στα τροχαία ατυχήματα πυροδοτούν αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Σχετικά Άρθρα
Ως μέσο προσέλκυσης ψήφων και επιβολής φόβου χρησιμοποιούνται σήμερα τα ανασφάλιστα οχήματα από την Πολιτεία.
Λίγους μήνες πριν από κάθε διαδικασία για την εκλογή νέας κυβέρνησης, ηχούν οι ‘σειρήνες’ για τον εντοπισμό κάθε παραβάτη.
Στο κενό έπεφτε κάθε προσπάθεια της ΕΑΕΕ και των ασφαλιστικών.
Για καιρό είχε περάσει στο χρονοντούλαπο.

Εξέρχονται των χρονοντούλαπων οι σκελετοί

Πρόσφατα βγήκαν από τα ντουλάπια οι σκελετοί, ξαναπαίρνοντας σάρκα και οστά.
Το κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής διατείνεται ότι θα δώσει τέλος στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων, ενοποιώντας τα μητρώα στόλων.
Το έργο αυτό που κατά τις πληροφορίες του ΒΝ θα έχει τελειώσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ενοποίηση όλων των μητρώων στόλου όλων των υπουργείων.
Αμέσως μετά την ενοποίηση των μητρών στόλου αυτοκινήτων θα γίνει η διασταύρωση με την βάση δεδομένων HIC, την online εφαρμογή που δημιούργησε το Κέντρο Πληροφοριών, υπηρεσιακή μονάδα του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.
Το αποτέλεσμα της διασταύρωσης θα ‘φανερώνει’ αν το όχημα είναι ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο.
Η μετάβαση στο νέο σύστημα ελέγχου και εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων αλλάζει και τον τρόπο επιβολής κυρώσεων λόγω παράβασης της νομοθεσίας.
Το πρόστιμο δεν θα πληρώνεται με την έκδοση του παραβόλου, αλλά θα περνά και θα εγγράφεται κατευθείαν στο σύστημα της εφορίας και στην φορολογική δήλωση αν ο οδηγός δεν πληρώσει έγκαιρα το ποσό.

Απροσδιόριστος ακόμα ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων

Επακριβώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων ωστόσο σύμφωνα με τις καταστάσεις της 30ης Σεπτεμβρίου 2021 τα ασφαλισμένα οχήματα μετρούσαν 6.598.565.
Οι επιτόπιοι και ηλεκτρονικοί έλεγχοι της αστυνομίας δείχνουν ότι το 9% των οχημάτων είναι ανασφάλιστα. Βάσει αυτών των δύο παραμέτρων κατά προσέγγιση τα ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζεται να φτάνουν τις 570.000.

Ανεβαίνουν τα κόστη αποζημιώσεις

Το πρόβλημα στον κλάδο αυτοκινήτου δεν είναι μόνο τα ανασφάλιστα οχήματα, είναι μεταξύ άλλων και οι τιμολογήσεις.
Το τελευταίο διάστημα το κόστος αποζημιώσεις έχει αυξηθεί λόγω της μεγάλης αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα καθώς επίσης και το κόστος επισκευής στα συνεργεία αυτοκινήτων εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα.
Ομοίως αυξάνονται και τα δικαστικά έξοδα μία και οι πολλές διαμάχες μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστικών δεν επιλύονται εξωδικαστικά.
Με αυτά τα δεδομένα και τις ζημιές που εμφανίζουν οι δείκτες των ασφαλιστικών είναι πιθανό να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια αυτοκινήτου.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης