Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνας «βυθίζει» τις αγορές - Πτώση -2,09% ο S&P 500 - Απώλειες -4,15% ο DAX

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνας «βυθίζει» τις αγορές - Πτώση -2,09% ο S&P 500 - Απώλειες -4,15% ο DAX

Τρόμος στις αγορές λόγω νέας μετάλλαξης

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street σήμερα 26/11, καθώς οι φόβοι για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, οδήγησαν σε ισχυρό sell-off στις αγορές παγκοσμίως.
Οι βαριές απώλειες ήρθαν μετά την προειδοποίηση αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μια νέα μετάλλαξη κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, με τους επιστήμονες να εκφράζουν τον φόβο τους ότι θα μπορούσε να έχει αυξημένη αντίσταση στα εμβόλια, αν και ο ΠΟΥ σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες λόγω της μετάλλαξης.
Το Ισραήλ απαγόρευσε τα ταξίδια σε πολλές χώρες αφού εντόπισε ένα κρούσμα σε έναν ταξιδιώτη ενώ δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ και ένα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο.
Στο μεταξύ, τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε προσωρινή διακοπή των πτήσεων από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, σαν μέτρο προληπτικής προστασίας έναντια της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα η σλοβενική Προεδρία της ΕΕ.
Οι μετοχές αεροπορικών κατέγραψαν σημαντική πτώση υπό τον φόβο των ταξιδιωτικών περιορισμών, με τις μετοχές των Royal Caribbean, United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines να υποχωρούν άνω του 8% η κάθε μία.
Παράλληλα, υποχώρησαν και οι μετοχές των τραπεζών, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι μετοχές των Bank of America, Goldman Sachs και Citigroup σημειώνουν πτώση άνω του 3%.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -2,53% στις 34.899,34 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -2,09% στις 4.603,20 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2,23% στις 15.491,70 μονάδες

Σε επίπεδο εβδομάδας - η οποία είχε μειωμένο όγκο συναλλαγών καθώς η Wall Street ήταν χθες κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστών και σήμερα έκλεισε νωρίτερα εξαιτίας της Black Friday - o Nasdaq έκλεισε με πτώση 3,5%, ενώ οι S&P 500 και Dow κατέγραψαν απώλειες 2,2% και 2% αντίστοιχα.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος A. Fauci δήλωσε ότι η επιβολή απαγόρευσης των πτήσεων από τις χώρες της νότιας Αφρικής αποτελεί πιθανότητα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν στοιχεία για την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2.

«Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να κάνουμε ό,τι έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο, να αποκλείσουμε τα ταξίδια από την Νότια Αφρική και συναφείς χώρες», δήλωσε ο δρ Fauci στο CNN.
«Αυτό είναι βεβαίως κάτι που σκεφτόμαστε και κάνουμε ετοιμασίες για να εφαρμόσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των Αμερικανών.
Αλλά θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει βάση για να γίνει αυτό», είπε.
«Είναι προφανές ότι μόλις βρούμε περισσότερες πληροφορίες θα λάβουμε μία απόφαση το ταχύτερο δυνατόν».
Ο Fauci πρόσθεσε ότι αμερικανοί επιστήμονες θα συνομιλήσουν με τους συναδέλφους τους στην Νότια Αφρική σχετικά με την νέα παραλλαγή που ονομάζεται B.1.1.529 και έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την μεταδοτικότητα και την ικανότητά της να ξεπερνά τους φραγμούς ανοσίας.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, είπε.


Τρόμος στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω νέας μετάλλαξης

Στο βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού και ενώ οι αναφορές για τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού με πολλαπλές μεταλλάξεις πυροδοτούν φόβους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των υφιστάμενων θεραπειών.
Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη νότια Αφρική προκαλεί ανησυχία λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων και της ταχείας εξάπλωσής της.
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.
Εν τω μεταξύ, η BioNTech ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να εξετάζει τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και περιμένει τα πρώτα στοιχεία από τις δοκιμές στα εργαστήρια της για το πώς αντιδρά στο εμβόλιο της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα στοιχεία θα ρίξουν φως στο αν η νέα μετάλλαξη, B.1.1.529, μπορεί να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο.
Η μετάλλαξη έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη, με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα να καταγράφεται στο Βέλγιο.
Η Ιταλία εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει αυστηρότερα μέτρα ενώ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε χθες και η Πορτογαλία.
Η Γερμανία απογεύγει προς το παρών ένα lockdown, με την μκελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού φέρεται να θέλει να περιμένει για να δει εάν τα σε ισχύ μέτρα θα συμβάλλουν στη μείωση των αυξανόμενων κρουσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε βουτιά -3,67% στις 464,05 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να ηγείται των απωλειών με πτώση -8,7%.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κατρακύλησε -4,74% στις 4.089,58 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX βυθίστηκε -4,15% στις 15,257,04 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε -3,64% στις 7.044,03 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε -4,75% στις 6.739,73 μονάδες.

Η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι για άλλη μια φορά ο λόγος για «σημαντική ανησυχία», και οι συνέπειες της για τις οικονομίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.
«Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ιταλίας προχωρά με καλύτερο ρυθμό από ό,τι αναμέναμε πριν από λίγους μόνο μήνες.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, αντανακλώντας κυρίως μια υγειονομική κατάσταση που έχει μετατραπεί για άλλη μια φορά πηγή ανησυχίας», ανέφερε ο Ignazio Visco.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες συνέχισαν να είναι ευνοϊκοί, σε γενικές γραμμές.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Huw Pill, τόνισε πως εκτιμά ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος για τη βρετανική κεντρική τράπεζα προκειμένου να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά την πανδημία που έπληξε την οικονομία παγκοσμίως στο προηγούμενο έτος.
«Κατά την άποψη μου, το έδαφος έχει πλέον προετοιμαστεί για τη δράση στο πεδίο της τακτικής», ανέφερε σε ομιλία του στο βιομηχανικό επιμελητήριο της Βρετανίας.
Στα εταιρικά νέα η γαλλική εταιρεία διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων Veolia, εκτιμά ότι θα λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών για τη συγχώνευση της με την ανταγωνιστική Suez στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς οι δύο εταιρείες προσέφεραν επιπλέον πωλήσεων assets για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες ανταγωνισμού, ανέφεραν πηγές του Reuters.
«Η Veolia είναι πολύ σίγουρη ότι θα λάβει την έγκριση της Κομισιόν στις 14 Δεκεμβρίου», ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι μόλις δοθεί το πράσινο φως, η Veolia θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εξαγορά της Suez.
Οι δύο όμιλοι, που ανακοινώσαν τα σχέδια τους για συγχώνευση ύψους 13 δισ. Ευρώ τον περασμένο Απρίλιο μετά από μια μακρά διαμάχη, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διαχωρίσουν τις γαλλικές δραστηριότητες υδάτων και απορριμμάτων της Suez και κάποια διεθνή assets, σε μια νέα οντότητα που θα ονομάζεται New Suez.
Οι κολοσσοί των επενδύσεων KKR & Co. και CVC Capital Partners εξετάζουν να συνεργαστούν σε μια προσφορά για την Telecom Italia SpA, σε μια κίνηση που θα βοηθούσε να ελαφρύνει το χρηματοοικονομικό κόστος στη μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά της Ευρώπης, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Οι δύο επενδυτικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει διευρυντικές συνομιλίες για μια κοινή προσφορά, σύμφωνα με τις πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Η KKR είναι μεταξύ των πιο ενεργών εταιρειών στην πραγματοποίηση συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο, από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Οι συμφωνίες με τη συνεργασία πολλών εταιρειών, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς καθώς οι στόχοι γίνονται πιο σπάνιοι την ίδια στιγμή που μεγαλώνει η επιθυμία για την εξαγορά ολοένα και μεγαλύτερων εταιρειών.
Η CVC εξετάζει μια πιθανή εξαγορά της Telecom Italia αρκετούς μήνες τώρα, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι δύο επενδυτικές εταιρείες συζητούν τα οφέλη από μια συνεργασία, χωρίς πάντως να έχει διασφαλιστεί ότι θα προχωρήσουν μαζί σε μια κοινή προσφορά, όπως αναφέρουν οι πηγές. Εξετάζονται όλα τα σενάρια, από το CVC να αποτελεί ισότιμο εταίρο μέχρι τη συμμετοχή της ως μειοψηφικός μέτοχος, προσθέτουν.
Οι μέτοχοι της Roche ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας των 20,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του σχεδόν ενός τρίτου των δικαιωμάτων ψήφου της Novartis, ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία.
Η Roche πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση για να διευθετήσει ζητήματα που σχετίζονται με το σχέδιο της για αποσύνδεση των δύο φαρμακευτικών εταιρειών, που εδρεύουν και οι δύο στη Βασιλεία, και οι οποίες ήταν συνδεδεμένες από την εν λόγω επένδυση εδώ και δύο δεκαετίες.
Οι μέτοχοι ενέκριναν τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας στις 31 Οκτωβρίου, με πλειοψηφία 100%, ανακοίνωσε η Roche.
Επίσης, υποστήριξαν το σχέδιο ακύρωσης των 53,3 εκατ. Μετοχών που αγοράστηκαν, με πλειοψηφία 99,85%.

Στο κόκκινο οι αγορές της Ασίας

Βυθίστηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την αυστηροποίηση των περιορισμών από ορισμένες χώρες στην Ευρώπη εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας και την ανακοίνωση ότι εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Οι βαριές απώλειες ακολουθούν τις αποφάσεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περιορισμού ή ακόμα και καθολικά lockdown για να θέσουν υπό έλεγχο το τελευταίο κύμα της πανδημίας.
Η Αυστρία επέβαλε καθολικό lockdown 10 ημερών μετά τον τριπλασιασμό των θανάτων από την Covid-19, ενώ η Ιταλία επέβαλε νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Η Γερμανία, στο μεταξύ, έγινε η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους από Covid-19.
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει και η είδηση ότι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική έχουν εντοπίσει μια νέα μετάλλαξη του ιού.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση -2,5% στις 28.751.62 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατρακύλησε -2,4% στις 24.155,89 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,6% στις 3.564.09 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε -1,47%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης