Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Game changer η Omicron - Μέτρα έκπληξη από Μητσοτάκη - Μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους για ... αποφυγή lockdown

Game changer η Omicron - Μέτρα έκπληξη από Μητσοτάκη - Μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους για ... αποφυγή lockdown
Δύο δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες την περίοδο των εορτών
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Την επιβολή μηνιαίου προστίμου ύψους 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022 ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να περιοριστεί η διασπορά της παράλλαξης Delta ενόψει των Χριστουγέννων και μιας επικείμενης έξαρσης του ιού λόγω της παράλλαξης Omicron.
Όπως έγινε γνωστό, το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων και τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Το μέτρο αυτό συνιστά δυσάρεστη έκπληξη
καθώς αν και η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι δεν θα επιβληθεί ούτε lockdown ούτε περιοριστικά μέτρα στους εμβολιασμένους, και ότι τα όποια μέτρα χρειαστεί, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, κανείς δεν περίμενε ότι θα ληφθούν τόσο αυστηρά μέτρα σε βάρος των μη εμβολιασμένων πολιτών.
Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης πως θα διατεθούν δύο δωρεάν self test για όλους τους - εμβολιασμένους και μη - πολίτες για την περίοδο των εορτών προκειμένου να κάνουν ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά
Με αυτά τα μέτρα, κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν να ενισχύσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και ελέγχου της πανδημίας, έτσι ώστε αφενός να γίνεται καλύτερη και έγκαιρη ιχνηλάτηση και αφετέρου οι πολίτες – είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι - να είναι πιο ασφαλείς στις μετακινήσεις, στην εργασία και στις συναναστροφές τους, καθώς πλέον έχει γίνει βασική παραδοχή πως και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί τόσο για πρώτη όσο και για τρίτη δόση και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου έτσι ώστε οι δύσκολοι μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου να υπάρχει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας έναντι του ιού.
Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ εξακολουθεί να λειτουργεί υπό ασφυκτικό πλαίσιο, καθώς είναι ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ και παρά το γεγονός ότι η πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, παραμένει η τεράστια πίεση σε διασωληνωμένους και θανάτους.
Όλα πάντως θα κριθούν από την παράλλαξη Omicron.
Εάν αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτική, ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων τότε οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν ραγδαία, και καμία προηγούμενη στρατηγική ή δέσμευση, όπως η επιβολή lockdown, δεν θα έχει ιδιαίτερη βάση.
3_112.JPG

Σαρηγιάννης: Πιθανό να έχουμε και στην Ελλάδα κρούσμα Omicron

Την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό να έχουμε και στην Ελλάδα κρούσμα Omicron διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Σαρηγιάννης εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχει κρούσμα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει.
«Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος.
Δεν είναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η παραλλαγή Omicron είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την Delta ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι η μεταδοτικότητα της Omicron πιθανώς να μειωθεί αργότερα όπως έγινε και με τη Delta.
«Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Delta ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Omicron» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης

Προστατεύουν τα εμβόλια

Για το αν τα εμβόλια μπορούν να μας καλύψουν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.
Ανέφερε μάλιστα ότι ίσως να χρειαστούν νέα μέτρα χώρα μας λόγω της Omicron καθώς ενδέχεται να παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων όπως έγινε με την Delta λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της.
«Έχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί να χρειαστεί για να πιάσει την Omicron.
Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.

Σταθερή η πανδημία

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία έκανε λόγο για μια καθαρά σταθεροποιημένη κατάσταση ως προς τα κρούσματα, το οποίο είναι πολύ θετικό όπως είπε και δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται.
Οι διασωληνωμένοι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μια εβδομάδα ακόμα, ενώ για τους θανάτους εκτίμησε ότι και σε αυτόν το δείκτη θα παρατηρηθεί αύξηση για μια με δύο εβδομάδες ακόμα.
«Στα μέσα Δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση» τόνισε ο καθηγητής.

Παναγιωτόπουλος: Έρχονται νέα μέτρα, να αφορούν και τους εμβολιασμένους

Την θέση πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν και νέα μέτρα, τα οποία όμως να αφορούν και τους εμβολιασμένους διατύπωσε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος τονίζοντας ότι «αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού».
«Πρέπει να ετοιμαστούμε και για πρόσθετα μέτρα.
Πρέπει να γίνει σχεδιασμός για αυτά, ανεξάρτητα από πότε θα ληφθούν.
Πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση και στην πληρότητα.
Ακόμα τα γήπεδα λειτουργούν με 100% πληρότητα και ξεφεύγουν και των ελέγχων.
Το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσο.
Αποτρέπει τη βαριά νόσηση.
Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.
Πρέπει να αφορούν και τους μεν και τους δε.
Αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού.
Εξού και η σύσταση ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα και να μη συγχρωτίζονται» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Παντού έλεγχοι

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στην παρούσα φάση πρέπει πάση θυσία να μειωθούν οι ευκαιρίες συγχρωτισμού και να γίνονται οι έλεγχοι που χρειάζονται παντού και πάντα.
«Είναι ευοίωνο το γεγονός ότι υπάρχει μια επιπέδωση, αλλά η σταθεροποίηση είναι σε υψηλά επίπεδα.
Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε κι ένα κρίσιμο μέτρο προφανώς και είναι ο εμβολιασμός, αλλά και η αποφυγή συγχρωτισμού και η μάσκα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τι να περιμένουμε από την Omicron

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Omicron, σημείωσε ότι έχουμε κάποιες έμμεσες ενδείξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν, ότι ενδέχεται το στέλεχος αυτό να είναι πιο μεταδοτικό και ίσως να ξεφεύγει μερικώς από το εμβόλιο.
«Το εμβόλιο που έχουμε κάνει παρέχει έναν βαθμό προστασίας και αυτό είναι σημαντικό.
Άρα, και με την Omicron μπροστά μας γίνεται πιο επιτακτικό να εμβολιαστούμε.
Από την άλλη, υπάρχει ένα ευνοϊκό σενάριο, να είναι πιο ήπια η νόσος», επισήμανε ο κ.Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πάντως ότι μπορεί η νόσος να έχει άλλη συμπεριφορά στις χώρες της Νότιας Αφρικής, καθώς εκεί ένα μικρό μέρος του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και συγκεκριμένα 5% στη Νότια Αφρική και 4% στη Μποτσουάνα, ενώ στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται στο 22%.

Καπραβέλος: Να αποκλειστούν από παντού οι ανεμβολίαστοι – Τσάκισε το ΕΣΥ ο κορωνοϊός

Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση της πανδημίας που είναι μπροστά μας αναφέρθηκε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
«Εμείς από το καλοκαίρι, με τις πληροφορίες που είχαμε από τον ΠΟΥ και από τα φημισμένα εργαστηριακά κέντρα για τη μετάλλαξη Delta, είχαμε διαπιστώσει ότι είχαν δίκιο, ότι η μετάλλαξη Delta εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και μολύνει ακόμα και τους εμβολιασμένους.
Μερικές φορές παρακάμπτει τη φυσική ανοσία.
Άρα η αναζωπύρωση της πανδημίας, όταν ο ιός θα έβρισκε την ευκαιρία ήταν μπροστά μας.
Είχαμε πει με μία κραυγή αγωνίας ότι ο εφιάλτης έρχεται.
Τώρα έχουμε πάλι το ίδιο σενάριο.
Έχουμε μία άλλη μετάλλαξη, την Omicron, που είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Delta, μολύνει τη φυσική και τεχνητή ανοσία, άρα κινδυνεύουμε να έχουμε ένα τεράστιο πέμπτο κύμα, χειρότερο από το τέταρτο, εάν δεν παρθούν κάποια μέτρα» υποστήριξε μιλώντας στο Mega ο κ.Καπραβέλος.
Όπως είπε, ο εμβολιασμός είναι σημαντικός, διότι όσες μεταλλάξεις και να έχει κάνει η πρωτεΐνη ακίδας, τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Τραγικές στιγμές στα νοσοκομεία

Ο κ.Καπραβέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία και να αποσυμφορηθεί η πίεση στα νοσοκομεία.
«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα περνάνε τραγικές στιγμές.
Έχουν υποβαθμιστεί όλα τα νοσοκομεία.
Μία απλή εγχείρηση δεν μπορεί να γίνει, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων μεγαλώνουν.
Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου ασχολείται με τα Covid περιστατικά.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι άμεσα», είπε ο κ.Καπραβέλος.

Lockdown για ανεμβολίαστους, μάσκες παντού

«Τα σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν σαν χειμερινές διακοπές.
Έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει από σήμερα για να σταματήσει η διασπορά του ιού.
Δεύτερον, τα γήπεδα χωρίς θεατές.
Δεν μπορεί το νοσοκομείο αν έχει γονατίσει και οι άλλοι να μαζεύονται χωρίς ίχνος ντροπής στα γήπεδα και σε συνωστισμούς, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι, και να διασπείρουν τον ιό.
Δεν γίνεται κανένας έλεγχος και μερικοί που ήρθαν τραυματίες στο νοσοκομείο μας, όλοι ήταν ανεμβολίαστοι.
Τρίτον, υπάρχουν εκκλησίες υποδειγματικές, πραγματικά, όμως πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στις εκκλησίες.
Τέταρτον, είμαστε η κατηγορία των εργαζομένων που εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού χωρίς να υπάρχουν νομικά προβλήματα.
Επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών στο δημόσιο, στην εστίαση, στα σώματα ασφαλείας.
Να επεκταθεί, να αυξηθεί το τείχος ανοσίας.
Πέμπτον, μάσκες παντού.
Να σταματήσει η θεωρία των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων.
Κολλάνε και μολύνονται και μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι.
Μάσκες παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Μέχρι να πέσει η πίεση στο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει.
Και τελευταίο, lockdown ανεμβολίαστων από παντού.
Αν δεν έχεις ένα τεστ PCR ή rapid δεν μπαίνεις ούτε στα σούπερ μάρκετ ούτε στα ΜΜΜ» υπογράμμισε ο κ.Καπραβέλος.

Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί ημερησίως τον Δεκέμβριο

Με «γκάζι» στην εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» απαντά το Υπουργείο Υγείας στις συνεχείς προκλήσεις της πανδημίας όπως η νέα παραλλαγή Omicron, αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση των εμβολιαστικών ραντεβού.
Ενδεικτικό της μεγάλης ανταπόκρισης στο κάλεσμα για εμβολιασμό έναντι της COVID1-19 είναι οι 386.692 πολίτες άνω των 12 ετών που προγραμμάτισαν το ραντεβού τους ή εμβολιάστηκαν με πρώτη δόση μέσα σε 16 ημέρες, κατά τις 11-27 Νοεμβρίου.
«Ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας», ανέφερε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και εξήγησε πως η κυτταρική ανοσία που ενεργοποιεί ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματική έναντι των παλαιότερων παραλλαγών, σύμφωνα με σχετικές μελέτες.
Πάνω από επτά στους δέκα ενήλικες (74,6%) προστατεύεται από τη σοβαρή λοίμωξη με κορωνοϊό χάρη στο εμβόλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών από το Υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, στο 79,2% ανέρχεται το ποσοστό εμβολιασμών με μία τουλάχιστον δόση ενώ το σύνολο των εμβολιασμών στη χωρά υπερβαίνει τα 14.350.000.
Η αυξημένη πίεση στα ραντεβού επιταχύνει την επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία», η οποία πλέον κινείται με μεγαλύτερη δυναμική από τους μήνες των εμβολιαστικών ρεκόρ Μάιο-Ιούνιο και για τον μήνα Δεκέμβριο προσβλέπει σε περισσότερους από 2.635.000 εμβολιασμούς (άνω των 100.000 ημερησίως).
Για την επίτευξη του στόχου η εκστρατεία ενισχύεται συνεχώς με:

  • περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα· μετά την προσθήκη 800 εμβολιαστικών κέντρων έχουν ξεπεράσει τα 2.300 ενώ αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον
  • προσθήκη ημερών και επέκταση του ωραρίου για εμβολιασμούς.

Αναφορικά με τις γιορτές, τα εμβολιαστικά κέντρα δεν θα λειτουργούν 25 και 26 Δεκεμβρίου καθώς και την Πρωτοχρονιά.
Για τον μήνα Δεκέμβριο, εμβολιασμοί θα διενεργούνται και τις Κυριακές.
Υπό τη σκιά της παραλλαγής Omicron, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στα κράτη-μέλη την επιτάχυνση των εμβολιασμών στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση με αναμνηστική δόση.
Η εγχώρια επιχείρηση για τη χορήγηση τρίτης δόσης κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με το 65% των δικαιούχων να έχει εμβολιαστεί (40%) ή προγραμματίσει το ραντεβού του (24,5%).

Ειδικότερα, αυτά είναι τα ποσοστά για τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες κινδύνου που έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει το ραντεβού τους όπως τα ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους:

  • 85 και άνω: 72%
  • 80 - 84 ετών: 81,2%
  • 75 - 79 ετών: 83,8%
  • 70 - 74 ετών: 79,7%
  • 65 - 69 ετών: 71,1%
  • 60 - 64 ετών: 69,5%

Το Νοέμβριο το 11% των θανάτων της πανδημίας

Το βαρύ του αποτύπωμα αφήνει ο Νοέμβριος μια ημέρα πριν την αποχώρησή του, στη διάρκεια του οποίου μέχρι σήμερα καταγράφηκε το 11% των θανάτων από την έναρξη της πανδημίας.
Οι 2.077 θάνατοι του τρέχοντος μήνα μετά τους 104 νέους μπορούν να συγκριθούν με τους 2.321 του Δεκεμβρίου 2020 -οπότε η θνητότητα λόγω COVID-19 άγγιξε την κορύφωσή της-, ενώ είναι σημαντικά περισσότεροι από του περασμένου Νοεμβρίου (1.771) αλλά και του Μαΐου, μήνα κορύφωσης του τρίτου επιδημικού κύματος (1.642).
Ανηφορική παραμένει και η πορεία τους σκληρού δείκτη των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 που αριθμούν 657, 526 (80.06%) εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Ο Νοέμβριος αποδεικνύεται επιπλέον πρωταθλητής της διασποράς του κορωνοϊού, αφού ένα στα πέντε κρούσματα από την αρχή της πανδημίας εντοπίστηκε τις τελευταίες 29 ημέρες.
Σε ημερήσια βάση, οι επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επιβεβαιώνουν την ορμητικότητα του ιού.
Τα 6.677 νέα κρούσματα κατανέμονται σε 70 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, με τα περισσότερα στην Αττική (1.679) και τη Θεσσαλονίκη (1.135) και υψηλά τριψήφια έπειτα όπως τα 153 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, τα 110 στην ΠΕ Ημαθίας, τα 189 στην ΠΕ Ηρακλείου, τα 118 στην ΠΕ Κοζάνης, τα 147 στην ΠΕ Κορινθίας, τα 183 στην ΠΕ Λάρισας, τα 169 στην ΠΕ Σερρών, τα 120 στην ΠΕ Φθιώτιδας και τα 161 στην ΠΕ Μαγνησίας.

Στους 18.067 οι νεκροί

Στους 18.067 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 29/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.677, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 931.183, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.621 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 333.065 τεστ, εκ των οποίων τα 6.763 μοριακά και τα 326.302 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα ανέβηκε στο 2% έναντι 1,54% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ καταμετρήθηκαν εκ των υστέρων άλλες τέσσερις απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.067 θάνατοι.
ekthesi.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 657 (χθες 647).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 526 (80,06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19,94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
ekthesi1.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.504 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415 (ημερήσια μεταβολή -17,33%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 466 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

xartis29_11.webp

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron


Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης