Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το κόστος ενέργειας έσβησε το φως της ΔΕΗ – Ζημίες -42,2 εκατ στο 9μηνο, μείωση EBITDA, κόπωση στον ισολογισμό

Το κόστος ενέργειας έσβησε το φως της ΔΕΗ – Ζημίες -42,2 εκατ στο 9μηνο, μείωση EBITDA, κόπωση στον ισολογισμό
Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου υποστηρίζει η ΔΕΗ ευθύνονται για τις ζημίες αλλά εάν αναλυθεί με προσοχή ο ισολογισμός, προκύπτει σχεδόν κόπωση παντού
Σχετικά Άρθρα

Το αυξημένο κόστος ενέργειας έσβησε το φως της ΔΕΗ… καθώς στο 9μηνο του 2021 εμφάνισε ζημίες -42,2 εκατ ευρώ που σε προ φόρων βάση ξεπέρασαν τα 80 εκατ.
Το bankingnews – παρ΄ ότι επικρίθηκε και στοχοποιήθηκε – που άσκησε κριτική στην ΔΕΗ – για την αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισεκ. και των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν… εντούτοις ήταν το μόνο που παρουσίασε τεκμηριωμένα τις παθογένειες της ΔΕΗ.
Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου υποστηρίζει η ΔΕΗ ευθύνονται για τις ζημίες αλλά εάν αναλυθεί με προσοχή ο ισολογισμός, προκύπτει σχεδόν κόπωση παντού.

Ποια τα δεδομένα;

1)Στο 9μηνο του 2021 εμφάνισε ζημίες -42,2 εκατ ή ζημίες -69,1 εκατ στο γ΄ τρίμηνο του 2021.
Ειδικά το τρίτο τρίμηνο ήταν πολύ αρνητικό με βάση τα ποιοτικά στοιχεία της λογιστικής κατάστασης.

2)Τα κέρδη προ φόρων τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων σημείωσαν πτώση στα 626,5 εκατ αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο υποχώρησαν στα 155 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2021.

3)Το καθαρό χρέος ανέρχεται σε 3,33 δισεκ. από 3,28 δισεκ. στο τέλος του 2020.
Οι λειτουργικές δαπάνες στα 3 δισεκ. αποτελούν ένα μόνιμο βάρος και εδώ απαιτείται ιδιαίτερα ανάλυση πως αυτό θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς να επηρεαστούν δραστικά οι δραστηριότητες της ΔΕΗ.

4)Η δαπάνη δικαιωμάτων εκπομπών Co2 ανήλθαν στα 539 εκατ από 263 εκατ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η ΔΕΗ εξηγεί την αύξηση αλλά επί της ουσίας συνεχίζει να παρουσιάζει σχετικά αστάθμητους παράγοντες στον ισολογισμό της…

Μια εταιρία με 14,8 δισεκ. ενεργητικό και 3,42 δισεκ. καθαρή θέση εμφανίζει συνολική χρηματιστηριακή αξία 3,6 δισεκ. ευρώ δηλαδή P/BV 1,05 το οποίο βρίσκουμε υπερβολικό.
Ως προς το P/E προφανώς και δεν θα σχολιάσουμε με ζημίες.
Έχουμε αναλύσει – δυστυχώς πολλές φορές – ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι φούσκα συν τοις άλλοις γιατί θα επωμιστεί το κόστος ενέργειας.
Δεν θα μπορέσει να το περάσει στο καταναλωτή γιατί τότε η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κόστος.
Ήδη έχει πολιτικό κόστος με τους εμβολιασμούς, οπότε εάν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αυξηθούν θα ανακύψει πολιτικό ζήτημα.
Επίσης η ΔΕΗ έχει και ρίσκο υλοποίησης των επενδυτικών της πλάνων.
Πάλι έγκαιρα το bankingnews είχε αναφέρει ότι οι αποτιμήσεις δεν δικαιολογούνται με βάση τις καλλιεργούμενες μελλοντικές προσδοκίες.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 9,41 ευρώ ή +4,5% υψηλότερα της τιμής της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ.
Η τιμή των 9 ευρώ ήταν ξεκάθαρα υψηλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης