Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Όλες οι φορο - υποχρεώσεις που λήγουν τέλος Δεκεμβρίου 2021

Εφορία: Όλες οι φορο - υποχρεώσεις που λήγουν τέλος Δεκεμβρίου 2021
Μακρύς ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι
Σχετικά Άρθρα
Μακρύς ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι εάν θέλουν να αποφύγουν έξτρα επιβαρύνσεις και φόρους από την Εφορία. Πρόκειται για υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων για όσους εισέπραξαν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις έκτακτες αμοιβές και επιδόματα, όσοι εντοπίσθηκαν από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη, όσοι έλαβαν χρηματικά ποσά από γονικές παροχές καθώς όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό.
Στο τέλος του χρόνου εκπνέει η προθεσμία για την απόσυρση ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου.

Ειδικότερα σε λιγότερο από 30 ημέρες θα πρέπει οι φορολογούμενοι να διεκπεραιώσουν υποθέσεις που αφορούν:

Εισοδήματα παλαιότερων ετών

Πρόκειται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, γιατρούς του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2020 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται.
Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 τροποποιητικές δηλώσεις.
H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.
Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020.
Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020.
Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.
Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ.

Κλήσεις από την εφορία

Όσοι μετά από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίσθηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη η τους καταλογίσθηκε φόρος κατ΄ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.
Σε αυτή τη κατηγορία εμπίπτουν και οι χιλιάδες συνταξιούχοι που εντοπίσθηκαν με τά από ελέγχους της ΑΑΔΕ να μη έχουν δηλώσει ποσά που εισέπραξαν από το εξωτερικό.

Γονικές παροχές

Όσοι απέκτησαν χρήματα από γονικές παροχές εντός του 2021 θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά για κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης η του «πόθεν έσχες» για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2022

Κληρονομιές

Μέχρι τέλος του έτους πρέπει να υποβληθούν χειρόγραφα στην εφορία οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων καθώς και από όσους κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου.

Αλλαγή κατοικίας

Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Απόσυρση ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου. Η προθεσμία για τους υπόχρεους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης