Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για θανάτους, ΜΕΘ και Omicron - Δύο νέα ύποπτα κρούσματα - 193.000 ραντεβού γ' δόσης σε 12 ώρες, σενάρια για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Ανησυχία για θανάτους, ΜΕΘ και Omicron - Δύο νέα ύποπτα κρούσματα  - 193.000 ραντεβού γ' δόσης σε 12 ώρες, σενάρια για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
Άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες - Κλείστηκαν 193.000 ραντεβού κλείστηκαν μέσα σε λίγες ώρες - Συναγερμός στην Αθήνα για τα δύο ύποπτα κρούσματα της Omicron
Σχετικά Άρθρα

Επαναπροσδιορισμούς και ανατροπές επιφέρει η παράλλαξη Omicron στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και των ειδικών,  καθώς πλέον στο μικροσκόπιο είναι αφενός η επίσπευση της αναμνηστικής δόσης και  αφετέρου, το σενάριο της περαιτέρω επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, μετά τις αποφάσεις για τους άνω των 60 ετών.
Την ίδια ώρα, δύο νέα ύποπτα κρούσματα στην Αθήνα ερευνώνται από τον ΕΟΔΥ, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας,  Θάνος Πλεύρης.
Στο μεταξύ, με την μετάλλαξη Omicron να απειλεί να ανατρέψει όλους τους σημερινούς συσχετισμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως λόγω της υπερμεταδοτικότητας της, και ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το εάν και κατά πόσο καλύπτεται από τα εμβόλια, η κυβέρνηση επεξεργάζεται – για άλλη μια φορά – αλλαγές στη στρατηγική της ιδιαίτερα ενόψει των Χριστουγέννων, όταν και αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα η κινητικότητα των πολιτών.
Πάντως, ρεκόρ ζήτησης στα ραντεβού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου σημειώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, (άνοιξε η πλατφόρμα στις 22:00 το βράδυ της  Παρασκευής 3/12). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κλείστηκαν 193.000 ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης μέχρι τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 4/12, αλλά και 8.300 ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης.
Την ίδια ώρα, σταθεροποίηση σημειώνουν τα κρούσματα στη χώρα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, ενώ αυτό που ανησυχεί πλέον είναι οι θάνατοι και οι ΜΕΘ.
Και ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με την παράλλαξη Omicron, της οποίας το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη 2/12 στα Χανιά, η παράλλαξη Delta εξακολουθεί να θερίζει την χώρα και να πιέζει ασφυκτικά το ΕΣΥ με τους περισσότερους από 4.700 νοσηλευόμενους και τους πάνω από 700 διασωληνωμένους, έχοντας προκαλέσει και 179 θανάτους μέσα στις πρώτες δύο ημέρες του Δεκεμβρίου.
Σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μοιραστεί το πρώτο από τα δύο self test που δικαιούνται όλοι οι πολίτες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κάνουν έλεγχο πριν από κάθε έξοδο και συνάθροιση.

Πλεύρης για μετάλλαξη Omicron: Δύο ακόμη ύποπτα κρούσματα στην Αθήν


Για δύο νέα ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού, που εξετάζονται στην Αθήνα μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του, δύο ημέρες μετά το πρώτο περιστατικό που εντοπίστηκε στα Χανιά της Κρήτης.
Τα δύο νέα ύποπτα κρούσματα, φαίνεται, από την γονιδιακή ανάλυση PCR, ότι νοσούν πιθανότατα από τη νέα παραλλαγή Omicron, αυτό όμως μένει να επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση και των δύο ασθενών είναι καλή καθώς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και παρακολουθούνται ενώ παραμένουν στο σπίτι τους.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα ύποπτα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση είναι άσχετα με το επιβεβαιωμένο πρώτο κρούσμα της Κρήτης.
Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Ν. Αφρική και οι οποίοι ήρθαν στη χώρα πριν επιβληθεί απαγόρευση.

Οικονόμου: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα – Απαραίτητο το εμβόλιο για να βρεθούμε σε οποιοδήποτε οικογενειακό τραπέζι

«Όποιο μέτρο χρειάζεται, λαμβάνεται, το ανακοινώνουμε και τίθεται σε ισχύ», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος και ξεκαθάρισε ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα».
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με μέτρα ενόψει εορτών, ανέφερε ότι «έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και όσο πιο πολύ το ακολουθήσουμε και εφαρμόσουμε τις οδηγίες, τόσο πιο καλά και με ασφάλεια θα περάσουμε τα Χριστούγεννα. Συστήνουμε σε όλους να κάνουν χρήση του μέτρου για ένα δωρεάν σελφ τεστ, να το κάνουν και οι εμβολιασμένοι για να δουν και εκείνοι που βρίσκονται».
Πρόσθεσε ότι «προφανώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο άνετα σε θεματικά πάρκα και άλλους χώρους, για τους οποίους θα υπάρχουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους».
«Κατά την γνώμη μου, το εμβόλιο είναι απαραίτητο για να βρεθούμε σε οποιοδήποτε οικογενειακό τραπέζι και να προστατεύσουμε όλους εκείνους με τους οποίους θα καθίσουμε μαζί και θα ανταλλάξουμε ευχές», είπε χαρακτηριστικά.

Για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού άνω των 60 ετών - 50.000 νέα ραντεβού

Ο κ. Οικονόμου σχετικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους όσοι άνω των 60 ετών , σημείωσε πως «δείχνει ότι υπάρχει μια ανταπόκριση πολύ ικανοποιητική μετά την ανακοίνωση του έσχατου αυτού εργαλείου για την εμβολιαστική κάλυψη, που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός. Από την ανακοίνωση του και μετά έχουν γίνει 50.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση, δηλαδή έχει κλείσει ραντεβού το 10% του ανεμβολίαστου πληθυσμού αυτής της κατηγορίας πολιτών».
O κ. Οικονόμου τόνισε ότι «όλες οι αποφάσεις μας έχουν «περάσει» και από τα ελληνικά δικαστήρια, όπως η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΜΑΚ. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται έντονη συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επιπλέον. Πέραν της συνταγματικής διάστασης, υπάρχει μια πιο σημαντική: το μέτρο δεν είναι ούτε τιμωρητικό, ούτε εισπρακτικό, αλλά λαμβάνεται, ώστε να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση για να εμβολιαστούν και να αξιοποιήσουν οι πολίτες αυτό το δώρο της επιστήμης».
Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα» και πως θα υπάρξουν διευθετήσεις για εμβολιασμούς στο εξωτερικό και πιστοποιητικά που δεν αναγνωρίζονται ακόμη στην Ελλάδα.

Τρίτη δόση εμβολίου

Στους τρείς μήνες θα γίνεται η αναμνηστική δόση, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις για τους 18 και άνω.
Σχετικές ανακοινώσεις για την τρίτη δόση έκανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ είχε  προηγηθεί συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με θέμα το «άνοιγμα» της τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.
Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι με την εμφάνιση της Omicron και στην Ελλάδα επανεξέτασε τις συστάσεις για την τρίτη δόση.
Η αναμνηστική δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις για τους 18 και άνω.
Σε περίπτωση νόσησης, η τρίτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.
Το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το J&J παραμένει. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους.
Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού αυτήν την Κυριακή.
Τη Δευτέρα 6/12 θα διορθωθούν και οι συστάσεις.
Έχει αυξηθεί η δυναμικότητα για τον Δεκέμβριο, που μπορούν να γίνουν πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο.
Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εγχώρια και άλλων χωρών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αν και μόλις πριν λίγες ημέρες δια στόματος του πρωθυπουργού, αρνούνταν πως κάτι τέτοιο ήταν στους σχεδιασμούς της.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, ενώ και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι θα ληφθεί όποιο μέτρο χρειάζεται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Και ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με την παράλλαξη Omicron, της οποίας το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη 2/12 στα Χανιά, η παράλλαξη Delta εξακολουθεί να θερίζει την χώρα και να πιέζει ασφυκτικά το ΕΣΥ με τους περισσότερους από 4.700 νοσηλευόμενους και τους πάνω από 700 διασωληνωμένους, έχοντας προκαλέσει και 179 θανάτους μέσα στις πρώτες δύο ημέρες του Δεκεμβρίου.
Σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μοιραστεί το πρώτο από τα δύο self test που δικαιούνται όλοι οι πολίτες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κάνουν έλεγχο πριν από κάθε έξοδο και συνάθροιση.

Αυξάνονται τα ραντεβού για γ΄ δόση εμβολίου – Θεμιστοκλέους για τέταρτη δόση και υποχρεωτικότητα

Αυξάνονται τα ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες για την τρίτη δόση εμβολίου, με τον γενικό γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, να σημειώνει ότι η μετάλλαξη Omicron έπαιξε ρόλο στην απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών για επίσπευση χορήγησης της αναμνηστικής δόσης στους τρεις μήνες.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Παρασκευής 3/12 -που άνοιξε η πλατφόρμα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό - μέχρι το πρωί του Σαββάτου 4/12 είχαν κλειστεί 193.000 ραντεβού και 8.300 ραντεβού α' δόσης.
Εξηγώντας πώς η επιτροπή κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση για την αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι έγινε με βάση το τι ισχύει στις άλλες χώρες.
Όπως είπε, «το Ισραήλ έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό και έχουμε δεδομένα.
Αλλά είδαμε και άλλες χώρες, αλλά και τα δικά μας δεδομένα. Το να έρθει η αναμνηστική δόση νωρίτερα, βοηθάει.
Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα 6/12 η κα Θεοδωρίδου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και πως η μετάλλαξη Omicron έπαιξε ρόλο στην απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Για τέταρτη δόση και ραντεβού

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η τέταρτη δόση θα αφορά σε πολύ ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως τους ανοσοκατεσταλμένους, ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει προτεραιότητα στα εμβόλια για όσους κλείνουν για την πρώτη δόση.
«Θα λειτουργεί το σύστημα έτσι ώστε όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση πολύ γρήγορα», τόνισε και ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κλειστεί «100.000 ραντεβού για την πρώτη δόση. Μόλις καλύφθηκαν οι 40.000, άνοιξαν και οι υπόλοιπες 60.000 για την 3η δόση, οι οποίες καλύφθηκαν αμέσως».
Ακόμη, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου όσοι χρειάζεται, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος, σημειώνοντας πως το βράδυ της Παρασκευής «κάναμε ρεκόρ κίνησης στην πλατφόρμα».
«Ανοίξαμε σχεδόν 2,2 εκατ. νέους χρήστες. Η πλατφόρμα άντεξε πέρα από τα μικροπροβλήματα. Όσοι ήθελαν έκλεισαν ραντεβού. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από ότι τον Ιούνιο. Έχουμε δυνατότητα να διαχειριστούμε 3 εκατ. ραντεβού και θα ανοίξουν και άλλα», συμπλήρωσε.
Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκτός των άνω των 60 ετών, απάντησε «θα δούμε».

Παγώνη: Ο κορωνοϊός θα μείνει, αλλά δεν θα είναι επιθετικός – Σταθεροποίηση κρουσμάτων, ανησυχία γαι θανάτους και ΜΕΘ

Ο κορωνοϊός εδώ θα είναι, όμως δεν θα είναι επιθετικός όπως είναι και έτσι θα προχωρήσουμε απ’ ό,τι φαίνεται, εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες και πλέον, οι δείκτες που ανησυχούν την ιατρική κοινότητα είναι θάνατοι και ΜΕΘ και «εκεί πρέπει να εστιάσουμε».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, «η Βόρεια Ελλάδα έχει πληρότητα 98% Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια. Είναι λίγα τα κρεβάτια».

Για εμβόλια

Ακόμη, η κα Παγώνη για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, υπογράμμισε ότι η ιατρική είναι βήμα – βήμα και θα προχωρήσουμε βάσει των μελετών.
Ξεκαθάρισε δε, ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson& Johnson η τρίτη δόση είναι στους 2 μήνες, ενώ τα υπόλοιπα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna) στους 3 μήνες.
Τόνισε πως οι μεταμοσχευμένοι θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο οπωσδήποτε, εξηγώντας πως είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις, τις λοιμώξεις και στον ιό.
Σημείωσε ότι στις δυο ομάδες 12 – 15 και 15 – 17 ετών τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά και απηύθυνε έκκληση στις μητέρες να εμβολιάσουν τα παιδιά.
Όπως είπε, «οι μελέτες είναι θετικές και ασφαλείς για τα παιδιά».
Τέλος, ανέφερε πως «δεν ασχολούμαστε με αντισώματα και αριθμό αντισωμάτων, κάνουμε τις δόσεις κανονικά και την τρίτη δόση».

Για το εμβόλιο της γρίπης

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης, η κα Παγώνη σημείωσε ότι οι πολίτες μπορούν το κάνουν κανονικά καθώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όποτε θέλουν, συστήνοντας να αφήσουν μια εβδομάδα – 10 μέρες διαφορά από τον εμβόλιο κατά της COVID,
«Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουμε τα περιστατικά της γρίπης να πάνε να εμβολιαστούν και για τη γρίπη», είπε χαρακτηριστικά.

Τζανάκης: Υψηλοί αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων μέσα στα Χριστούγεννα

«Δυστυχώς μέσα στα Χριστούγεννα θα πάμε με υψηλούς αριθμούς και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους», εκτίμησε ο Νίκος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας.
«Θέλω να πιστεύω ότι το ταβάνι των διασωληνωμένων θα είναι το 750, και όχι πάνω από 800, ενώ οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ 75 και 95… Θέλω να πιστεύω ότι στις πιο πολλές μέρες δε θα υπερβούμε τον τριψήφιο αριθμό», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.

Αποκλιμάκωση

Ήδη, όπως σημείωσε ο κ. Τζανάκης, αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η επιπέδωση και η ελαφρά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, «δηλαδή θα πάμε γύρω 500 με 600 κρούσματα κατά μέσο όρο λιγότερα από την προηγούμενη, ελπίζω αυτό να διατηρηθεί και να μην είναι κάτι πρόσκαιρο, τα μοντέλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί», όπως είπε.
Πρόσθεσε πως «αναμένεται μετά από 2 εβδομάδες σχετική σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση των θανάτων και των διασωληνωμένων».
Όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή περνάμε την κορύφωση που είχαμε δυο εβδομάδες νωρίτερα λόγω της χρονοκαθυστέρησης (μολύνσεων, επώασης – τεστ)».
Σε ό,τι αφορά τις Σέρρες, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι μαζί με άλλες κοντινές περιφέρειες είναι γύρω στις 3.200 νεκροί ανά εκατομμύριο σε όλη την πανδημία.
«Δηλαδή 5 με 6 φόρες πάνω από την Κρήτη ανά εκατομμύριο σε θανάτους και 2,5 φόρες πάνω από την Αττική ανά εκατομμύριο», εξήγησε και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται «γιατί δεν εμβολιάζονται, είναι απλό».

Καπραβέλος: Βλέπω μαύρα Χριστούγεννα

«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότης σαν ΕΣΥ ζητάμε έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, γιατί προβλέπω επιδείνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, βλέπω μαύρα Χριστούγεννα», ανέφερε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «πρέπει να είναι πιο αποφασιστική η πολιτεία, μάσκες παντού εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι, lockdown των ανεμβολίαστων, “πράσινο πάσο” σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ακόμα και τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες διακοπές, η μόλυνση είναι τεράστια και το ΕΣΥ δεν αντέχει».
«Επιτέλους η πολιτεία άλλαξε το επιχειρησιακό της σχέδιο αυτή είναι η μεγάλη μας ελπίδα. Η υποχρεωτικότητα είναι το μεγάλο μας όπλο, είναι η μόνη μας ελπίδα να ελέγξουμε την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν μας άκουγε από το καλοκαίρι η πολιτεία δεv θα είχαμε αυτή τη σφοδρότητα του 4ου κύματος», σημείωσε ο ίδιος.

Ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «η νύχτα για μια ακόμα φορά στο Παπανικολάου ήταν εφιαλτική παρόλο που δεν εφημερεύαμε».
Εξήγησε ότι «μεγάλος όγκος των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι συνάδελφοί μου δώσανε μεγάλη μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή» και πρόσθεσε πως «δεν δεχόμαστε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα 110%».
Προειδοποίησε πως θα πρέπει να δώσουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων σε σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας όλου του ΕΣΥ.


Στους 18.427 οι θάνατοι

Τα τελευταία (στις 3/12)  εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.201, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 957.552, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.106 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 97, ενώ αναδρομικά καταγράφηκαν άλλοι πέντε) από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.427 θάνατοι.
pibna.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 694 (χθες 704).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (79,11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (20,89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.544 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 422 (ημερήσια μεταβολή -6,84%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.

r3r3_0.jpg

 

Το πρώτο κρούσμα Omicron


Ο Δεκέμβριος έφερε μαζί του και το πρώτο κρούσμα με την παραλλαγή Omicron στη χώρα, στα Χανιά, όπως αποκάλυψε η ειδική στοχευμένη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021 σε εισαγόμενο κρούσμα από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στην αναμενόμενη κατά τους ειδικούς εξέλιξη αναφέρθηκε προ ημερών  ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, αναλύοντας το χρονικό του κρούσματος Omicron, από το πρώτο αρνητικό rapid test στο αεροδρόμιο στις 26 Νοεμβρίου έως το θετικό στις τρεις ημέρες μετά, στις 29, και τον θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) που οδήγησε στην εξέταση και επιβεβαίωση του δείγματος από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, σε παρακολούθηση από γιατρούς στο σπίτι του», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά την χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επαινώντας επιπλέον τη συμπεριφορά του με τον καθημερινό έλεγχο με rapid test ως ένα παράδειγμα προς μίμηση.
«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι και ξέρουν, προσέχουν και ελέγχονται», σχολίασε, προσθέτοντας πως το εμβόλιο μάλλον καλύπτει την Omicron.

Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για τη νέα ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου υπενθύμισε τον υπαρκτό κίνδυνο, την παραλλαγή Δέλτα που «είναι εδώ παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα», προτάσσοντας τον εμβολιασμό, το συχνό testing και τα μέτρα ατομικής προστασίας -κυρίως τη χρήση μάσκας- ως το τρίπτυχο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60αρηδων – Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ


Στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι απειλούνται με μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, εάν δεν εμβολιαστούν κατά της covid έως την 16η Ιανουαρίου του 2022.
Σύμφωνα με την τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.
Όπως αναφέρεται, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Βάσει της τροπολογίας, του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξαιρούνται:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης του εμβολίου έως και τη 15η Ιανουαρίου και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η Ιανουαρίου και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron

Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).
777777777.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης