Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pfizer: «Tείχος μυστικότητας» περιβάλλει τις συμβάσεις εμβολίων Covid - Πώς η εταιρία σωρεύει «πολεμικά κέρδη» και κατηγορείται για κερδοσκοπία

Pfizer: «Tείχος μυστικότητας» περιβάλλει τις συμβάσεις εμβολίων Covid - Πώς η εταιρία σωρεύει «πολεμικά κέρδη» και κατηγορείται για κερδοσκοπία
Η Pfizer έχει πει ότι η παραγωγή εμβολίων ήταν η παραγωγή προϊόντος με την «μεγαλύτερη κλίμακα» στην ιστορία της εταιρείας! Χρησιμοποιεί την ρήτρα απορρήτου για να κρύψει τα... «πολεμικά κέρδη» της, ενώ το φάρμακο Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει πλέον την επωνυμία Comirnaty, θα είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα φάρμακα στη φαρμακευτική ιστορία.
Σχετικά Άρθρα

Οι Βρετανοί υπουργοί συμφώνησαν σε μια ρήτρα απορρήτου σε οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει με την φαρμακοβιομηχανία Pfizer σχετικά με την προμήθεια εμβολίου Covid για την Βρετανία.
Μεγάλα τμήματα των συμβάσεων της κυβέρνησης με την εταιρεία σχετικά με την προμήθεια 189 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έχουν διορθωθεί και οποιαδήποτε διαδικασία διαιτησίας θα παραμείνει μυστική.
Η αποκάλυψη έρχεται καθώς η Pfizer κατηγορείται από έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο υγείας των ΗΠΑ για «πόλεμο κερδών» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Σε μια έρευνα του Channel 4 Dispatches που θα μεταδοθεί αυτή την εβδομάδα, ο Tom Frieden, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπό τον Barack Obama είπε: «Αν εστιάζεις απλώς στη μεγιστοποίηση των κερδών σου και είσαι ένα κατασκευαστής εμβολίου… κερδοσκοπείς εν μέσω πολέμου».
Ο Zain Rizvi, διευθυντής έρευνας στο Public Citizen, μια αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των καταναλωτών που εξέτασε τις παγκόσμιες συμβάσεις εμβολίων της Pfizer, δήλωσε: «Υπάρχει τείχος μυστικότητας γύρω από αυτές τις συμβάσεις και είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα σε μια κρίση δημόσιας υγείας»

Μια χούφτα φαρμακοβιομηχανίες μπόρεσαν να ασκήσουν τόσο μεγάλο έλεγχο στις πιο ισχυρές κυβερνήσεις στον κόσμο, γιατί;

Ο Rizvi είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί είχε συμφωνήσει σε μυστικές διαδικασίες διαιτησίας.
«Είναι η μόνη χώρα υψηλού εισοδήματος που έχουμε δει που έχει συμφωνήσει με αυτή τη διάταξη.
Επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρείες να παρακάμπτουν τις εγχώριες νομικές διατάξεις», όπως είπε.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέτρεψε στις φαρμακοβιομηχανίες να διοχετεύσουν εμβόλια.
Πώς καταλήξαμε σε μια κατάσταση όπου μια χούφτα φαρμακοβιομηχανίες μπόρεσαν να ασκήσουν τόσο μεγάλο έλεγχο στις πιο ισχυρές κυβερνήσεις στον κόσμο;
Δείχνει ένα κατεστραμμένο σύστημα».


Η πολιτική της Pfizer να εξασφαλίσει τα κέρδη της

Η Pfizer έχει κερδίσει επαίνους για το πρόγραμμα χορήγησης εμβολίων, αλλά η πολυεθνική των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο σχετικά με την κλίμακα των κερδών της και το ποσοστό των δόσεων που έχει παραδώσει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Ενώ η AstraZeneca συμφώνησε να πουλήσει το εμβόλιο της με κόστος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Pfizer όμως, ήθελε να εξασφαλίσει τα κέρδη της.
Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει πλέον την επωνυμία Comirnaty, θα είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα φάρμακα στη φαρμακευτική ιστορία.
Η έρευνα του Channel 4 αποκαλύπτει ανάλυση από έναν ειδικό βιολογικής μηχανικής που ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο Pfizer κοστίζει μόλις 76 πένες για κάθε εμβόλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πωλείται για 22 λίρες η δόση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής δεν περιλαμβάνει το κόστος έρευνας, διανομής και άλλα κόστη, αλλά η Pfizer λέει ότι το περιθώριο κέρδους της ως ποσοστό προ φόρων είναι στα «υψηλά των 20».

2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια το 2021 έχουν προβλεπόμενα έσοδα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Pfizer αναμένει να παραδώσει 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια φέτος με προβλεπόμενα έσοδα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων (26,3 δις λίρες).
Μια έκθεση τον περασμένο μήνα από την People's Vaccine Alliance, έναν συνασπισμό οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων, ανέφερε ότι η Pfizer και άλλες εταιρείες φαρμάκων έχουν πουλήσει την πλειονότητα των δόσεων σε πλούσιες χώρες, αφήνοντας τις χώρες χαμηλού εισοδήματος «εκτός ψύχους».
Μόνο το 2% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να αναστείλουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια, τεστ, θεραπείες και άλλα ιατρικά εργαλεία για τον Covid-19.
Η Pfizer αντιμετώπισε ισχυρούς ελέγχους για υπερβολικά παγκόσμια κέρδη αφού ο συνεργάτης της, η εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι επρόκειτο να λάβει έως και 375 εκατομμύρια ευρώ (320 εκατομμύρια λίρες) από τη γερμανική κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη εμβολίων.

Επιχορηγήσεις και... «ξεδιάντροπα» κέρδη

Η Anna Marriott, υπεύθυνη πολιτικής υγείας της Oxfam, δήλωσε: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αρνούνται τα εμβόλια, έτσι ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπορούν να αποκομίζουν ξεδιάντροπα κέρδη.
Δεδομένου ότι οι δημόσιες επενδύσεις ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη εμβολίων, είναι ακατανόητο ότι τα φαρμακευτικά μονοπώλια έχουν προτεραιότητα έναντι των ζωών των ανθρώπων».
Η Pfizer έχει υποσχεθεί μέχρι σήμερα 40 εκατομμύρια δόσεις από την παγκόσμια παραγωγή στην Covax, την πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την παροχή εμβολίων για χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Αυτό είναι λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας παραγωγής της για το 2021.
Η εταιρεία λέει ότι στοχεύει να παραδώσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέχρι το τέλος του 2022.

Εμβόλιο Covid: Το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Pfizer και η μεγαλύρη «μπάζα» κερδών

Η Pfizer είπε ότι η παραγωγή εμβολίων ήταν η παραγωγή με την «μεγαλύτερη κλίμακα» στην ιστορία της εταιρείας και ήταν περήφανη που παρέδωσε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια εμβόλια σε 162 χώρες.
Προμήθευε χώρες χαμηλού εισοδήματος σε μη κερδοσκοπική τιμή και σε όλες τις άλλες χώρες προσφέρθηκε το εμβόλιο σε πολύ μειωμένη τιμή.
Η εταιρεία πρόσθεσε: «Η πανδημία έχει αναδείξει την εξαιρετική αξία που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία ένας ακμάζων ιδιωτικός τομέας».
Είπε ότι οι συμφωνίες εμπιστευτικότητας ήταν συνήθης πρακτική.
Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του εμβολίου από έναν ειδικό βιολογικής μηχανικής ήταν κατάφωρα ανακριβές και ανούσιο, επειδή δεν αντικατόπτριζε το πραγματικό κόστος μεταφοράς του εμβολίου στους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων κλινικών μελετών, αυξημένων προσπαθειών παραγωγής και παγκόσμιας διανομής.
Η κυβέρνηση είπε ότι τα συμβόλαιά της για τα εμβόλια ήταν εμπορικά ευαίσθητα και δεν μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η BioNTech δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης