Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κερδισμένοι και χαμένοι του 9μήνου 2021 – Τι δείχνει η εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων

Κερδισμένοι και χαμένοι του 9μήνου 2021 – Τι δείχνει η εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων

Ποιες εισηγμένες ωφέλησαν και ποιες επηρέασαν αρνητικά οι αυξήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και το υψηλό μεταφορικό κόστος

Σχετικά Άρθρα
Η άρση των περιοριστικών μέτρων, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, έδωσαν το σύνθημα για ανάκαμψη των μεγεθών των εισηγμένων στο ΧΑ στο τρίτο τρίμηνο και συνολικά στο εννεάμηνο.
Η ζήτηση στο τρίτο τρίμηνο παρέμεινε ισχυρή επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, ενώ από την άλλη, οι υψηλές τιμές ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορικών, επηρεάζουν αρκετές εισηγμένες και τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν στο τρίτο τρίμηνο, για περισσότερες εταιρείες σε σύγκριση με αυτά του εξαμήνου.
Οι εισηγμένες απαντάνε με ανατιμήσεις στα προϊόντας τους και εκτιμούν πως σε βάθος λίγων μηνών θα μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες, οδηγώντας με αυτές τις κινήσεις σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό.
Με βάση τις ενημερώσεις των εισηγμένων ο τζίρος εμφανίζεται αυξημένος κατά 23,44% και ανήλθε στα 47,6 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν άνοδο 55,4% και ανήλθαν στα 5,93 δισ. ευρώ από 3,81 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως επειδή η νομοθεσία δεν προβλέπει υποχρεωτική δημοσίευση ενδιάμεσων λογιστικών καταστάσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ζήτησε από τις εισηγμένες να ενημερώσουν για τις βασικές γραμμές και την επίδραση των αυξημένων τιμών ενέργειας, πρώτων υλών κ.α. με αποτέλεσμα πολλές εισηγμένες να δημοσιεύσουν κέρδη προ φόρων και τόκων και όχι καθαρά κέρδη.
Έτσι η συνολική κερδοφορία των εταιρειών που ανακοίνωσαν πλην των συστημικών τραπεζών δεν αποτυπώνει με ακρίβεια το καθαρό αποτέλεσμα.
Τα κέρδη πάντως έχουν βελτίωση και από 351 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες εμφάνισαν καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τους αναλυτές σε επίπεδο συνεχιζόμενων και συγκρίσιμων κερδών, αλλά τα δημοσιευμένα είχαν ζημία 4,6 δισ. ευρώ από ζημία 629 εκατ. ευρώ.

Μεγάλος κερδισμένος ο μεταλλουργικός κλάδος

Η αύξηση των τιμών των μετάλλων συνέχισε να ευνοεί τα αποτελέσματα των μεταλλουργικών εταιρειών, τα οποία βέβαια περιλαμβάνουν και την επίδραση της αποτίμησης των αποθεμάτων.
Έτσι για παράδειγμα η Viohalco έχει με τα κέρδη εννεαμήνου μονοψήφιο p/e, το ίδιο ισχύει και για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ εξαιρετικά ήταν και τα αποτελέσματα μικρότερων εταιρειών όπως Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Τζιρακιάν κ.α.

Ανάκαμψη των διυλιστηρίων

Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να δίνουν ώθηση στην κερδοφορία των ΕΛΠΕ και Motor Oil, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική βελτίωση στα περιθώρια διύλισης.
Η καλή πορεία του τουρισμού αποτυπώθηκε στα μεγέθη του τρίτου τριμήνου και οι εταιρείες ανέκαμψαν οικονομικά, ανοίγοντας το δρόμο για διανομή μερισμάτων.
Σημαντική είναι η βελτίωση των κερδών και των εταιρειών εμπορίας καυσίμων Revoil και Ελινόιλ.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη στην πληροφορική

Πολύ καλά αποτελέσματα εμφάνισε και ο κλάδος της πληροφορικής με τις εισηγμένες να διατηρούν υψηλό growth.
Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις εταιρειών που δεν βελτίωσαν τα μεγέθη τους με τις περισσότερες να καταγράφουν μεγάλη αύξηση κερδών αλλά και να σημειώνουν τις ισχυρές προοπτικές που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ποιες επηρεάστηκαν από τις αυξήσεις

Το ενεργειακό κόστος αύξηση το συνολικό κόστος αρκετών εταιρειών όπως και οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών.
Όσες δεν κατάφεραν να μετακυλίσουν το κόστος είδαν να μεγέθη τους να χειροτερεύουν.
Κατασκευαστικές εταιρείες όπως η Άβαξ και η Ιντρακάτ εμφάνισαν ζημιές στο τρίτο τρίμηνο, ενώ πίεση παρατηρήθηκε και στα μεγέθη άλλων κατασκευαστικών εταιρειών ακόμα και μικρότερων.
Η Flexopack έχει σημαντική μείωση κερδοφορίας, όπως και η Εβροφάρμα και οι Μύλοι Λούλη μεταξύ άλλων.

Οι εταιρείες του τουρισμού

Η πορεία του τουρισμού αποτυπώθηκε στα μεγέθη της Aegean η οποία για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας δημοσίευσε κέρδη σε επίπεδο τριμήνου.
Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων επίσης κατέγραψαν ισχυρά κέρδη, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες τα αυτοκίνητα έγιναν ανάρπαστα και οι τιμές ενοικίασης ανά ημέρας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Πολύ καλό τρίτο τρίμηνο δημοσίευσαν και οι ναυτιλιακές εταιρείες και αν οι τιμές του πετρελαίου δεν ήταν τόσο υψηλές θα είχαν πάει ακόμα καλύτερα.

Η συνέχεια

Στις περισσότερες ανακοινώσεις εισηγμένων δίνεται η εκτίμηση ότι δεν αναμένουν lockdown και θεωρούν πως οι τάσεις θα συνεχίσουν να είναι ανοδικές, πλην των εταιρειών που πλήττονται σημαντικά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών.
Οι ανατιμήσεις όμως αναμένεται να καλύψουν μέρος της απώλειας και θα φανεί στο τέταρτο τρίμηνο αλλά και στο πρώτο της επόμενης χρήσης.
Η υποχώρηση των τιμών στα μέταλλα αλλά και η μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να επηρεάσει τα κέρδη των εταιρειών που στα προηγούμενα τρίμηνα είχαν υψηλές υπεραξίες.
45_3.JPG

90_1.JPG

133.JPG
142.JPG

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης