Τελευταία Νέα
Διεθνή

SOS από Οξφόρδη: Δεν έχει τελειώσει η πανδημία covid, η επόμενη μπορεί να είναι πιο φονική

SOS από Οξφόρδη: Δεν έχει τελειώσει η πανδημία covid, η επόμενη μπορεί να είναι πιο φονική
Πρέπει να επενδύσουμε και να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία τονίζει η Dame Sarah Gilbert
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η πανδημία της covid δεν έχει ακόμα τελειώσει διατυπώνει η Dame Sarah Gilbert, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημιουργός του εμβολίου της AstraZeneca – Οξφόρδης.
Σε δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, η Gilbert υποστηρίζει πως η πανδημία covid που έχει σκοτώσει ήδη περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους απέχει κατά πολύ από το να τελειώσει, ενώ προειδοποιεί πως η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι ακόμα πιο φονική.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται τη στιγμή που η παράλλαξη Omicron έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη, στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Η Gilbert ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας Covid-19 εξαιτίας ενός ιού που έχει μολύνει περισσότερους από 265 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο επόμενος πανδημικός ιός «μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός ή ακόμη πιο θανατηφόρος ή και τα δύο ταυτόχρονα».
«Αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές μας και τη διαβίωση μας.
Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος» τόνισε η Gilbert, υποστηρίζοντας πως οι επιστημονικές πρόοδοι που έγιναν και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε εν μέσω πανδημίας, δεν πρέπει να χαθούν.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια κατάσταση, ύστερα από αυτά που έχουμε περάσει και τις τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχουμε υποστεί, ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση για την προετοιμασία αντιμετώπισης μιας πανδημίας.
Όπως επενδύουμε σε ένοπλες δυνάμεις, στην κατασκοπεία και στη διπλωματία προκειμένου να αμυνθούμε από πολέμους, πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε ανθρώπους, έρευνα, παραγωγή και θεσμούς για να αμυνθούμε ενάντια στις πανδημίες» υποστηρίζει η Gilbert.

Παράλλαξη Omicron

Αναφερόμενη στην παράλλαξη Omicron, η Gilbert είπε ότι η νέα παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόηση, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή μιας λοίμωξης λόγω της Omicron.
Ωστόσο, υποστήριξε πως μια μειωμένη προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μειωμένη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου».
«Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας πάρουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νέας παραλλαγής» τόνισε η Gilbert.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης