Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να ποντάρει σε μια ισχυρή οικονομικά Τουρκία; - Η λίρα βυθίζεται, οι εξαγωγές εκτοξεύονται στα 220 δισ

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να ποντάρει σε μια ισχυρή οικονομικά Τουρκία; - Η λίρα βυθίζεται, οι εξαγωγές εκτοξεύονται στα 220 δισ
Η Ελλάδα πρέπει να προσβλέπει στην οικονομική ευημερία της Τουρκίας, όπως αντίστοιχα και η Τουρκία πρέπει να προσβλέπει στην οικονομική ευημερία της Ελλάδος.
Σχετικά Άρθρα

Η κατολίσθηση – παραφράζοντας την διολίσθηση – της τουρκικής λίρας 1 δολάριο ισοδυναμεί με 13,58 λίρες, ο πληθωρισμός στο 21,31% και τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας στο 15% έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα… έντονης αστάθειας, ακρίβειας και ανατιμήσεων που πλήττει τα μεσαία εισοδήματα.
Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση – που δεν είναι γενικευμένη όπως παρουσιάζεται – της Τουρκίας, προβάλλεται σαν ένας παράγοντας που θα αποδυναμώσει τους τούρκους άρα είναι… καλό νέο για την Ελλάδα.
Όλη αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη, επιφανειακή, οικονομικά ατεκμηρίωτη και πολιτικά πρόχειρη.
Η Ελλάδα πρέπει να προσβλέπει στην οικονομική ευημερία της Τουρκίας, όπως αντίστοιχα και η Τουρκία πρέπει να προσβλέπει στην οικονομική ευημερία της Ελλάδος.
Υπάρχει μια πλάνη ότι ο Erdogan που προέρχεται από πατριωτικό κόμμα εάν φύγει από την εξουσία και έρθουν οι αριστεροί μείγμα ΣΥΡΙΖΑ και Κομμουνιστών… θα είναι τα πράγματα καλύτερα για την Ελλάδα.
Προφανώς και όλη αυτή η επιχειρηματολογία είναι πρόχειρη και δεν ταυτίζεται με την λογική.

Η Τουρκία το 2021 λόγω της πτώσης της Τουρκικής λίρας… εμφανίζει μια διττή εικόνα.
Η πτώση του νομίσματος θεωρείται ένδειξη αδυναμίας για την οικονομία, υπό μια έννοια καθώς είναι έρμαιο κερδοσκοπικών πιέσεων.
Η κατολίσθηση της τουρκικής λίρας ωστόσο οδήγησε

  • τις εξαγωγές σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών θα αγγίξουν τα 220 δισεκ. δολάρια
  • Μόνο οι εξαγωγές ετοίμων ενδυμάτων φθάνουν τα 20 δισεκ. με προοπτική τα 23 δισεκ και απώτερο στόχο τα 33 δισεκ. δολάρια.

Πρέπει να ξέρουμε ότι σχεδόν το 50% των ελλήνων που πουλούν ρούχα στην Ελλάδα ως δική τους παραγωγή ράβονται στην Τουρκία.
Η διολίσθηση της λίρας, ευνοεί τον έλληνα επιχειρηματία γιατί το τουρκικό προϊόν ένδυσης το οποίο πουλάει με ετικέτα made in ΕΕ δηλαδή κατασκευασμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο φθηνό.

  • Η Τουρκία μεταξύ των 100 μεγαλύτερων πολεμικών και εξαγωγικών βιομηχανιών συμμετέχει με δύο εταιρίες… η Ελλάδα προφανώς είναι παντελώς απούσα.
  • Ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί και η λίρα διολισθαίνει – αν και στις 14 λίρες ανά δολάριο έχει βρει ισχυρές στηρίξεις – το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST 100 έφθασε στις 2.000 μονάδες και αποτελεί ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Αντιθέτως το ελληνικό χρηματιστήριο στις 891 μονάδες δεν βρίσκεται πουθενά…

  • Οι συμφωνίες με το Κατάρ είναι πολύ μεγάλες, για όσους δεν το γνωρίζουν την Finansbank που ήταν στο παρελθόν θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και μια αξιόλογη τράπεζα την αγόρασε η NQB η Εθνική Τράπεζα του Qatar. Επίσης το 10% του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης το έχει αγοράσει το Κατάρ.
  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 21,31% που είναι η υψηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2018, από 19,89% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat).

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 9,99% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 54,62%, αντανακλώντας την κρίση στα εμπορεύματα που έπληξε καίρια μια χώρα όπως η Τουρκία με έντονη παραγωγική οικονομία.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν ετησίως κατά 32,14%, να σημειωθεί ότι η Τουρκία επιδοτεί το φυσικό αέριο και τα προϊόντα πετρελαίου στα νοικοκυριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης