Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Ray Dalio βλέπει να έρχεται νέα οικονομική καταστροφή - Οι 2 συμβουλές για τους επενδυτές

O Ray Dalio βλέπει να έρχεται νέα οικονομική καταστροφή - Οι 2 συμβουλές για τους επενδυτές
O Ray Dalio ανησυχεί για το ενδεχόμενο σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας
Σχετικά Άρθρα

Πρώτα, ο Ray Dalio προέβλεψε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μετά, προέβλεψε χρόνια μακροπρόθεσμης οικονομικής πίεσης στην οικονομία των ΗΠΑ από την πανδημία της Covid.
Τώρα, ο 72χρονος δισεκατομμυριούχος επενδυτής, ο οποίος ίδρυσε τη Bridgewater Associates το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο, προειδοποιεί για μια νέα οικονομική καταστροφή.
«Πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε πόλεμο με την Κίνα» είπε ο Dalio μιλώντας στο CNBC «κυρίως λόγω των παρεξηγήσεων».
Ο Dalio σημείωσε ότι οι προβλέψεις του δεν είναι γεγονότα: είχε κάνει λάθος και στο παρελθόν. Όμως, είπε, οι μελλοντικές καταστροφές είναι αναπόφευκτες, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα των 500 ετών.
Με άλλα λόγια, εάν μια επερχόμενη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας δεν πλήξει την οικονομία, κάτι άλλο θα γίνει.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα επιδεινωθεί

Στο νεότερο βιβλίο του, «Αρχές για την Αντιμετώπιση της Μεταβαλλόμενης Παγκόσμιας Τάξης», ο Dalio έγραψε ότι οι αμερικανικές προσπάθειες να κάνουν την Κίνα και τον πολιτισμό της «πιο αμερικανικό» θα μπορούσαν τελικά να αποτύχουν, προκαλώντας μια σύγκρουση.
Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών, που άρχισε επί κυβέρνησης Trump το 2018 και οδήγησε τις αμερικανικές εταιρείες να μειώσουν τους μισθούς, να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους και να αυξήσουν τις τιμές καταναλωτή.
Μια μελέτη της Moody's Analytics διαπίστωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος κόστισε στους Αμερικανούς τουλάχιστον 300.000 θέσεις εργασίας μόλις τον πρώτο χρόνο του. Πέρυσι, μια μελέτη της Federal Reserve Bank of New York διαπίστωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος είχε κοστίσει στις αμερικανικές εταιρείες 1,7 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.
Τα σχόλια του Dalio για την Κίνα έχουν προκαλέσει πρόσφατες διαμάχες. Αφού, την περασμένη εβδομάδα, είπε στο CNBC ότι οι πολιτικές της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν παρόμοιες με αυτές ενός «αυστηρού γονέα», διευκρίνισε τα σχόλιά του σε μια ανάρτηση στο LinkedIn. «Προσπαθούσα να εξηγήσω τι μου είπε ένας Κινέζος ηγέτης για το πώς σκέφτονται για τη διακυβέρνηση», έγραψε ο Dalio. «Δεν εξέφραζα τη δική μου γνώμη ούτε υποστήριζα αυτή την προσέγγιση».
Σε αυτή την ανάρτηση, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να αποφύγουν την σύγκρουση.
«Αυτό που σκέφτομαι και αυτό που κάνει η Bridgewater είναι ελάχιστης σημασίας σε σχέση με τον ταχέως αυξανόμενο κίνδυνο πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα», έγραψε. «Ελπίζω ότι θα δοθεί μεγάλη προσοχή σε αυτό το θέμα και ότι η αμοιβαία κατανόηση θα αυξηθεί και οι τάσεις για μάχη θα μειωθούν».

Συμβουλή 1: Αξιολόγησε τους οικονομικούς κινδύνους

Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί, ο Dalio είπε την Παρασκευή ότι έχει μια απλά αρχή όσον αφορά την προσέγγιση των μελλοντικών εξελίξεων: «Εάν ανησυχείς, δεν πρέπει να ανησυχείς. Κι εάν δεν ανησυχείς, θα πρέπει να ανησυχείς».
Όποιος ανησυχεί μελετά προσεκτικά τους προσωπικούς κινδύνους και τελικά προχωρά στα απαραίτητα βήματα.
Ένας κίνδυνος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η «τοποθεσία», που σημαίνει το φυσικό μέρος όπου ζείτε και εργάζεστε. Το βιβλίο του Dalio περιέχει έναν «Δείκτη Υγείας» που βαθμολογεί περίπου δώδεκα χώρες με βάση 18 παράγοντες όπως το χρέος, η στρατιωτική δύναμη και η οικονομική απόδοση. Προορίζεται ως πηγή για τους αναγνώστες να αξιολογήσουν τους κινδύνους και να διαμορφώσουν στρατηγικές για το πού να ζήσουν και να επενδύσουν, και σύμφωνα με το Forbes, σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν ιστότοπο που θα δημοσιεύει σε πραγματικό χρόνο τα οικονομικά δεδομένα κάθε χώρας.
Η μετακόμιση είναι, φυσικά, συχνά μια ταλαιπωρία. Ωστόσο, ο Dalio είπε ότι αξίζει να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο υπό οικονομικά ανησυχητικές συνθήκες. «Η ευελιξία είναι το κλειδί», πρόσθεσε.
Ομοίως, συμβούλεψε, μετρήστε τους χρηματοοικονομικούς σας κινδύνους με όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό αντί για σημερινά δολάρια. Εάν έχετε μετρητά σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου, για παράδειγμα, πιθανότατα συγκεντρώνει αξία με διαφορετικό επιτόκιο από τις άλλες επενδύσεις σας, καθώς φορολογείται από τον πληθωρισμό.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε αποκλειστικά άλλες επενδύσεις έναντι ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου ή το αντίστροφο. Εν μέσω χαοτικών εποχών, είπε ο Dalio, χρειάζεται η εξοικονόμηση έκτακτης ανάγκης να χρηματοδοτηθεί από ένα ασφαλές, καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Συμβουλή 2: Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου

Το πρώτο βήμα του Dalio για ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο είναι η αξιολόγηση της τρέχουσας επενδυτικής σας στρατηγικής -αν έχετε- για να υπολογίσετε πόσες εβδομάδες θα μπορούσατε να επιβιώσετε οικονομικά εάν χάσετε τη δουλειά σας. «Πάντα συμφέρει να ανακαλύψεις το χειρότερο σενάριο και είσαι προετοιμασμένος γι' αυτό», είπε ο Dalio.
Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι τα χρήματά σας δεν είναι όλα σε ένα μέρος. «Τα μετρητά δεν είναι μια ασφαλής επένδυση», είπε ο Dalio στο CNBC την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 31 ετών στις ΗΠΑ. Αντίθετα, πρότεινε την Παρασκευή, τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει από ομόλογα με δείκτη πληθωρισμού, τα οποία συνέστησε ο Dalio έναντι των κανονικών ομολόγων, έως φυσικά assets όπως ο χρυσός.
Το χαρτοφυλάκιό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και κρυπτονομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης