Λίγα πράγματα έχουν απομείνει να τιμολογηθούν ως το τέλος του έτους και το κυριότερο βάρος θα πέσει στις ανακοινώσεις της FED και της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια μεγάλη διαφοροποίηση ή έκπληξη με τα όσα έχουν προαναγγείλει στο κοντινό παρελθόν.
Την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ελληνικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα ανάκαμψης και φαίνεται ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς από την «πανδημική» πίεση που δέχθηκε το ΑΕΠ το 2020 γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιριών.
Στο διεθνές περιβάλλον είχαμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς το 2022 φαίνεται να οριοθετεί το τέλος της διετούς περιπέτειας.
Στον αντίποδα η πεισματική εμμονή του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα έχει μετριάσει την εικόνα αισιοδοξίας.
Ήδη σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία και στην λειτουργία της βιομηχανίας βάζοντας έναν εύλογο προβληματισμό ως προς την ικανότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές και την κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ως εκ τούτου η επενδυτική κοινότητα μπήκε κάπως πρόωρα σε διαδικασία συντήρησης (window dressing) με το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικό και στοχευμένο όπου υπάρχει νόημα.
Οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικό περιθώριο, έχουν όμως και κόπωση καθώς το 11% της ανόδου του Γενικού Δείκτη δεν απεικονίζει επαρκώς την εικόνα της Αγοράς η οποία το 2021 είναι πληθωρικά ανοδική υπερβαίνοντας τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη για πάνω από τις μισές εισηγμένες μετοχές.
Επιπλέον και οι εισηγμένες έχουν μπει στην διαδικασία διαχείρισης των νέων τους μεταθέτοντας για μετά τις γιορτές πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις όπου το επενδυτικό κλίμα θα είναι πιο ζωηρό.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα μικρό μεν αποφασιστικό δε βήμα προς τις 900 μονάδες καλύπτοντας όλο το χαμένο έδαφος της «όμικρον» ξαναμπαίνοντας σε τάση.
Αν και η εικόνα της ανόδου είναι εύθραυστη λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων, εντούτοις τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα είναι σαφώς πιο αισιόδοξα.
Ο MACD είναι από την Πέμπτη αγορασμένος ενώ και οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν επιστρέψει σε σήματα αγορών από την Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα υπονοώντας ένα αξιόλογο ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες.
Τα δύσκολα για τους αγοραστές πάντως ξεκινούν από τις 905 μονάδες και το καθοδικό κενό της 23ης Νοεμβρίου, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση τιμών.
Η επικράτηση ήπιων τάσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί σαν σενάριο καθώς οι υφιστάμενοι όγκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για μια κίνηση διαρκείας προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Οι ανακοινώσεις των κεντρικών τράπεζων μπαίνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ερχόμενη εβδομάδα. Βασικό οικονομικό γεγονός την ερχόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία συνεδρίαση της FED για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων την προσεχή Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.
Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα χωρίς το προμέρισμα των 11 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Prodea την Τρίτη ενώ η Τερνα Ενεργειακή συγκαλεί συνέλευση την ίδια ημέρα με θέμα μεταξύ άλλων την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή.
Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Την Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να ανακοινώσει την πολιτική της για επιτόκια και QE.
Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα κλείσουν οι σειρές παραγώγων για δείκτες και μετοχές για το μήνα Δεκέμβριο.
Τέλος, στο κλείσιμο της ερχόμενης Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στο δείκτη FTSE-25 με την εισαγωγή της Quest Holdings και την διαγραφή της ΕΧΑΕ.
Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ
Η πεισματική εμμονή του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα έχει μετριάσει την εικόνα αισιοδοξίας
Σχόλια αναγνωστών