Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτό είναι το τελεσίγραφο της Ρωσίας για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο στην Ουκρανία – Τι θα πράξουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Αυτό είναι το τελεσίγραφο της Ρωσίας για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο στην Ουκρανία –  Τι θα πράξουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Τι ζητεί η Μόσχα για να μη γίνει πραγματικότητα ένας καταστροφικός πόλεμος υπερδυνάμεων με αφορμή την ουκρανική κρίση

Σχετικά Άρθρα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια προτάσεις που υπέβαλε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καθώς η Μόσχα επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για εγγυήσεις από τις δυτικές δυνάμεις.
Τα αιτήματα αντικατοπτρίζουν δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και άλλων Ρώσων αξιωματούχων που έγιναν τον περασμένο μήνα καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στην Ουκρανία.
Μία από τις κύριες ανησυχίες της Μόσχας είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Τι ζητεί η Ρωσία

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία άλλα πρώην σοβιετικά κράτη, όπως η Ουκρανία.
Οι Ρώσοι θέλουν οι ΗΠΑ να δεσμευτούν πως δεν θα δημιουργήσουν βάσεις ή θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτική υποδομή σε πρώην σοβιετικά κράτη που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Η πρόταση καλεί τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να απόσχουν από την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε περιοχές όπου τέτοιες αναπτύξεις μπορεί να θεωρηθούν απειλή.

Τι αναφέρει το ρωσικό έγγραφο

Το έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα Μέρη θα απέχουν από πτήσεις βαρέων βομβαρδιστικών εξοπλισμένων με πυρηνικά ή μη, την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων επιφανείας οποιουδήποτε τύπου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, στρατιωτικών συμμαχιών ή συνασπισμών, σε περιοχές εκτός του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων τους αντίστοιχα. από όπου μπορούν να επιτεθούν σε στόχους στο έδαφος του άλλου Μέρους».
Το 2020, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είχαν εντείνει τη στρατιωτική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο ρωσικό έδαφος.
Τον Νοέμβριο 2020, η Μόσχα είχε αναφέρει ότι τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έκαναν πρόβες επιθέσεων στη Ρωσία και έφτασαν σε απόσταση 12,4 μιλίων από τα σύνορα της χώρας.
Η Ρωσία επανέλαβε μια έκκληση στην πρότασή της για moratorium στην ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς που είχαν απαγορευτεί στο παρελθόν βάσει της Συνθήκης από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2019.

Τα πυρηνικά

Η πρόταση αφορούσε επίσης την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Τα Μέρη θα απέχουν από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκτός των εθνικών τους εδαφών και θα ανακαλέσουν τέτοια όπλα που έχουν ήδη αναπτυχθεί εκτός των εθνικών τους εδαφών», αναφέρει το έγγραφο.
Δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης παρουσίασαν τις προτάσεις της Ρωσίας ως «σκληρές απαιτήσεις» που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθούν.

Προς απόρριψη οι ρωσικές προτάσεις

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν στους New York Times ότι η πρόταση σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ είναι «απαράδεκτη», αν και δήλωσαν πως εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί σε διάλογο με τη Μόσχα.
Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν τις προτάσεις με τη Ρωσία. «Θα θέσουμε στο τραπέζι τις ανησυχίες μας», σημείωσε.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τις προτάσεις της Ρωσίας και σχεδιάζει να απαντήσει στη Μόσχα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι δηλώνουν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν.
«Είμαστε έτοιμοι αμέσως, ακόμη και αύριο —κυριολεκτικά αύριο — να πάμε για συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε τρίτη χώρα», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης