Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Κρυπτονομίσματα: To 2021 ήταν η χρονιά τους - «Βασιλιάς» το bitcoin, φρενίτιδα για τα memecoins

Κρυπτονομίσματα: To 2021 ήταν η χρονιά τους - «Βασιλιάς» το bitcoin, φρενίτιδα για τα memecoins
Δεν χωράει αμφιβολία ότι το 2021 ήταν η πιο άγρια χρονιά για κρυπτονομίσματα, ακόμη και για τα ευμετάβλητα πρότυπα του κλάδου
Σχετικά Άρθρα
Το bitcoin εκτοξεύθηκε στα 70.000 δολάρια, τα «memecoins» αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσαν φρενίτιδα στη Wall Street, η Κίνα «σάρωσε» τους miners με την κατασταλτικής της πολιτική.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι το 2021 ήταν η πιο άγρια χρονιά για κρυπτονομίσματα, ακόμη και για τα ευμετάβλητα πρότυπα του κλάδου.
Tα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ξεκίνησαν τη χρονιά με μία «θάλασσα» μετρητών από μεγάλους και μικρούς επενδυτές.
Το bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της  δημοσιότητας, με τη γλώσσα της κρυπτογράφησης να έχει εδραιωθεί σταθερά στο λεξικό των επενδυτών.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις τάσεις που κυριάρχησαν στα κρυπτονομίσματα φέτος, όπως τις παρουσιάζει το Reuters

To bitcoin παραμένει ο βασιλιάς

Το bitcoin διατήρησε το στέμμα του ως το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα - αν και αμφισβητήθηκε έντονα.
Το Bitcoin εκτινάχθηκε πάνω από 120% από την 1η Ιανουαρίου στο υψηλό των 65.000 δολ. στα μέσα Απριλίου.
Το ράλι τροφοδοτούσε ένα τσουνάμι μετρητών από θεσμικούς επενδυτές, η αυξανόμενη αποδοχή από μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla και η Mastercard και το ενδιαφέρον από τις τράπεζες της Wall Street.
Τους επενδυτές κέντρισαν οι υποτιθέμενες ιδιότητες ανθεκτικές στον πληθωρισμό - έχει περιορισμένη προσφορά - καθώς τα πακέτα τόνωσης που έσπασαν ρεκόρ στήριξαν τις αυξανόμενες τιμές.
Η προσδοκία για γρήγορα κέρδη εν μέσω ιστορικών χαμηλών επιτοκίων και ευκολότερης πρόσβασης μέσω της ταχέως αναπτυσσόμενης υποδομής, συνέβαλε επίσης στην προσέλκυση αγοραστών.
Εμβληματική πράξη της mainstream αποδοχής του bitcoin ήταν η καταχώριση της Coinbase, της μεγαλύτερης εταιρείας κρυπτονομισμάτων, στη Wall Street.
Ωστόσο, το bitcoin παρέμεινε ασταθές.
Υποχώρησε 35% τον Μάιο πριν εκτοξευθεί στο νέο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι σκεπτικιστές πάντως επιμένουν, με τον πρόεδρος της JPMorgan Jamie Dimon να το αποκαλεί «άχρηστο».
chart1.png

Η φρενίτιδα για τα memecoins

Παρόλο που το bitcoin παραμένει το κορυφαίο κρυπτονόμισμα για τους επενδυτές, μια πληθώρα νέων tokens έκαναν την εμφάνισή τους προκαλώντας επενδυτική φρενίτιδα.
Τα "Memecoins" - μια χαλαρή συλλογή νομισμάτων που κυμαίνονται από το dogecoin και το shiba inu μέχρι το squid game που έχουν τις ρίζες τους στη web κουλτούρα- συχνά έχουν μικρή πρακτική χρήση.
Το Dogecoin, που κυκλοφόρησε το 2013 ως spinoff του bitcoin, εκτινάχθηκε πάνω από 12.000% σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάιο πριν υποχωρήσει σχεδόν κατά 80% μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Το Shiba inu, το οποίο αναφέρεται στην ίδια φυλή ιαπωνικών σκύλων με το dogecoin, μπήκε για λίγο στη λίστα με τα 10 μεγαλύτερα ψηφιακά νομίσματα.

chart2.JPG

Το φαινόμενο των memecoinς συνδέθηκε με το κίνημα "Wall Street Bets".
Πολλοί από τους traders - συχνά εγκλωβισμένοι στο σπίτι με εφεδρικά μετρητά κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω κορωνοϊού - στράφηκαν στα κρυπτονομίσματα, ακόμη και όταν οι ρυθμιστικές αρχές εξέφρασαν προειδοποιήσεις για volatility.

meme.JPG

Ρυθμιστικό πλαίσιο: Ο (μεγάλος) ελέφαντας στο δωμάτιο

Καθώς τα χρήματα διοχετεύονταν στα κρυπτονομίσματα, οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούσαν για το ξέπλυμα χρήματος και την απειλή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Όσοι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα κρυπτονομίσματα - μια επαναστατική τεχνολογία που επινοήθηκε για να υπονομεύσει την παραδοσιακή χρηματοδότηση - οι ρυθμιστικές αρχές ζητούσαν  αυστηρότερο πλαίσιο, προειδοποιώντας για το volatility.
Όταν το Πεκίνο επέβαλε περιορισμούς στα κρυπτονομίσματα τον Μάιο, το bitcoin έχασε σχεδό 50%, συμπαρασύροντας την ευρύτερη αγορά.

NFTs

Καθώς η διαπραγμάτευση memecoin έγινε viral, μια άλλη πρώην άγνωστη γωνιά του συμπλέγματος των crypto, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Μη ανταλλάξιμα tokens (NFT) - σειρές κώδικα που είναι αποθηκευμένες στο ψηφιακό blockchain και αντιπροσωπεύουν μοναδική ιδιοκτησία έργων τέχνης, βίντεο ή ακόμα και tweets - σημείωσαν εκρηκτική άνοδο το 2021.
Τον Μάρτιο, ένα ψηφιακό έργο τέχνης του αμερικανού καλλιτέχνη Beeple πουλήθηκε για σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie's, ανάμεσα στα τρία πιο ακριβά έργα εν ζωή καλλιτέχνη τα οποία πωλήθηκαν σε δημοπρασία.
Η πώληση προανήγγειλε ταραχή για τα NFTs.
Οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο έφτασαν τα 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια, οκταπλάσιες σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Καθώς οι όγκοι κορυφώθηκαν τον Αύγουστο, οι τιμές για ορισμένα NFTs αυξήθηκαν τόσο γρήγορα που οι κερδοσκόποι μπορούσαν να τα «ανατρέψουν» για κέρδος μέσα σε λίγες μέρες ή και ακόμη και ώρες.
nft.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης